Hur har ni det i höstmörkret? Själv känner jag mig konstant trött.... denna årstid är inte uppiggande med regnrusk och mörker. Även om vi tänder ljus, dricker varmt och försöker mysa till det i tillvaron lite. Vi kan väl hoppas på att den första snön kommer snart och lyser upp hösten lite, eller vad säger ni?
Idag bjuder jag på en riktigt smakrik och krämig gryta. Gillar du inte tofu kan du använda halloumi istället och använder du tofu så rekommenderar jag den mer fasta sorten till denna vegan/vegetariska gryta. Vi har testat båda varianterna hemma hos oss. Hettan från röd currypasta, härlig jordnötssmak och den krämiga kokosmjölken... det är definitivt en smakrik rätt som rekommenderas varmt!
Receptet har jag hittat inne på appen Allrecipes. Har ni inte den så ladda ner
den. Där kan man "spinna" och hitta massor av härliga kombinationer
bara du anger ingredienser, tillagningstid, svårighetsgrad lätt/medel/svår etc.
|
Gryta med tofu/halloumi i en härlig krämig och smakrik sås (ca 4 portioner)
400-500 g tofu eller halloumi, tärnad
2-3 msk olja
400 g kokosmjölk
1-2 tsk röd currypasta (Mer om du vill ha starkare, testa dig fram så det inte blir för starkt!)
1-2 dl vatten (ev lite mer om lösare konsistens önskas)
1 msk limejuice, färskpressad
1 röd paprika, skuren i bitar
färsk koriander eller bladpersilja till garnering
Jordnötssmör
150 g jordnötter
1/2-1 msk rapsolja
Mixa jordnötterna i en handmixer/matberedare med rapsolja till ett krämigt jordnötssmör.
Hetta upp olja och stek den tärnade tofun/halloumin tills den blivit gyllene runtom.
Ta upp tofun/halloumin och låt de stekta kuberna vila på hushållspapper så överflödig olja rinner av.
Lägg
i currypastan i resterande olja och stek den hastigt i några sekunder.
Tillsätt kokosmjölk, vatten och jordnötssmör. Lägg därefter i tofu/halloumi,
paprika
och låt grytan puttra i ca 10-12 min. Rör om då och då och tillsätt mer
vatten om du vill ha en lösare konsistens
på grytan.
Pressa sist i limejuicen, rör om och garnera med färsk
koriander eller bladpersilja. Servera gärna grytan med ris. Njut!
English
Tofu/Halloumi in a lovely creamy and tasty sauce (about 4 servings)
400-500 g tofu or halloumi, diced
2-3 tbsp oil
400 g coconut milk
1-2 tsp red curry paste (more if you want stronger)
1-2 dl water (1 american cup is 2,4 dl) Add a little more water if looser consistency is desired.
1 tbsp lime juice, freshly squeezed
1 red bell pepper, cut into chunks
fresh cilantro or parsley for garnish
Peanut Butter
150g peanuts
1/2-1 tbsp canola oil (organic if you find it)
Mix the peanuts in a blender/food processor with canola oil for a creamy peanut butter.
Method
Heat the oil in a pan and fry the diced tofu/halloumi until it become golden all around.
Remove the tofu/halloumi and let the fried cubes rest on paper towels so excess oil dripps off.
Add the curry paste in the remaining oil and fry quickly in a few seconds. Add the coconut milk, water, peanut butter, tofu/halloumi, red bell peppers and let the it simmer for about 10-12 minutes. Stir occasionally and add more water if it's needed.
At last squeeze the lime juice over it, stir and garnish with fresh cilantro or parsley. Serve the dish with rice and a green salad. Enjoy lots! |
gud vad gott det ser ut :) jag glömmer alltid bort att tofu finns så det är väldigt sällan vi äter det här hemma fastän jag tycker att det är väldigt gott när vi väl gör det, konstigt.
ReplyDeletejag konstaterade idag att det bästa med att vara ute och gå i november är att komma in igen, fastän det inte ens är särskilt kallt ute, men det är ju så himla... grått. tur då att det finns goda grytor som värmer upp!
Oj, vad gott! Jag älskar tofu, för att inte tala om typ alla vegetariska grytor med kokosmjölk. Bokmärker direkt!
ReplyDeleteDet ser så smaskigt ut. Jag har aldrig ätit tofu så nu har jag skrivit ut det här receptet och ska prova. Tack för all härlig mat du inspirerar till! Kram!
