Pannacotta är en norditaliensk puddingdessert som jag bara har smakat några fåtal gånger. När vi i veckan skulle få gäster kändes det extra kul att göra just en pannacotta. Många recept innehåller enbart grädde som bas men jag har här blandat i turkisk yoghurt. En vild chansning som gick hem. Smaken blev sådär len och riktigt gräddig samtidigt som det kändes friskt och gott.
Lavendeln har precis blivit klar i trädgården och vi torkade lite i början av veckan så det passade perfekt att ha i. Smaken av vit choklad i kombination med lavendel, vanilj och blåbär blev en succé.
Vad gästerna tyckte? Jodå, de var riktigt nöjda med efterrätten... man kunde riktigt höra hur de njöt :)
|
|
Vaniljpannacotta med vit choklad, lavendel och blåbärskräm (4 pers)
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
1 krm vaniljpulver (kan uteslutas men ta lite mer vaniljsocker istället)
1 tsk vaniljsocker
1-1,5 tsk torkade lavendelblommor
20 g vit choklad
2 dl turkisk yoghurt
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Koka upp grädde, strösocker, vaniljpulver, vaniljsocker och lavendel. Krama ur gelatinet och rör ut det i den kokande grädden. Ta av kastrullen från plattan och lägg i vit choklad. Rör om tills chokladen är smält.
Sila gräddkrämen och låt svalna. Tillsätt den turkiska yoghurten.
Ta fram fyra glas och häll i gräddkrämen. Ställ kallt i kylskåpet i minst 3 timmar.
|
|
Blåbärskräm
1 gelatinblad
1,5 dl vispgrädde
0,75 tsk strösocker
1 msk blåbär
Lägg
gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp grädde, strösocker och blåbär.
Mixa med en mixerstav. Krama ur gelatinbladet och lös upp det i
blåbärskrämen. Sila krämen. Låt svalna och fördela den över vanilj- och
lavendelkrämen i glasen.
Ställ kallt i ytterligare 1 timma tills blåbärskrämen har stelnat.
Njut av den krämiga pannacottan! |
|
Lutande glas gör att efterrätten blir lite festligare... |
|
Kan tänka mig att den här desserten var jättegod. Vad fint du pyntat dem!!
ReplyDeleteJo här rullar det också på efter semestern. Är faktiskt lite gott att komma in i vardagsrutinerna också.
Sitter just nu på jobbet faktiskt men här är det väldigt lugnt...
Ha det gott kram /Emma
Fina bilder och det låter ljuvligt :)
ReplyDeleteVad fina dom blev och jag som älskar pannacotta!!
ReplyDeleteDen pannacottan måste ha varit jättegod! Och bilderna är väldigt, väldigt vackra!
ReplyDeleteSå fina bilder, är det maken som har varit i farten med kameran? Pannacottan ser också så fin ut, den lilla lila biten och dekorationen gör verkligen så mycket.
ReplyDeleteVi har aldrig provat med yoghurt i, det låter lite med vänligt för kroppen...
Japp, här har vi båda varit framme faktiskt! Så vi delar på äran :) Ja, dekorationen gör mycket och yoghurten gjorde att smaken blev så god!
DeleteJag avskyr pannacotta, men det ser väldigt gott ut... ;-)
ReplyDeleteFantastiska färger ihop och vilka bilder!!
Jag var inte heller förtjust i pannacotta förr... men nu är jag omvänd minsann. Testa denna kajomida... du lär inte bli besviken!
DeleteMen så gott det ser och låter!
ReplyDeleteKram Malin
åh de här ser ju helt underbart ut,lööööve pannacotta så skulle nog oxå få ett o annat ljud när denna avnjuts.
ReplyDeleteoch bilderna blir ju bara finare för varje gång,superduktigt gjort
Oj vad fina de ser ut och vad fantastiskt gott. Måste jag komma i håg nästa gång jag går blåbär!
ReplyDelete// Lena
Ååh vilka fina! (:
ReplyDeleteMm, saker med smak av lavendel är ju så gott!
ReplyDeleteMums Amy : ) finisar hur har ni det? kramar Sofia
ReplyDeleteTack, det är fint här. Hoppas allt är bra med er också, kram!
DeleteVilka underbara bilder och vad gott det lät. Har funderat på att testa med yoghurt för att få panacottan att kännas lite fräschare och då vet jag ju att det blir gott. Ser verkligen läcckert ut med blåbärskrämen på toppen, mums.
ReplyDeleteVilka fina bilder och vacker presentation av pannacottan! Jag har gjort vitchoklads panna cotta förut och vet hur gott det är. Du har lyckats fresta mig med dina härliga bilder på panna cottan. Måste prova med lavendel någon gång (något som jag har varit nyfiken på länge men som jag ännu inte provat i matväg).
