För några dagar sedan nådde bloggen 300 000 besökare. Jag är så glad och innerligt tacksam för att ni kikar in, skriver kommentarer här och på Facebook, mailar och hör av er på annat sätt till mig. All respons från er är guld värd ska ni veta och är en av de största drivkrafterna till mitt bloggande! Indiskt är önskat av mina kära läsare och indiskt it is på bloggen, självklart! Paneer tikka masala går att laga på lite olika sätt, här kommer ett av sätten... på mitt vis. Som jag tidigare har skrivit är paneer en färskost som görs på mjölk. Vill du inte göra själv går det lika bra med köpt halloumi eller tofu som ersättning. Jag har fått höra att indiska recept har många olika kryddor... visst är det så. Ni ska veta att jag har en kryddburk som heter duga. Däri finns det mesta som behövs för att tillaga indisk mat. Den burken behövs så man har koll på sina kryddor så att säga. :) |
|
Paneer tikka masala (4 portioner) 1 sats stekta paneerkuber eller 2 paket halloumi/tofu 1 msk olja 0,5 tsk hela spiskummin 1 gul lök, hackad 1 tsk färsk ingefära, finriven 1 vitlöksklyfta, pressad 0,5 tsk chilipulver/cayennepeppar 1 tsk malen koriander 2 krm gurkmeja 2 tomater, finhackade 1 msk tomatpuré 1-2 dl vatten 1 tsk tandoorikrydda (Valfritt men blir gott att ha i.) ca 1 dl grädde/sojagrädde salt, smaka av med Skär paneer/halloumi/tofu i kuber och stek jämnt runtom. Låt kuberna vila på hushållspapper så oljan rinner av. Hetta upp olja i en djup stekpanna och lägg i hela spiskummin. Efter ca 5-10 sekunder börja de låta och hoppa omkring. Lägg då i den hackade löken och låt den stekas gyllene. Tillsätt ingefära och vitlök och stek i 10-15 sekunder. Därefter tillsätts de torra kryddorna dvs, chili/cayenne, koriander, gurkmeja och lite salt. Stek kryddorna snabbt (ca 20 sekunder) och tillsätt därefter tomater, tomatpuré, 1-2 dl vatten. (Vill du ha en helt slät sås kan du här ta handmixer och köra några omgångar med den.) Lägg i kuber av paneer, halloumi eller tofu, tandoorikrydda (valfritt) och rör om. Låt allt puttra i 4-5 minuter till såsen blir tjock. Tillsätt grädde/sojagrädde sist och låt grytan bli varm. Servera paneer tikka masala med indiskt basmatiris eller naan och en klick yoghurt. Tips! Som variation kan du ha i gul/röd paprika eller andra grönsaker som du tycker om. Njut, njut, njut! |
|
Saturday, November 10, 2012
Paneer tikka masala
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Åh de på tallriken skulle ja gärna byta mot de ja åt till middag i dag.Gillar tallriken stenhårt.
ReplyDeleteGillar inte tofu, har aldrig smakat halloumi och paneer är helt nytt för mig, men jag skulle just nu gärna vilja bli hembjuden till dig för att testa, för det ser riktig gott ut ;-)
ReplyDeleteÅhhh vilken god tallrik med mat det verkar vara. Grattis till 300.000 unika besök du är bäst! kram Sofia
ReplyDeleteWeii, grattis fina Amy, du är så värd det vännen! Tänk, hade du aldrig börjat så hade vi förmodligen inte fått njuta av så himla mycket god Indisk mat som vi gör!
ReplyDeleteKramar till dej, vi hoppas du får en fin fortsatt helg,
Mårtenssons
En favorit, suveränt med fint recept!
ReplyDeleteGrattis till dig bästa Amy! Fortsätt att inspirera oss på samma vis med en massa indisk inspiration!
ReplyDeleteDoften tror jag till och med sprider sig genom datorn:)
Jättesnygg tallrik förresten! Kramar
Det här bokmärker jag direkt!
