Jag vet inte hur det är med er men jag älskar långjäst/nattjäst/kalljäst bröd. De är så enkla och smidiga att göra men framförallt smakar de SÅ mycket godare än vanligt bröd man bakar. Dessutom så krävs det minsta möjliga kraft också, dvs de behöver inte ens knådas, jäser över natten och vem säger nej till färskbakade frallor till helgfrukosten? Perfekt med andra ord! :) |
|
Långjästa sesamfrallor (ca 8-10 st) 3 g jäst 300 g kallt vatten 390 g vetemjöl special 6-9 g salt 20 g honung/agavesirap sesamfrön till utbakning På kvällen Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan de övriga ingredienserna. Rör tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara lös men inte rinnig. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i 8-10 timmar. På morgonen Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten och en plåt längst ner. Skrapa ut den lösa degen på mjölat bakbord och dra ut den till en långsmal rektangel. Vik ihop degen en gång på längden så att den blir ungefär som en baguette. Pensla degen med vatten och strö på rikligt med sesamfrön. Låt jäsa i cirka 30 minuter. Baka av bröden Dela degen i bitar, 4-5 centimeter långa, och lägg på ett bakplåtspapper. Låt pappret glida in på plåten via en skärbräda eller bricka. Lägg i några isbitar eller 1 dl vatten i plåten längst ner och stäng ugnen snabbt. (Detta för att få en krispig yta på frallorna.) Sänk värmen till 250 grader och låt bröden stå 15-20 minuter. Ta ut bröden och låt svalna på ett galler. Njut! |
Dessa bröd smakar bäst färska. Vill du äta dem en annan dag så frys omedelbart in och låt de tina sakta i rumstemperatur. Värm gärna bröden i brödrosten så blir de krispiga och goda igen. Dessa frallor kommer från Martin Johanssons bok "Enklare bröd". Martin är verkligen brödgurun nummer 1! Även Malin som jag och familjen besökte för några veckor sedan på västkusten har bakat dessa bröd. På tal om Malin så var det nu lite drygt två veckor sedan vi besökte henne och hennes härliga familj vid västkusten. Vi spenderade underbara dagar i det fina Glommen. |
|
På kvällen åt vi indiskt i form av palak paneer och naan. Malin bjöd på en riktigt smarrig efterrätt nämligen marängrulle med limekräm. Det var verkligen så gott för en marängälskare som jag är. Nästa dag väntade en härlig frukostbuffé med dessa långjästa frallor, indisk masala chai och en massa andra läckerheter. Bl a krabbmete i hamnen stod också på schemat denna dag till barnens stora glädje. De verkligen älskade detta, så underbart det var att se de små liven in action. :) Gissa vem som fick den största krabban? Jo jag... till barnens stora förtjusning. "Mamma du är kungen!" Glommen var verkligen idylliskt. Tack fina Malin med familj för att vi fick komma och hälsa på i er vackra stad. Hoppas på många fler liknande träffar i framtiden! |
Saturday, August 4, 2012
Långjäst bröd och en härlig bloggvän!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Vilka fina bilder!
ReplyDeleteJa, visst hade vi det mysigt? Tänk att man kan träffas som vi gjorde, galet är ordet! ;o)
Jag är så sugen Palaak paneer, så gott som det var.
Vi får absolut träffas igen, då hos er ju!
Kram
Ja, det var helt galet men vilken fullträff! Härligt och maken och barnen tyckte det var jättekul också. Självklart är det er tur att komma först... men vi kommer nästa sommar igen, kram!
DeleteKlart ni ska! <3
DeleteGott med hembakat bröd nu var det länge sedan jag bakade.
ReplyDeleteLångjästa bröd blir ofta väldigt bra. Vad kul att ni har träffats alltid roligt att se varandra utanför skärmen :)
Långjäst är verkligen gott!
DeleteJa, det är trevligt att ses IRL också :)
så gott och härligt med sesam i bröd.nu blev ja sugen själv o börja baka.nästa vecka får ja nog ta o köra igång
ReplyDeleteSesam blir riktigt gott.
DeleteRoligt, det receptet ska jag spara! Älskar Martins blogg också, för övrigt - litemer.paindemartin.se.
ReplyDeleteBåde den nya och hans gamla blogg är mina favoriter, så mycket gott!
DeleteSå vackra bröd och de ser så goda ut! Kram
ReplyDeleteTack, det var jättegott kram!
DeleteJag måste ta och baka dessa bröd från Martin. Har läst runt lite på bloggarna och hans recept återkommer i många av bloggrecepten. Ja, ni verkar ju haft det super trevligt och fina bilder!