ReplyDeleteMmmmmmm, låter väldigt gott! Som köttätare väljer jag nog kyckling istället för tofu eller halloumi, men jag tror också skaldjur (räkor, musslor, kräftstjärtar osv.) skulle smaka bra i.
ReplyDeleteHa en bra lillelördag i smålands djupa mörka skogar ;-)
Ja man kan ju ha det andra om man nu inte gillar de vegetariska alternativen. Tack, önskar dig detsamma down under :)
DeleteVad gott det ser ut! Det där ska vi prova att göra i helgen!! Kram
ReplyDeleteDet dyker upp det ena asiatiskt inspirerade receptet efter det andra på bloggar vi besöker ikväll... Härligt inspirerande!
ReplyDeleteInga appar här (som du vet) men igår fastande frun på Allt om Mats sida och försvann i deras recepthög där en stund...
Ha en mysig höstkväll,
kramar.
Den grytan skulle jag verkligen enjoy lots! Vilka härliga smaker, precis som du skriver. Mmmm. Den skulle sitta fint nu. Tofu har jag faktiskt aldrig smakat, skulle nog välja halloumi då... Eller våga testa något nytt :-)
ReplyDeleteJordnötssmör vill jag också testa att göra själv. Det var ju pinsamt enkelt. Varför då köpa färdig på burk?
Kram och mysig onsdagskväll - hoppas du piggnar på dig snart fast då utan snö - det får gärna dröja lite till...
Vad härligt med en krämig vegogryta som ser riktigt gräddig och god ut och ändå är vegansk. Det här gillar jag!
ReplyDeleteMums ser gott ut Amy : ) Idag hade jag glöggpremiär fast du hann före ; ) kram Sofia
ReplyDeleteSå snyggt foto också...Får mig att bli ännu mer sugen !
ReplyDeleteAh, ser mycket smaskigt ut! Gott med grytor och soppor så här års. Får nog ta och ladda ned den appen om man kan hitta sådana godsaker. Kram
ReplyDeleteGott med röd curry pasta och tofu! Men röd currypasta brukar inte vara vegetarisk.
ReplyDeleteDet är säkert olika för olika märken men det märket jag använder har inga animaliska produkter i sig.
DeleteJag har också varit orolig för currypasta (att skaldjur/fiskfjäll skulle hamna under "smakaromer"), men enligt LIVSFS 2004:27 får "märkningen på livsmedel inte vilseleda konsumenten" så om du bara tittar noga i ingredienserna ska du nog klara dig.
DeleteDet märket jag använder har inga smakaromer i sig heller, skönt med bara "rena" produkter i tycker jag.
DeleteOj ser jättegott ut. Ska testas i helgen, köpte tofu idag för första gången så nu vet jag vad jag ska använda den i.Tack.
ReplyDeleteTack alla för era fina kommentarer. Testa gärna och gillar man inte tofu så tror jag halloumi funkar bra. :)
ReplyDeleteåh va krämig och gott de ser ut
ReplyDeleteVilka härliga bilder du har på den mustiga grytan. Den låter kryddig och god. Jag har aldrig testat tofu, så det kan bli spännande:)
ReplyDeleteJordnötssmör har jag använt idag och nu känner jag mig så onyttig för det blev snickerskakor av den istället för mat. Kram
Jättegod gryta du gjort Amy! Smakerna är ljuvliga :) Kram
ReplyDeleteJag röstar helt klart för att snön får komma och lysa upp vår mörka och regntunga värld! :)
ReplyDeleteVilket märke på curry har du köpt?
ReplyDeleteHej, jag har ett märke från England som jag använder (finns inte i Sverige att köpa) men jag har vänner som är vegetarianer som brukar köpa Santa Marias röd currypasta och den ska också vara helt okej.
DeleteDet är nästan som man går i ide såhär års. I alla fall på halvfart.
ReplyDeleteKokosmjölk och röd currypasta är så gott ihop i grytor. Piggar upp med lite hetta så här års också.
Tror du det bliver bra med grädde istället för kokosmjölk,är inta så förtjust i den smak.
ReplyDeleteJa, det går säkert med grädde också. Berätta gärna om du testar hur det blev!
DeleteOh my den här grytan innehåller ju allt jag älskar. Måste provas snarast!
ReplyDeleteDet tycker jag!
DeleteDenna ska testas ikväll, tvivlar på att jag blir besviken :-)
ReplyDeleteSpännande, berätta sedan vad du tyckte. Nästa gång minskar jag lite på jordnötssmöret....
DeleteGod, men rekommenderar att salta en hel del och lägga i mer lime.
ReplyDelete