Alla helgons dag igår och vi har haft en stillsam helg och tänkt på alla de nära och kära som inte finns ibland oss längre. Tid för eftertanke behövs alltid och det är skönt att umgås och bara ta hand och rå om varandra i familjen lite extra. Förr i tiden trodde man att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar, vilket lever kvar i den moderna seden att tända ljus, smycka och vaka över anhörigas gravar. En fin tradition tycker jag som bevarar den ömt via makens sida. Indier har ju inga gravar på liknande vis utan vi strör askan i floden Ganges om möjligt. Själen återföds och det sägs att själen når moksha, "befrielse från återfödande" vid ett visst antal återfödelser. Nu till inte fullt så allvarliga saker och en annan tradition som är mysig. Att baka med barnen. Att baka med barnen är verkligen riktigt roligt och de små liven är så duktiga. :) Jag är inte riktigt klar med chilitemat än och ni som minns vet att jag tidigare har gjort en chilichokladkaka och chiliscones. Idag blir det härliga mördegskakor/småkakor som smälter i munnen med lite söt hetta, chili- och hallonsylt, som fyllning. Passar fint till söndagsfikat och som en munsbit till kaffet! (Receptet har jag funnit i en tidning.) |
||
|
||
Småkakor med chili- och hallonsylt (40 kakor) Mördeg: 4 dl vetemjöl 0,75 dl strösocker 200 g smör 1 äggula Mät upp och blanda mjöl och socker. Finfördela smöret med fingertopparna. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Rulla kulor och lägg på bakpappersklädd plåt. Gör fördjupningar med fingret i kulorna och klicka i sylt. Tips! Använd en gammal kork för att göra fina gropar i kakorna. Grädda i 175 grader i ca 10 minuter. |
||
|
||
Chili- och hallonsylt 3-4 röda chilifrukter, urkärnade och finhackade 400 g hallon (Frysta går bra men låt de tina först.) 1 dl vatten 2 dl strösocker Koka chili, hallon och vatten i 5 minuter. Tillsätt sockret och koka i 10 minuter till. Häll upp sylten i en steriliserad glasburk och förslut väl. Njut av småkakorna med den söta hettan! |
Sunday, November 4, 2012
Mördegskakor med chili- och hallonsylt
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Spännande med chili i kakorna! Roligt och annorlunda! Kram
ReplyDeleteTack vännen, kram!
DeleteVi snackar hot cookies, minsann!
ReplyDeleteLåter som en riktigt mysig tradition, bara att ta vara på tiden man har tillsammans.
Söndagskramar
De blev inte så hot faktiskt och barnen mumsade i sig allt vad de orkade :)
DeleteKram på er!
Brukar göra dessa emellanåt, men då bara med hallonsylt. Men det här lät ju riktigt spännande med chili i, det måste jag testa nästa gång! :)
ReplyDeleteälskar hallongrottor men de här var en härlig twist på dessa små rackare.kan tänka mig att dem blev ännu godare.riktigt fina bilder fick du till oxå
ReplyDeleteÅh, de här kommer jag göra inom kort! Ska baka till fikat på danskursavslutningen om två veckor. Det är dotterns klass som tar åt sig äran och pengar till klasskassan. Funderade på att göra just hallongrottor, men med nån form av "tvist" bara för att de ska vara annorlunda. Det här var ju fantastiskt rätt! Vi kommer länka dig när kakorna finns med på trollcafeet.wordpress.com, även om det inte alltid är så "kul" att näringsberäkna kakor. :)
ReplyDeleteVilket nytänkande med traditionella småkakor, vågat!
ReplyDeleteÅH så roligt med lite nytänk till våra klassiska småkakor! De ser jättegoda ut :D Så sugen jag blev på att sätta igång med storbak i veckan nu när jag fått hem min köksassistent! Men blir nog att packa upp alla lådor till att börja med.
ReplyDeleteTack snälla, ja det känns skönt att vara tillbaka hemma i Sthlm igen. Det har varit väldigt mysigt att bo i en småstad också, man är en erfarenhet rikare men hemma är alltid bäst ;) Javisst är det tur att vi alla är olika!
Kram
Oo, vad spännande med chili i kakorna! Jag har bara testat det i choklad, vilket är ganska gott :)
ReplyDeleteSå skoj med chili i sylten! Precis som Marja tar jag bara testat det i choklad, men nog måste det ju passa i sylt också. :)
ReplyDeleteJag slutar aldrig förvånas över din fantastiska kreativitet Amy! Mys att baka och mumsa kakor med barnen!
ReplyDeleteÅh mums vad gott och spännande det låter med kombinationen chili och hallon det låter! :)
ReplyDeleteSpännande! Jag som älskar både småkakor och chili. Kan verkligen tänka mig att de blev supergoda med ett sting av chilihetta i de söta kakorna.
ReplyDeleteOj, vad gott med chili och hallon! Och så fina...
ReplyDeleteHoppas ni hade en riktigt fin helg.
Kram Lotta
vilken rolig idé! nu blir jag nästan lite ledsen att jag inte kikade in här några timmar tidigare för då hade jag ju kunnat haft chilihallonsylt i min syltkaka jag gjorde idag, för det låter verkligen hur gott som helst! och såna där små syltgrottor är ju så söta att titta på också :)
ReplyDeleteVad gott det låter att hotta till dem med chili i sylten! Det måste jag testa nästa gång. Att baka med barnen är roligt och de lär sig så mycket genom att vara med och för att inte tala om hur goooott det smakar sen...:))
ReplyDeleteTack! Det blev fint att färga kokosen tycker jag! Lite färg förgyller tillvaron.
Kram
Kul idé att hotta upp "vanliga" småkakor! :)
ReplyDeleteHallon och chili låter ju som en klockren kombination - har aldrig tänkt på det förut, men låter ju jättegott! :)
ReplyDeleteVilken härlig smakbrytning:)
ReplyDeleteKul mix av smaker. Låter spännande!
ReplyDeleteRekommenderar biffarna. =)
ReplyDeleteResfeber... hmm.... nä det är faktiskt inte så farligt ännu. Just nu håller jag fortfarande på med att försöka lyckas boka tågbiljetter men det går inte så bra. Men har några B och C alternativ kvar! =) Listor är gjorda för inköp och packning.... när jag fått prov-packa tror jag allvaret börja på allvar. =) Bara 37 dagar kvar! Spännande! Kram kram
Såg gott ut, gör gärna mer saker med chili i.
ReplyDelete