När vi firade indisk Diwali för ett tag sedan så drack vi varm saffransmjölk. Saffransmjölk är en typisk indisk dryck som påminner mig mycket om barndomen. Indiska föräldrar brukar säga att dricker man varm saffransmjölk innehållandes mandel och pistage/cashewnötter varje dag blir man aldrig sjuk. Mandel/pistagenötter/cashewnötter innehåller många antioxidanter, vitaminer och en massa näring. Minns våra hemspråkslektioner i grundskolan där vår lärare i Gujarati frågade oss en massa kniviga ord. När vi inte kom ihåg orden frågade han alltid om vi hade glömt att äta vår dagliga dos av mandel. :) |
|
Varm saffransmjölk (2 glas) 15 pistagenötter, osaltade (ev kan du minska mängden pistagenötter och ha i cashewnötter) 20 mandlar 0,5 tsk kardemumma, malen halvt paket saffran (eller mer om du så önskar) 6-7 dl standardmjölk/havremjölk/sojamjölk 4 tsk socker Mixa pistagenötter, (ev cashewnötter), mandlar och kardemumma till en slät massa. Värm mjölken i en kastrull och lägg i socker, saffran och nötblandningen (ca 4 msk). När mjölken precis börjar sjuda ta bort kastrullen från plattan, låt dra 1-2 minuter och sedan häll upp i två glas. Garnera med hackad mandel och pistage/cashewnötter. Tips! Ha i lite muskotnöt i kryddblandningen. Blir en annorlunda smak än originalet. Enjoy! |
|
Detta är mitt bidrag till månadens sötsak som den här månaden har temat värmande. |
Tuesday, November 27, 2012
Varm saffransmjölk
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ohh detta låter jätte gott. Vad heter det på indiska?? 16 dagar kvar tills mitt plan går! =)
ReplyDeleteDet heter Kesar badam pista milk.
Delete16 dgr, nu är det nära minsann! :)
saffran är jag ju tyvärr inte så förtjust i men det låter väldigt spännande med nötterna i! det är jag ju desto mer förtjust i, skulle nog kunna leva på pistage- & cashewnötter tror jag :)
ReplyDeleteÄlskar saffran... doften och smaken, ljuvligt!
DeleteJag kan garantera din lärare att du inte glömde din dagliga dos, med tanke på Wordfeud. Hihihi...
ReplyDeleteHaha Kate, det var ord på hemspråk... svåra ord :)
DeleteWordfeud är roligt!
Det här var något alldeles nytt för mig:) Men det låter gott.
ReplyDeleteDet är riktigt gott, hoppas du vågar testa!
DeleteLåter mycket godare än Karl Alfreds spenat för att hålla sig stark och frisk! Värmande och uppiggande. Varm mjölk har man ju druckit men då oftast för att lugna magen eller somna bättre, inte riktigt samma sak. Spännande!
ReplyDeleteTrevlig tisdagksväll!
Kram Lotta
Häftigt, det här har jag aldrig sett innan! Saffran i varm mjölk.. Kan riktigt kännaren underbara doften det sprider! :)
ReplyDeleteÅh så gott! Allt med saffran är så supergott!
ReplyDeletehar sett nån göra saffranste oxå,häftigt att man kan göra något annat än de tradionella lussebullarna.
ReplyDeleteser riktigt härligt ut.ehhehe a de där fick vi oxå höra när vi var små.
Badam mjölk är så gott, måste verkligen testa att göra det.
ReplyDeleteÅH det här lät jättegott!! Jag som fallit för saffranste måste ju verkligen pröva på detta!!
ReplyDeleteJa, vad gott det låter! Mycket goda smaker! Kram vännen.
ReplyDeleteLåter underbart! Jag som äter så mycket mandel och saffran borde ju aldrig bli sjuk! Men det hjälper kanske inte mot alla bacillusker! Brukar köpa en jättegod färdig indisk mandeldryck på Veda Lila i Stockholm. Den ska man bara röra ut i varm mjölk. Föreställer mig att det är något liknande din dryck, fast utan saffran. Men det kan man ju tillsätta själv. Ha det bra!
ReplyDeleteDet där låter onekligen lite spännande, en konkurent till min älskade cappu kanske :D
ReplyDeleteDet låter sännande och intressant... jag ska definitiv prova det.
ReplyDeleteTack.
Spännande smaker och med en gnutta färskriven muskot kan man lyfta mycket till en ny nivå!
ReplyDeleteDet är säkert väldigt nyttigt men jag har alltid avskytt mjölk, både varm och kall, så för mig får det bli mandel på andra sätt. Saffran får jag ha i kakor och i maten. Jag är sugen på att laga fiskgryta med grönskaer med en massa saffrana nu när jag läste ditt recept.
ReplyDeleteJag älskar när du berättar om indiska sedvanor! Jag önskar att du ska blogga om ett indiskt bröllop nån gång. Det som finns i religionsböckerna är så trist och det tar sån tid att hitta på nätet. Mina religionslektioner förgylls ofta av småsaker som du skrivit om i dina inlägg. Diwali t.ex. Tack och kram!
Spännande och absolut värmande! :)
ReplyDeleteMen vilken spännande dryck. När man tröttnat på glöggen, då tänker jag göra sådan här!
ReplyDeleteDet här låter helt galet gott! Men så älskar jag ju typ allt med saffran :=) Ska prova till första advent!
ReplyDeleteÅh va underbart!
ReplyDeleteVi minns fortfarande när vi bjöds på gott Chai hemma hos dej, det var så in i bänkens gott. Så fort det blir riktigt kallt ute så ska vi testa att göra eget. Kanske vi får till en sån här goding också...
ReplyDeleteKramar till dej.
Är indier någonsin sjuka? Med tanke på hur mycket nyttigt och hälsofrämjande maten innehåller. Många kryddor är väldigt bra.
ReplyDeleteMums det låter riktigt gott med saffran i mjölk.
ReplyDeleteMen det här ser väldigt spännande och gott ut! det ska jag absolut prova! Vi tog fram adventsljusen redan i mitten å veckan. Det är så mysigt!
ReplyDeleteÅ, så roligt med det här receptet! Jag älskar saffran och har tänkt i flera år att jag ska testa att göra någon form av varm dryck med saffran och mjölk men har liksom aldrig kommit längre än så. Det här ska jag absolut testa under december!
ReplyDeleteÅh så härligt det ser ut med varm saffransmjölk! Perfekt nu när det är så kallt och snöigt ute och man mest vill sitta inne och mysa =) Det här ska jag helt klart prova i helgen - tur att jag köpte mycket saffran när Hemköp hade billig sådan för ett par veckor sedan =)
ReplyDeleteMen vilken underbar kombination! Jag ser att du också använder mycket saffran nu, det är samma här hemma, älskar saffran, speciellt i kolor... kram!
ReplyDelete