Det råder fortfarande sommar i mitt kök! Ja, iallafall om vi ska se till vad det bloggas om. Jag har några somriga recept kvar att dela med mig av. Hoppas att ni ser det som en härlig återblick även om hösten har gjort sitt intåg till vissa delar av vårt land. Denna paj kommer från en kollega som sa: testa detta receptet, du kommer inte att ångra dig! Kardemummasmaken och doften spred sig i hela huset... ack så gott i dubbel bemärkelse. Tack Eva-Marie för det fina receptet! :) |
|
Eva-Maries rabarber- och svarta vinbärspaj (8 bitar) Kardemummasmulor 150 g smör, kallt 3 dl vetemjöl 1 dl socker 1 tsk kardemummafrön, stötta i mortel 2 msk kallt vatten Värm ugnen till 225 grader. Skär smöret i tärningar och blanda ihop alla ingredienserna i en bunke till en grynig massa. Lägg hälften av smulorna i en pajform, ca 24 cm i diameter, och platta till dem något. Grädda i 6-7 minuter. Ta ut formen och gör i ordning fyllningen. Fyllning 3 rabarber 2 dl svarta vinbär 0,5 dl socker 0,5 msk potatismjöl Skala och skär rabarbern i bitar, lägg bitarna i en bunke och strö över vinbären, sockret och potatismjölet. Lägg fyllningen i pajformen och strö över resten av smulorna. Grädda längst ner i ugnen i 20-25 minuter. Servera med vaniljsås och glass. Enjoy! |
Thursday, August 30, 2012
Kardemummasmulpaj med rabarber och svarta vinbär
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
bra att du håller kvar vid sommaren, själv har jag redan börjat tjuva in mig på hösten. men lite somriga recept med bär och sånt tackar man ju inte nej till :)
ReplyDeleteJa, det känns bra att hålla fast vid sommaren om än ett litet tag till... :)
DeleteJag gillar tanken att stöta kardemummafrön istället för att använda mald. Det måste ge mycket mer smak då. Härligt god ser det ut!
ReplyDeleteDet är just det som är tanken med detta receptet... kardemummasmaken blir ljuvlig just för att man mortlar dem, gott är det!
Deletefantastiskt gott =)
ReplyDeleteVad gott det låter! Spännande att kombinera svarta vinbär med rabarber, det har jag aldrig stött på förut!Och kardemumma kan ju aldrig bli fel :)
ReplyDeleteVilket spännande recept :)
ReplyDeleteVilka spännande smaker att kombinera! Den blev jag nyfiken på:) Dessvärre har jag varken tillgång till rabarber eller svarta vinbär. Jag får testa smulpajen till några andra bär.
ReplyDeleteKram:)
Oooolalaa, kardemumma gillar jag! :) Låter som en väldigt spännande smakkombination.
ReplyDeleteVisst är det härligt när man kan hålla liv i sommaren genom det man äter och tillagar... men vågar jag avslöja att jag faktiskt börjar längta till julen och att julstöka i vårt kommande nya kök... :)
skulle aldrig gissa att de smakerna passar ihop,så väldans intressant,och mortla kardemumma blir så mycket godare så förstår att du fick hela huset fyllt med kardemumma
ReplyDeleteDu bjuder på så mycket gott Amy! Kram
ReplyDeleteJag håller fast vid sommaren Aug ut, här är det fortfarande varmt på dagarna. Men Sep då är det höst tycker jag och då börjar jag tänka på äppelpaj och allt det andra goda som hör hösten till!!
ReplyDeleteDin paj verkar jättegod, fast senast jag åt svarta vinbär var när jag var liten då vi hade svart/röd vinbärs buskar i trädgården.. Trevlig helg!!
Jag förstår ju att det är kardemumman som är grejen i den här kakan och då blir det stopp för mig. Kan inte med mumman, tyvärr. Mamma fick alltid baka en sats med kanelbullar och en annan med kardemumma när vi var små :-)
ReplyDeleteDu gör helt rätt i att hålla kvar i sommaren lite till trots att hösten verkligen gör sig påmind. Läste någonstans om att svenskar på nordligare breddgrader redan får skrapa bilen på morgnarna. Fy!
Trevlig helg och kram till dig!
Ljuvligt! Och vi håller kvar i sommaren så länge det bara går här hemma också:)
ReplyDeleteKardemumma är så gott att smaksätta smulpaj med. Du får så gärna bjuda på somriga recept så här i regnrusket. Ger lite hopp om att det inte riktigt ännu är höst :-)
ReplyDeleteHa en fin helg. Kram vännen.
Älskar kardemumma men har inte smaksatt smulpaj med det. Det är ju förstås jättegott!! Också jag kommer att envisas med en del somriga inlägg som jag har kvar. Trots att det har regnat oavbrutet i dagarna två. Jag ser fram emot fler sommarinlägg hos dig också.
ReplyDeleteDu lagar så mycket gott Amy! Blir så sugen på oaj! :D
ReplyDeleteTack tack för era fina kommentarer, kardemumma passar ypperligt i smulpaj. Blir smarrigt!
ReplyDelete