ReplyDeleteKlart fler och fler kommer hit, det är ett riktigt trevligt ställe att hänga på ;-) Kram vännen.
Gott, så gott vännen! Vi var i går till little India och till en affär som heter Mustafa Centre. De har massor med kryddor, ris, kikärtor, paneer..., ja allt du kan tänkas behöva för att laga god indisk mat! Kram
ReplyDeleteGrattis även till fint besöksantal, du har en väldigt inspirerande och vacker blogg! Du är så värd det!
ReplyDeletePaneer är en favorit, liksom du och din härligt inspirerande blogg. Alltid lika skönt att titta in hos dig. Värmande mat, vackra bilder, positiv anda och du har ett bra språk när du skriver dina inlägg. Klart att en språk- och matnörd som jag blir glad! Grattis och varm kram!
ReplyDeleteHoppas att det fortsätter så här o att många fler hittar till din fina blogg :)
ReplyDeleteDu för så smarriga rätter :)
Wow, 300 000! Inte illa :) Grattis!!
ReplyDeleteOj, vilka härliga smaker! Paneer läste jag om för inte så länge sedan och förutom tiden man behöver lägga på det så verkar det ju inte så svårt, eller vad säger proffset :-)
ReplyDeleteGrattis till alla besökare och jag är gärna en av dem!
Ha en skön söndagskväll!
Kram Lotta
Tack allihopa, ni vet att ni är guld värda för mig :) Kram på er!
ReplyDeleteLagade den här rötten ikväll och hjälp vad god den var!! Hittade ingen tofu så körde ned 1 pkt vanlig halloumi och 1 pkt chilismaksatt halloumi. Blev superbra! För vår del blir det ngn mer grönsak i nästa gång samt definitict 2 tsk röd curry.
ReplyDeleteTack för fin blogg och inspirerande recept!
Josefine
Hej Josefine, jag brukar ibland ha röd eller gul paprika i så blir det lite mer i grytan och inte bara halloumi/paneer eller tofu. Du kan säkert ha i andra grönsaker du tycker passar också! Så kul att du testade receptet och att du blir inspirerad!
DeleteVar kan man köpa Paneer i Sverige? Det finns väl inte i en vanlig ICA-Maxi eller?
ReplyDeleteHej Jesper, nej man kan inte köpa paneer i vanlig matbutik. Antingen gör du din egen (följ länken med paneer i receptet) eller så kan du använda halloumiost istället. Oftast gör jag min egna från standardmjölk men ibland köper jag halloumiost. Det man får tänka på är att inte salta grytan så mycket eftersom halloumi redan har en saltig smak i sig.
DeleteTack för ditt svar :-) Jag ska testa den ikväll, med halloumiost.
DeleteÅh, det har var hur gott som helst! Har en liten indisk dotter här hemma och vi har indiskt tema nu efter Diwali. Provade receptet och hela familjen var supernöjda! Tack för en inspirerande blogg!
ReplyDeleteJa JA ja!! Så bra att jag hittade hit :D Jag har letat efter ett tikka masala recept.. Tycker det är så gott! Kan man använda detta recept till kyckling också? Men det lät gott att ha i haloumi istället, som en vegetarisk variant. Ska leta mig vidare här och se om jag hittar ett naanbrödsrecept! ÄLSKAR naanbröd! :D
ReplyDeleteEfter Indien har jag också ett kryddskåp som heter duga. Min karl frågar om jag verkligen behöver så mycket?! Ja men det är klart säger jag! =) Jag ska ha middagsbjudning i helgen och har lagat kanske tio olika rätter än så länge och då följt olika recept (från vänner och kokboken jag köpte) men ingenting blir så smakrikt som jag vill. jag vill liksom ha en smakexplosion.... men idag gjorde jag samosas och det blev kanon. Vi får se vad det blir för huvudrätt till helgen. =) Ska bli spännande! Det är verkligen svårt att laga indiskt måste jag tillägga. =) Kram
ReplyDelete