ReplyDeleteKram
Så underbart att se, man blir törstig och hungrig
ReplyDeleteJag har gjort panna cotta så många gånger, men aldrig med turkisk yoghurt. Himla bra idé som jag ska pröva snart. Jag har nästan känt mig tjatig med alla mina olika panna cottor - ma n vill ju variera sig lite, men det går alltid hem hos gästerna. Ett lite fegis-kort som jag har i min rockärm, haha!
ReplyDeleteHa en fin måndag!!! Kram!
Pannacotta är helt klart en av mina favoritefterrätter, är superenkelt att göra och det är så gott! Brukar göra en gräddfilspannacotta efter recept av Marcus Aujulay, de är helt otroligt god!
ReplyDeleteSåå gott! Väldigt vackra bilder!!
ReplyDeleteÅh, jag förstår att dom njöt! Vilken härlig färg också! :)
ReplyDeleteDet ser ljuvligt ut. Somrigt med blåbär och fräscht med yoghurt i :)
ReplyDeleteVilka fantastiskt fina bilder! Låter jättegott. Jag är dålig på att använda lavendel i desserter, men det är ju gott i lagom mängd.
ReplyDeleteJa lavendelsmaken är jättegod tycker jag. Den har även en lugnande effekt :)
DeleteVilken god dessert! Pannacotta är väligt gott! Jag har aldrig provat att göra med turkisk yoghurt i. Jag förstår att gästerna var nöjda:)
ReplyDeleteVisst var det en spännande match igår. Synd att de inte vann för de slet ju som djur.
I början var jag inte så förtjust i pannacotta men jag tycker mer och mer om det nu.
Deleteser kanongott ut! jag skulle göra blåbär- & lavendelmuffins häromveckan men det fanns ju ingen lavendel att få tag på i hela stan (eller ja, inte på de olika affärerna jag var i åtminstone och jag gav upp ganska snabbt) så det fick bli bara vanliga blåbärsmuffins istället.
ReplyDeleteSå det kan gå!
DeleteJättefestliga bilder! Och det lät mumsigt också.
ReplyDeletePannacotta har jag gjort många gånger men lavendel är jag lite feg att testa. Vet inte om jag gillar det. Men snyggt är det i allafall.
ReplyDeleteLavendel är jättegott i, testa!
DeleteMen vilken rolig idé att använda lavendel i pannacotta! Låter jättegott! Jag tror också att yoghurten ger ett extra lyft till pannacotta. Åh det här receptet skulle jag vilja bokmärka. Men jag vet inte hur man gör...vet du det?eller någon annan som vet kanske?
ReplyDeleteLavendel blir jättegott i mat och bak. Du bokmärker genom att trycka på "Bokmärken" och sedan "Lägg till bokmärke". Hittar du?
DeleteJättefina bilder och det låter jätte gott! Ska nog prova det någon gång
ReplyDeleteJag har massa idéer. Du har en inbjudande blogg
ReplyDeleteTack alla för era fina kommentarer. Får ni chansen så testa denna lena, krämiga och goda pannacotta!
ReplyDeletemm, ser riktigt gott ut :D
ReplyDeleteSå gott och vackert! Du är så himla duktig!!!
ReplyDeleteKram!
Åh så gott det låter! Den där blåbärskrämen över låter ju helt fantastiskt och så fina bilder :)
ReplyDeleteHihi nu är det dax att koppla på vardagen =)
ReplyDeleteHej på dig söta vän!! Nu är jag tillbaka för lite kommentarer! Ser att det har hänt mycket!
Intressant läsning för lilla mig!
MEGA STOR kärlek till dig!!
<3 <3 <3
Amy! Så snyggt, och så gott det verkar!
ReplyDeleteDu har verkligen blivit grymt duktig på fotograferandet, och fortsatt grym på kockandet också givetvis.
Kram på dig!
Härliga bilder på en vacker dessert =)
ReplyDeleteDet där var nog den finaste pannacottan jag någonsin sett! Och säkert god med :)
ReplyDeleteDet där ser riktigt gott ut Amy!!
ReplyDeleteMums!!!!! Underbar dessert och underbara bilder!! Kram Mary
ReplyDeleteMåste bara berätta att jag gjorde denna dessert igår till ett par vänner, succé:). Det var verkligen supergott !!! Tack för ett bra recept, kul att testa nya saker:)
ReplyDeleteSå kul att det gillades! :)
DeleteRiktigt fina bilder! :)
ReplyDeleteSka absolut följa bloggen.
P.S
En fråga angående glasen, hur kan de stå på snedden? eller är det något som gömmer sig under? :P
Trevligt!
DeleteAng glasen så är de lutande från början. Det finns en liten kula mitt på därunder som gör att de nästan inte är stilla... dricksglas från början som jag använt som dessertglas här :)
Det där både såg och lät helt fantastiskt gott ut! :)
ReplyDelete