Monday, August 6, 2012

Marängpaj med röda vinbär

En blandning av sött... och saaa syrligt! Känner mig nästan som den värsta allsångsledaren här ;) Nejdå, jag ska skona er från min skraltiga sångröst för den är verkligen ingen skön symfoni för örat, det kan jag lova er. ;)

En skön syn däremot för ögat och smak för gommen är den här marängpajen med röda vinbär i. En av mina favoriter helt klart och med maräng... maräng som jag bara älskar, yum!

Vill man inte göra en stor paj, kan man göra små minipajer. En till var och en av gästerna, lyxigt!

Röda vinbär- och marängpaj - en riktigt god blandning av sött och syrligt (1 paj eller 8 små pajer)

Pajskal

1 dl skorpmjöl
2 dl vetemjöl
125 g smör
1 äggula
0,5 dl socker

Fyllning
0,5 l röda vinbär
3 äggvitor (av de överblivna äggulorna kan du ex göra en Apelsinkaka med choklad)
1 dl socker

Pajskal

Smält smöret och blanda i skorpmjöl, vetemjöl, äggula och socker.
Blanda ihop degen genast och klä en pajform ca 24 cm (eller små portionsformar). Låt den/de sedan vila i kylen 1 timma.

Grädda pajformen i 15 minuter på 225 grader mitt i ugnen och portionsformarna i ca 6-7 min.

Fyllning
Vispa först äggvitorna till ett skum. Häll sedan i sockret och vispa till ett hårt skum.
Vänd sedan ner vinbären i äggvitan. Fyll sedan upp pajformen/portionsformarna med smeten.

Grädda pajen i 150 grader mitt i ugnen i 20-25 minuter och portionsformarna i ca 8-10 min. Håll gärna lite koll på portionsformarna för de blir klara rätt så snabbt.

Njut!

24 comments:

  1. Så vackra bilder, jättefina! Och pajerna ser jättegoda ut, kan tro att marängen passade perfekt med vinbären! :)

    ReplyDelete
  2. Vad fina de är! Jag tycker det är extra snyggt att servera i tjusiga portionsformar som du har gjort!

    ReplyDelete
  3. jisses så got det ser ut, nu har jag mängder av blåbär istället så jag ska prova och se hur det funkar .. röda vinbär blev det Inga tyvärr..

    ReplyDelete
  4. Mmmmmmmmmm gotti gotti,håller med.verkligen lyxigare känsla med enportioner och himla snyggt när man serverar.klockrena bilder fick du till oxå

    ReplyDelete
  5. Det är snyggt med varsin portionsform. Livar upp vilken kladdkaka som helst ;) De här marängpajerna ser underbart goda ut! Älskar maräng!

    ReplyDelete
  6. Du milde tid så gott det ser ut! Du har verkligen den rätta känslan för att få det att se bättre ut än på bästa restaurang:)

    Tack! Det gäller att fylla minnesbanken med vackra bilder som man kan plocka fram i vinterkylan. Solnedgångar hör ju till de bättre.

    ReplyDelete
  7. Vad fina Amy! Säkert lika goda som fina.

    Kram

    ReplyDelete
  8. Äntligen är jag tillbaka i bloggvärlden (har saknat den och er!) och sitter och frossar i alla godsaker du bjudit på i sommar. Hjälp var mycket gott!! Håller med dig om att maränger är så gott, speciellt tillsammans med syrliga bär, mums. Inatt kommer jag att drömma galna matdrömmar ;). Kram på dig

    ReplyDelete
  9. Men! Hur gott ser det där inte ut att vara då??
    [sparat i länksamlingen "bakverk som får mig att dregla"]

    ReplyDelete
  10. Åh, så gott det ser ut! Syrligt och sött är gott ihop! Kram

    ReplyDelete
  11. Härliga bilder av en läcker anrättning! Mums!

    ReplyDelete
  12. Mums, vad gott det ser ut. Jag har faktiskt tre äggvitor i kylskåpet nu som jag tänkte vispa upp maräng med och äta med lite lemon curd. :)

    Kram

    ReplyDelete
  13. Riktigt fint foto, Amy, så gott och vacker det ser ut på en och samma gång!
    Formarna är väldigt snygga, kul att kunna servera vars en paj till sina gäster.

    ReplyDelete
  14. Dessa gjorde jag nyligen med till mina nära och kära

    ReplyDelete
  15. Åh, så ljuvliga! Jag blev sugen på att göra några minipajer efter att ha spanat på Ernst härom dagen, men dina är finare!

    ReplyDelete
  16. Sjunger du bara en tiondel så vackert som du lagar mat, så är jag nöjd! Så vackra bilder dessutom!!!

    Imorse var du och din blogg det jag talade om till morgonfikat på jobbet. Vi pratade indisk mat nämligen. Du börjar bli berömd! : ) Kramar!

    ReplyDelete
  17. Oh vilka härliga foton! Snyggt komponerat med vinbärsbladen:) Att den här efterrätten dessutom får det att vattnas i munnen när man läser receptet kombinerat med att titta på bilden, är ju ett bevis på att du lyckats förmedla matglädje på hög nivå;)

    ReplyDelete
  18. Åh, jag får snudd på lite deja vu! Läser ikapp matbloggar idag och har i två bloggar sett och kommenterat just vinbärspaj med maräng. Och gott är det ju faktiskt med just kombinationen syrligt och sött! :-)

    ReplyDelete
  19. Haha, åh, jag vill gärna höra dig sjunga lite, bring it on ;) Du, jag är ledsen att jag inte varit inne och läst så mycket på sistone, och att jag varit svår att kontakta, det blir så ibland när det är så mycket annat som måste göras! Jag har verkligen saknat dina fina inlägg och smaskiga bilder, det här receptet är ett bra exempel! Maräng är ju SÅ gott till paj, men jag har aldrig testat att använda vinbär i den - genialt!

    ReplyDelete
  20. Vilken duktig fotograf som varit i farten här! Kan tänka mig att de här pajerna som smakar både sött och syrligt måste vara mumsfilibabba!

    ReplyDelete
  21. Vad roligt att få lite tips på vad man kan göra med röda vinbär. Har gjort saft hittils och det är ju rätt så klassiskt!
    Hoppas du har det bra i vardagslunken
    kram Emma

    ReplyDelete
  22. Ser fantastiskt gott ut &Otroligt vackra bilder!
    Har själv laddat upp med massa vinbär så vi får se vad jag hittar på :)

    ReplyDelete
  23. Vad kul med ett recept med röa vinbär! Jag var för ett tag sedan och plockade just röda vinbär men har haft svårt att hitta något bra recept. Tack och bock! De är så underskattade.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...