Om mindre än en vecka är det kräftpremiär. Ja, iallafall om vi ska se det ur ett historiskt perspektiv. Den stora konsumtionen av kräftor ledde till att strikta regler gällande kräftfiske infördes år 1878. "Kräftor må icke fångas juni och juli månader." Förbudet gällde först sjön Hjälmaren men utökades senare till att gälla samtliga Sveriges sjöar. Även tiden utökades. Från 1 november till 7 augusti kl 17.00 var det förbjudet med kräftfiske. Naturligt blev då att hålla första kräftskivan för året den 8 augusti. Nuförtiden säljs kräftor året om i Sverige men än idag är det många som väntar till det magiska datumet 8 augusti och kräftpremiären innan de sätter igång med ätande och sörplande av dessa små krabater. Själv är jag inte alls förtjust i kräftor så jag skulle lika gärna kunna vara utan dem. Däremot älskar jag alla läckra tillbehör som hör själva kräftfesten till såsom pajer, sallader, röror, tilltugg etc. Gillar ni kräftor eller är ni som mig som suktar efter alla goda tillbehör? Hur som helst tycker jag att ni ska duka ett långbord och dekorera med röda kräfttillbehör. Ett exempel på ett riktigt gott tillbehör kommer här... och rött är det minsann! | ||
|
||
Krämig körsbärstomatpaj (4-6 pers) Pajdeg 3,5 dl vetemjöl 1 krm salt 50 g smör, skivat ca 1,5 dl kesella Sätt ugnen på 200 grader. Lägg mjöl, salt, skivat smör och kesella i en bunke och arbeta snabbt ihop till en deg. (Använd gärna matberedare.) Tryck ut degen i en ca 26 cm pajform. Nagga i botten och kanter med en gaffel. Ställ in den i kylen i ca 30 min. Förgrädda därefter pajskalet i ca 10 min. Fyllning 1 gul lök, hackad 2 tsk olja 3 ägg 2,5 dl grädde, valfri sort (Alpro Soya går jättebra) 2,5 dl riven smakrik ost, ex västerbotten, cheddar eller präst 500 g körsbärstomater salt och peppar, smaka av med Hetta upp olja en stekpanna och stek löken. Låt svalna en aning. Vispa samman ägg, grädde, riven ost, salt och peppar. Blanda ner löken i smeten. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Placera körsbärstomater i smeten med den gröna kvisten uppåt. Grädda i ca 25-30 minuter. Servera med en grönsallad och tomatvinägrett. Tomatvinägrett 1 tomat 2 msk vitvinsvinäger 1,5 msk agavesirap eller honung basilikablad salt och peppar, smaka av med Hacka tomaten grovt och blanda alla ingredienser i en skål. Mixa med stavmixer tills vinägretten blivit jämn och fin. Häll den på grönsalladen strax innan servering. Smaklig måltid! Ett annat tips på god paj är getostpaj med pinjenötter. English Creamy Cherry Tomato Pie (servings 4-6) Crust 3.5 dl flour (1 american cup is about 2,4 dl) a pinch of salt 50g butter, sliced about 1.5 dl quark (sof creamy cheese) Preheat oven to 200 degrees Celsius. Add flour, salt, sliced butter and quark/cream cheese in a bowl and work quickly into a dough. (Use a food processor.) Press the dough into an approximately 26 cm pie dish. Prick holes in the bottom with a fork and edges with a fork. Set it in the fridge for about 30 minutes. Pre-bake pie crust for about 10 min in the oven. Filling 1 onion, chopped 2 tsp oil 3 eggs 2.5 dl cream of your choice (1 american cup is about 2,4 dl) 2.5 dl cheddar cheese, grated 500 g cherry tomatoes salt and pepper, to season with Heat a pan with oil in it and fry the onion. Allow to slightly cool down. Whisk together eggs, cream, grated cheese, salt and pepper. Stir in the onion in the batter. Pour the filling into the prebaked pie shell. Place the cherry tomatoes into the mixture with the greens up. Bake for about 25-30 minutes in the oven. Serve with a green salad and tomato vinaigrette. Tomato Vinaigrette 1 tomato 2 tablespoons white wine vinegar 1.5 tbsp agave nectar or honey fresh basil leaves salt and pepper, to taste Chop tomatoes coarsely and mix all ingredients in a bowl. Blend with a hand mixer until the vinaigrette has become smooth and fine. Pour it on a green salad just before serving. Enjoy your meal! |
Thursday, August 2, 2012
Krämig körsbärstomatpaj - Creamy Cherry Tomato Pie
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Du vet att jag ääälskar kräftor, åt det faktiskt i går kväll. Hoppas på det snart igen.
