Oregano i en chiligryta? Nu tror ni jag har blivit tokig men när jag såg receptet visste jag bara att det skulle bli riktigt gott. Världens godaste bönchili, ja så kallades den här rätten hos Allrecipes. Appen som de har är riktigt fyndig. Dinner spinner-funktionen är mycket bra där du kan välja vilken slags måltid det ska vara (frukost, lunch, middag etc), hur lång tillagningstiden är och även om det ska ingå vissa specifika råvaror i måltiden. Man kan även välja teman t ex vegetariskt, vegan osv.
I originalreceptet ingick kikärtor men jag bytte ut dom mot vita bönor i tomatsås. Kombinationen blev mycket lyckad tyckte jag. Jag trodde inte att de torkade lagerbladen jag använde skulle ge så mycket smak men tji fick jag. Det blev riktigt smakrikt när oregano och chili blandades ihop med just lagerbladen.
|
Världens godaste bönchili (4 port)
1-2 msk olja
1 liten gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, riven
0,5-1 tsk hela spiskummin
1 msk oregano (jag tog torkad)
3-4 lagerblad
1 gul/röd paprika, skuren i bitar
1 burk krossade tomater med chilismak (finns att köpa i matbutiken) eller
1 burk krossad tomat och en färsk halv röd chili, finhackad
1 burk vita bönor i tomatsås (eller kikärtor)
1 burk kidneybönor, sköljd och avrunnen
1 liten burk majs, avrunnen
salt
Hetta upp olja och lägg i lök, vitlök spiskummin, oregano, lagerblad och lite salt. Stek tills löken är mjuk, ca 4-6 min. Tillsätt gul/röd paprika, krossade tomater och låt puttra ca 5 min. Tillsätt därefter kidneybönor, vita bönor/kikärtor och puttra i ca 5 minuter. Lägg i majsen sist och koka ca 5 min. Smaka av med salt och glöm ej att ta ut lagerbladen från grytan innan serveringen.
Servera med ris/bröd och en god sallad.
Smaklig måltid! |
Det ser väldigt gott ut! Kram
ReplyDeleteHärligt, det är helt klart ett syskon till böngrytan vi åt i måndags:) Så god och mättande.
ReplyDeleteHoppas du har en fin helg, kära Amy
kramar!
Kan tänka mig att de blev jättegott för den ser helt otrolig ut.
ReplyDeleteJa tack,ja tar gärna en skål :D
Världens godaste bönchili - låter som något jag måste testa!
ReplyDeleteVilken spännande kryddning på böngrytan! Den låter verkligen god! Är dock lite försiktig med för mycket bönor eftersom jag blir så körig i magen men en liten portion vågar jag mig på.
ReplyDeleteHa en go fortsättning på helgen! Kram
låter gott. själv gjorde jag en no bean chili som var en hit här hemma för ett tag sen.
ReplyDeleteNu är det kött i den, men kanske kan det bytas ut mot quarn för den var grymt god, och het!
Lena från Make Ahead Food
Jag förstår inte hur man inte kan gilla bönor? Men alla är vi ju olika. Min kusin hatar alla former av bönor, så åt henne lagar jag en Texas no bean chili. Övrig familj älskar bönor, även om jag själv får ruggiga biverkningar i magtrakten ...
ReplyDeleteOregano och lagerblad brukar vara en bra kombo. Jag har en hel påse hemodlade lagerblad som jag fått av en vän. Lyxigt gott!
Ha en fina söndag, min vän! Kram!
Jag tror att de som inte tycker om bönor bara har smakat sådana som blivit lite sönderkokta/för mkt kokta så de blivit mjöliga. För annars förstår jag inte. Jag älskar alla former av bönor och gärna så här i en chiligryta. Det var annorlunda smaksättning. Ser mycket gott ut.
ReplyDeleteHärlig rustik gryta, jag åt något liknande hos mamma igår!
ReplyDeleteHallå om du inte är gift, kan vi inte gifta oss .
ReplyDeleteJag tackar för erbjudandet Anonym men jag är redan lyckligt gift! :)
Delete