Idag bjuder jag på ett riktigt gott kryddbröd som jag testat två olika varianter. Den förstnämnda innehåller ägg medan den andra gör inte det. Med den ljuvliga fyllningen av bland annat soltorkad tomat, lök, vitlök, ost och örter blir båda varianterna riktigt goda. Brödet kan ätas med en god soppa eller varför inte ha det på buffébordet som det är. |
||
|
||
Kryddigt bröd med lök och ost (1 bröd) Degvariant 1: ca 7 dl vetemjöl special 1 paket torrjäst (12 g) 3 dl mjölk, fingervarm 2 ägg 0,5 tsk salt 0,5 tsk socker 4 msk smör, smält Lös jästen i mjölken. Tillsätt mjöl, smör, ägg, salt och socker. Rör till en deg och låt jäsa i 40 minuter i en bunke täckt med bakduk i ca 40 minuter. Kavla degen på en mjölad yta och dela i 3 avsmalna rektangulär. Pensla brödet med det smälta smöret och placera fyllning på alla tre bitar och lägg de på varandra.Tryck lite och skär i tre avlånga bitar. Placera bitarna ovanpå varandra i en lång bakform. Strö rester av fyllningen eller det som ramlat av på brödet och låt jäsa i 30 minuter under duken. Baka brödet i 200 grader varmluftsugn, ca 30 minuter. Känn med en sticka att brödet är klart. |
||
|
||
Kryddbröd med lök och ost (1 bröd) Degvariant 2: 25 g (1/2 pkt) färsk jäst 3 dl ljummet vatten 0,5 dl olivolja 2 msk honung/agavesirap 1 tsk flingsalt ca 7 dl vetemjöl special 4 msk smör, smält Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk i ca 40 minuter. Kavla degen på en mjölad yta och dela i 3 avsmalna rektangulär. Pensla brödet med det smälta smöret och placera fyllning på alla tre bitar och lägg de på varandra.Tryck lite och skär i tre avlånga bitar. Placera bitarna ovanpå varandra i en lång bakform. Strö rester av fyllningen eller det som ramlat av på brödet och låt jäsa i 30 minuter under duken. Baka brödet i 200 grader varmluftsugn, ca 30 minuter. Känn med en sticka att brödet är klart. |
||
|
||
Fyllning 1 msk smör/olja 1 gul lök, skalad och skuren i strimlor/skivor 3 vitlöksklyftor, pressade 1 tsk franska örtkryddor provencale 0,5 tsk bruschetta kryddblandning 3 msk persilja, grovt hackad (fryst går också bra) 2-3 soltorkade tomater, skurna i bitar 0,5 dl parmesanost, riven (eller annan smakrik ost) 0,5 dl cheddarost, riven (eller annan smakrik ost) Hetta upp smör/olja i en stekpanna och stek löken i 5-7 min tills den är mjuk och gyllene. Tillsätt vitlök, torkade kryddor och till sist persilja. Låt fyllningen svalna helt och tillsätt soltorkad tomat och ost. Receptet på den förstnämnda varianten har jag hittat inne hos Matmedmera. |
Tuesday, November 20, 2012
Kryddigt bröd
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Oj vilket lyxbröd!
ReplyDeleteLåter verkligen som ett perfekt soppbröd!
ReplyDeleteOj vilket spännande bröd,den där fyllningen låter ju himmelskt god.
ReplyDeleteVilket härligt bröd du har bakat!!
ReplyDeleteBröd helt i min smak. Riktigt matiga, till och med lök i. Och ost. Jaaa! Till en soppa som kanske är lite tunn blir det perfekt att fylla upp magen med det här brödet. Ser väldigt läckert ut också!
ReplyDeleteTrevlig tisdag!
Kram Lotta
Åh Amy, vilket lyxbröd! Ljuuuuvligt gott ser det ut! Langa över en skiva till mig! :-)
ReplyDeleteDet låter ju helt otroligt gott, en bit mozzarellaost på en varm skiva... mmm eller till en god soppa...
ReplyDeleteLåter otroligt gott!
ReplyDeleteLite som ett bröd min mamma alltid gjorde som hon fyllde med en ost, skink och tomatröra!
Gott!
Lena från Make Ahead food
Låter som ett härligt bröd till soppa eller buffé!
ReplyDeleteSåg riktigt gott ut! Har aldrig provat att baka något liknande, tack för inspiration :)
ReplyDeleteMatigt bröd är gott och de här låter väldigt goda! Kram
ReplyDeleteWow! Du var duktig! Fint bröd fick du också. Min nya favorit nuförtiden. Kram!
ReplyDeleteWow vilket häftigt bröd : ) Ni är så välkomna till Hjo : ) kramar Sofia
ReplyDeleteÅH så gott, jag är så sugen på att baka ett bröd med en god smaksättning och fyllning! Oliver och soltorkade tomater är ju en klassiker :)
ReplyDeleteHihi ja visst är hon en riktig sötnos! Ja det är så skönt att hon klarar av att vara borta längre stunder nu och att hon faktiskt tycker att det är roligt. Sittdelen är ju en räddare i nöden där :) Jo vi började med gröt förra veckan, började med ett kryddmått och är uppe i några teskedar nu. Så smarrigt att hon hoppar fram efter skeden. Till helgen blir det potatis- eller morotspuré!
Kram!
Perfekt till picnic!
ReplyDeleteÅh, de verkar jättegoda! Bara en massa gottigt i fyllningen :D
ReplyDeleteSom brödfrälst kan jag bara jubla!
ReplyDeleteTack alla för era fina kommentarer, brödet är verkligen smakrikt och gott. Rekommenderas varmt!
ReplyDeleteOj vilka bröd! Verkar jättegoda, blir verkligen sugen på att testa! :)
ReplyDelete