ReplyDeleteVad det gäller tomater så är jag som förbytt. Har tidigare undvikit dem som pesten, men nu... Nu äter jag dem varje dag och letar recept med tomater i. Detta pajrecept är alltså som hittat för mig just nu. Låter tokgott!
Kram Malin
Så kul att tomater gillas. Här tycker vi om tomater i alla varianter!
DeleteJag är som du, skippar gärna kräftorna men äter mer än gärna tillbehören :) Den här pajen låter god och ser väldigt snygg ut! Roligare än den vanliga västerbottenpajen :)
ReplyDeleteDu känner ju mig. Jag är lika tokig i kräftorna som i alla goda tillbehör. Ostpaj är nästan ett måste. Din paj ser både god ut och är snygg.
ReplyDeleteÅhh Amy det receptet skulle passa utmärkt då bi ska på kräftskiva den 18:e där alla ska ha med sig sitt eget kramar Sofia hoppas att allt är bra med dig och fina familjen?
ReplyDeleteJag sällar mig till skaran som gillar kräftor. Kommer ännu ihåg första gången jag åt västkustkräftor. Vete tusan vad det var man ätit innan, ett djupfryst paket från affären som numera kan slänga sig i väggen! ;)
ReplyDeleteMen tillbehören är inte att förakta och din paj får det verkligen att vattnas i munnen på mig. Ofta blir det här västerbottensostpaj till kräftskivan.
Och nu är jag tillbaka i bloggosfären! :)
Använder du Västerbottensost i detta receptet så är pajen kirrad för kommande festen ;)
DeleteHar aldrig ätit och tänker nog aldrig göra de heller,de ser så läskiga ut.ja tar nog hellre tillbehören för de finns ju så mycket gott.de här ser riktigt gott och vet att maken skulle älska denna paj
ReplyDeleteFyy för kräftor! Du och jag skulle kunna ha kräftskiva ihop och mumsa på alla godsaker som hör kräftskivan till...hihi:)
ReplyDeleteFör många år sedan var jag bjuden på kräftskiva och där serverades BARA kräftor och bröd. Gissa om jag var hungrig när jag gick hem.
Pajen ser så god ut och fint att du ställt tomaterna sådär! Kram til dig och ha en fin helg!
ReplyDeleteJag älskar kräftor men äter sällan kräftor. Din paj ser jättegod ut. Fin bild med salladen i bakgrunden! Trevlig helg!!
ReplyDeleteVi älskar kräftor båda två, är stordiggare av skaldjur överhuvudtaget, godast är kräftorna som Ankis morbror Kalle bjuder på!
ReplyDeleteVästerbottenostpaj har vi oftast till, men din fina tomatpaj ser riktigt god ut, mums!
Jäklars vad gott det ser ut, och jättefin paj att ställa fram! Är som du och fokuserar på tillbehören. Kan sitta där och skala ett par kräftor för att få fram några stjärtar att lägga på en rostad brödbit med smör. Men mest för att det är så gott med rostat bröd och smält smör :-)
ReplyDeleteDen där tomatdressingen verkar urgod! Jag har gjort en notering för länge sen om att göra det nån dag, tror jag såg Jamie göra det på TV för ett tag sedan. Nu har jag ju ett recept också, så tack för det!
Trevlig helg till dig och familjen + kram
Tack :)
DeleteDenna tomatdressing är inte Jamies men jag hoppas den fungerar bra ändå, kram!
Fungerar säkert bättre än Jamie's. Amy's :-)
DeleteMums!
ReplyDeleteVi har inte, varken jag eller maken, någon tradition i att äta kräftor. Så jag måste nog säga att jag också är mer "tillbehörs-gillaren"!
ReplyDeletekram emma
Tack! Jag tyckte det var kul att göra nåt fint av alla rosblad som jag sopade ihop.
ReplyDeleteÅh, jag älskar kräftor, men havskräftor ska det så klart vara. Stora, rosa och köttiga med massor av dill i lagen! Det är bland det absolut godaste jag vet, jämte krabba och hummer. Skladjur är lätt att älska när man bor som jag, på västkusten. Här finns alltid fantastiskt bra kvalitet på skaldjuren även om de ibland är i dyraste laget. Räkor köper jag aldrig på sommaren t.ex. eftersom de då är svindyra p.g.a. alla turister som betalar syndapengar för de rosa små djuren. Vi som bor i Götet tycker att det är lite roligt att se hur handlarna kan lura skjortan av turisterna som kommer för att frossa i skaldjur för 450 kronor kilot...
ReplyDeleteDin paj ser makalöst god ut och måste nog ingå på min skiva. Tack för lite kuriosa om kräftorna. Alltid så roligt att läsa hos dig! Kram!
Ser otroligt gott ut!
ReplyDeleteVilken paj så fin! Vad roligt att sätta ner hela tomater, det gjorde det verkligen festligt.
ReplyDelete