ReplyDeleteDet tycker jag absolut du ska göra!
DeleteBröden ser underbara ut Amy : ) Mysiga bilder från er semester fina ni är du och Malin : ) kram Sofia
ReplyDeleteTack fina, kram!
DeleteSå gott det ser ut, älskar att baka bröd även om det blivit mest sötsaker för mig nu förtiden:) Kommer absolut testa detta.
ReplyDeleteDet är ju supergott med färskt egenbakat bröd på morgonen =) Har precis lagt ut en Ib Laursen-tävling på min matblogg så kika gärna in där och tävla =)
ReplyDeleteFår nog ta o köpa den boken. Har bakat några olika bröd och gillar kalljästa långjästa bröd.
ReplyDeleteSå gott! Jag har äntligen börjat baka bröd och det har hittills gått fint. Nån gång ska man ju lyckas...
ReplyDeleteKul att träffa bloggvänner! Jag missade Sofia i Hjo, men nästa gång ska jag se till att komma när hon är hemma. Så kul att laga nåt gott ihop och bara mysa! Vad fina ni är på bilden!!! Kram!
<Vad trevligt att träffas så! Fina bilder! Som du skrev så till mig så går tiden otroligt fort när man har roligt. Jag önskar man kunde ha två klockor ibland, en där tiden går snabbt och den andra där den går sakta...hihi:)
ReplyDeleteSesambrödet du bakat måste jag testa: Något av det bästa som finns är nybakat bröd.
Instämmer helt! Jag brukar göra källarfranska, men nästa gång ska jag testa det här receptet i stället! :-)
ReplyDeleteJag älskar också långjästa bröd, de får så fina kvalitéer och fantastisk smak!
ReplyDeleteJag har precis dragit igång en följetong på min blogg där jag varje månad belyser en råvara i säsong som andra bloggare sedan är välkomna att tillaga och dela med sig av på min blogg (Gröna Skafferiet).
Månadens råvara är havre, så tillagar du något havrerecept under månaden är du hjärtligt välkommen att dela med dig av det här:
http://gronaskafferiet.se/sasongens-basta-havre/
Hoppla! Det här låter som ett bröd för mig, you had me at "de behöver inte ens knådas" :-)I semestertider kanske jag ska slå på stort och verkligen testa detta, flörta lite extra med Mannen och servera nybakt till frukost.
ReplyDeleteHärligt att träffas så där! Mer sånt ska det bli :-)
Hoppas du har en fin söndag. Kram!
Härligt Lotta att du är med! ;)
DeleteVisst är det underbart med långjästa bröd, som sagt både enklare OCH godare. Sånt gillas :0)
ReplyDeleteGjorde detta imorse så goda..... Blir flera gånger....så smidigt att göra
ReplyDeleteLa ut receptet på min blogg och länkade till dig.
http://pinkladyw595.blogspot.com
Härligt bröd! Håller med om att nattjäst bröd bara är perfekt. En härlig resa ni har haft. Ha en bra vecka..:-)
ReplyDeleteHärligt!
ReplyDeleteDet finns ju inget bättre än nybakade frallor på morgonen! Otroligt snurrigt med sesamfrön på också!
ReplyDeleteNi verkar ha fått en otroligt mysig helg på västkusten, vilken upplevelse att få fiska krabbor :D
Ja 50 trodde jag aldrig vi skulle kunna ha såhär länge som 1-2månader men är ju en liten tjej vi fått! Men är som sagt jätteglad att hon växer och hår upp i vikt enlig hennes kurva iaf :)
Det där brödet såg verkligen jättegott ut! Sparas!
ReplyDeleteNattjäst bröd är det enda jag bakar nuförtiden. Passar mig perfekt då jag alltid blir så ängslig då degen ska knådas. Hur länge, hur mycket mjöl, hur många gånger... alldeles för förvirrande för mig.
ReplyDeleteJag älskar Martins långjästa bröd! De påminner lite om surdegsbröd tycker jag, i alla fall de ljusa. Han är min brödgud ;-)
ReplyDeleteKanske ska jag passa på att baka lite bröd nu under sista semesterveckan?! Härligt med alla goingar man träffar under sådana här "konstiga" omständigheter!
ReplyDeleteNu blev jag allt sugen på att baka bröd igen, alltför länge sen sist. Men har inte kommit in i något bakstim efter semestern ännu...
ReplyDeletePerfekt sätt att semstra på. hälsa på alla bloggvänner:)
ReplyDeleteAbsolut Ann-Sofi, där avslöjade du mig! ;)
Delete