Thursday, November 15, 2012

Vegoburgare/potatisplättar med chutney

Nu har Diwali och det indiska nyåret firats in och vi har trätt in i år 2069 enligt den hinduiska tideräkningen! Dagens enkla recept kan ätas som förrätt/aptitretare eller snacks/tillbehör och då kallar jag rätten för indiska potatisplättar/potatiskakor. Rätten kan även ätas som vegansk/vegetarisk burgare och då blir det en mer mättande huvudrätt. Smidigt när man kan välja tycker jag och du, detta blir en given succé på middagsbordet oavsett hur du serverar rätten... jag lovar!

Kikärtsmjölet gör att dessa godingar håller ihop bättre.

Vegoburgare/Veganburgare/Vegetarisk burgare eller
indiska potatisplättar med chutney
(ca 6 st)
60 g grahamsmjöl (eller 30 g kikärtsmjöl och 30 g grahamsmjöl)
0,5 tsk malen koriander
0,5 tsk hel spiskummin
1 krm chilipulver/cayennepeppar
0,5 tsk gurkmeja
1 krm salt
3-4 msk mjölk eller vatten
350 g potatis, skalad
1-2 vitlöksklyftor, krossade
1 gul lök (eller 4 salladsökar när det är säsong), finhackade
60 g majs
olja till stekning

Börja med att göra chutneyn så att smakerna blandas väl.

Häll mjöl i en skål, rör ner kryddor och salt och gör en grop i mitten. Tillsätt mjölk/vatten och arbeta ihop till en ganska tjock smet.

Riv potatisen grovt, lägg i en sil och skölj noga under rinnande kallt vatten. Låt vattnet rinna av, krama ur överflödig vätska ur potatisen och rör ner den i smeten tillsammans med vitlök, lök/salladslök och majs.

Plättar/burgare som steks gyllene i olja.


Häll ca 5 mm olja i en stor stekpanna och hetta upp den. Klicka i några matskedar smet åt gången och platta till dom till tunna plättar eller ha de lite tjockare för burgare. Stek de på svag värme i 3-5 minuter på varje sida tills de är gyllenbruna och genomstekta. Vänd ofta.

Låt de färdigstekta plättarna/burgarna rinna av på hushållspapper och håll dom varma under tiden du steker resten. Servera potatisplättarna rykande varma tillsammans med den smakrika lök- och tomatchutneyn. Ska du ha burgare så lägg en burgare på hamburgerbröd, ringla över lök- och tomatchutneyn, lägg på hamburgerbrödet och njut!

Tips! Variera dig genom att ta riven squash, morot eller någon annan grönsak du tycker om eller varför inte ha lite av allt i?

En riktigt smakrik och god chutney som passar bra till potatiskakorna.

Lök- och tomatchutney
1 gul lök, skalad och finhackad (röd lök går också bra som är lite mildare i smaken)
225 g tomater, hackade
2 msk färsk koriander, hackad
2 msk limesaft
0,5 tsk hel spiskummin, torrostade
1 krm salt
1 krm cayennepeppar eller färsk finhackad chili om du så önskar

Lägg hackad lök och tomat i en skål tillsammans med övriga ingredienser. Blanda väl och låt stå och dra i minst 15-20 minuter, gärna längre så att smakerna gifter sig.

Enjoy lots!

22 comments:

  1. Åh! De ser riktigt frasiga och trevliga ut Amy. De här vill jag testa att göra!

    ReplyDelete
  2. Så härligt frasiga de ser ut! Roligt med indiska recept, det gillar jag att läsa om :)

    ReplyDelete
  3. Det här skulle jag vilja ha på min tomma tallrik nu så här alldeles hemkommen från jobbet.

    ReplyDelete
  4. Det här är något jag absolut måste prova. Visste inte att det fanns en sån tidräkning 2069...hur räknar man då!?? Intressant!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej, tideräkning ser olika ut beroende på vilken religion du ser på. Det finns flera olika tideräkningar och kalendrar i Indien och inom hinduismen. De två viktigaste kalendrarna är Sakakalendern och Vikram. Båda utgår från historiska indiska härskare och är inte religiösa i egentlig mening. Enlig Vikramkalendern är det 2069 och enligt Saka är det 1935.

      Du kan läsa mer här: http://www.sensus.se/-X-forms-/Almanackan-/Bestall-almanackan/Sensus-multireligiosa-almanacka/

      Delete
  5. Mums va gott.ja me blev nyfiken.år 2069?

    ReplyDelete
  6. Ser så härligt crunchy ut, så gott! Tiden rusar iväg så inte skulle jag bli förvånad om det är 2069 hos oss också. :))

    ReplyDelete
  7. De ser väldigt goda ut och med chutney blir det extra gott! Kram vännen!

    ReplyDelete
  8. Älskar alla plättar.Just potatis plättar är mycket populära hemma hos mig

    ReplyDelete
  9. Smarrigt värre:)
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  10. Jepp, på tallrikarna i köket nästa vecka. Tackar, tackar.

    Och 2069... då firar vi alltså inte 17 på söndag, vi firar 74!!! Halleda, det gick undan:)

    Helgkramar

    ReplyDelete
  11. Men det här receptet skulle jag ju hittat innan middagen då vi har en vegetarian här och jag hade svårt att kombinera i hop något till alla.
    Gott!

    trevlig helg.
    Lena från make Ahead Food

    ReplyDelete
  12. Ja så fort som tiden går så är jag inte förvånad att det är år 2069!
    Finfina plättar ju! Fick mig att tänka på de som var med i Buffé.

    Ha en fin helg Amy, kram!

    ReplyDelete
  13. De här ser mycket godare ut än vanliga potatisplättar! Majsen ger dem så fin färg och kryddorna ger dem säkert en härlig smakupplevelse!

    Vad roligt att känns gott i hjärtat Amy! Det gör det hos mig också av att få uppmuntra fina bloggare som dig:) Kramar

    ReplyDelete
  14. Vad gott! Och trevligt med diwali, när jag ringde syrran tidigare i veckan satt hon och Vimals mamma och hade diwali-mys, de drack varm mjölk med saffran i. Tyckte det lät jättegott! :-)

    ReplyDelete
  15. Köpte du ditt kikärtsmjöl i den indiska butiken du bunkrar kryddor i? Eller går det att hitta någon mer stans? Jag gillar olika vegetariska biffar, men oftast faller de sönder så lätt. Kanske kikärtsmjöl binder bättre. Ser mycket gott ut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det gjorde jag men du kan göra eget kikärtsmjöl också. Har du en färdig burk med kikärtor så låt de rinna av och in i ugnen i ca 180-200 grader i ca 20-30 minuter. När de svalnat är det bara att mixa kikärtorna till ett mjöl.

      Ja, mjölet binder på ett mycket bra sätt tycker jag.

      Delete
  16. Låter gott! Jag har alltid glad för nya varianter på vegobiffar, så jag säger tack och bokmärker!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...