Sunday, August 25, 2013

Risoni soppa - Risoni Soup

Ni som känner mig vet att jag älskar att experimentera med smaker hej vilt i köket. :) Indien möter Italien i den här härliga smakrika rätten! Annars flyter allt på här hemma. Första arbetsveckan avklarad efter semester och allt känns som vanligt igen. Jag tycker om semester men jag gillar även fasta rutiner och så har jag inte heller ont av att arbeta till skillnad från många andra. Märker ni att jag har bytt header på bloggen? Alltid svårt att veta hur en ny ska se ut. Är jättetacksam om ni säger vad ni tycker om den. :)

Those of you who know me knows that I love to experiment in my kitchen. India meets Italy in this delicious and tasty dish! Otherwise my first working week after the holidays is finished and everything is back to normal again. I like our 4 weeks paid vacation that everyone in Sweden gets during the summer... but I also like routines and have no problems of  working either. I have changed the header for the blog as well. Feel free to say what you think about it. :)

Indisk risonisoppa (2-3 portioner)
2 msk olja
0,5 tsk senapsfrön
0,5 tsk hela spiskummin
1 krm hing (asafoetida) kan uteslutas om man inte har
1 liten gul lök, hackad
2-3 dl tomater, hackade i små bitar
1 msk malen koriander
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk chilipulver eller färsk finhackad grön chili (mängd efter tycke och smak, var dock försiktig så det inte blir för starkt!)
0,5 tsk malda spiskummin
salt, smaka av med
2-3 dl vatten
0,5 msk gur (På engelska jaggery, kan ersättas med råsocker.)
1-2 msk färsk koriander, finhackad
3 dl färdigkokt risoni

Hetta upp oljan i en djup panna och lägg i senapsfrön, när de börjar "bubbla" lägg i hela spiskummin och kort därefter hing (om du har). Lägg i löken och låt bryna en liten stund. Tillsätt därefter tomathacket och låt puttra 3-4 minuter tills tomaterna har blivit mjuka, nästan såsiga. Lägg därefter i malen koriander, gurkmeja, chilipulver/finhackad grön chili, malda spiskummin och salt.

Rör om och låt kryddornas smak utvecklas i grytan i ca 3-4 minuter. Värmen gör att smaken och doften från kryddorna blir fantastisk! Häll i vatten och lägg i gur/jaggery/råsocker.

Låt allt koka ihop i 4-5 minuter. Lägg i lite färsk koriander om du önskar (spara lite till garneringen) och den kokta risonin. Servera omedelbart och garnera gärna med färsk koriander. Buon appetito!

English
Indian risoni soup (2-3 servings)
2 tbsp oil
0.5 tsp mustard seeds
0.5 tsp whole cumin
1 pinch of hing (asafoetida) can be omitted if you don't have
1 small yellow onion, chopped
2-3 dl tomatoes, chopped into small pieces (1 american cup is about 2,4 dl)
1 tbsp ground coriander
0.5 tsp turmeric
0.5 tsp chili powder or fresh chopped green chilli (Amount according to taste, however, be careful so it doesn't get too strong!)
0.5 tsp ground cumin
salt, season with
2-3 dl water (1 american cup is about 2,4 dl)
0,5 tbsp gur (Jaggery, can be replaced with raw sugar.)
1-2 tbsp fresh coriander, finely chopped
3 dl cooked risoni (1 american cup is about 2,4 dl)

Heat the oil in a deep pan and add the mustard seeds, when they start to "bubble" add to the whole cumin and shortly thereafter hing/asafoetida (optional). Add the onions and fry it golden. Then add the chopped tomatoes and let it simmer 3-4 minutes until the tomatoes have become soft, almost sauce like. Then add the ground coriander, turmeric, chili powder/finely chopped green chillies, ground cumin and salt.

Stir and let the spices develop the flavor in the pan for about 3-4 minutes. The heat makes them tasty and the smell of the spices are amazing! Pour in water and add gur/jaggery/raw sugar.

Let everything simmer for 4-5 minutes. Add some fresh cilantro if you like (save some for garnish) and the cooked risonin. Serve immediately and garnish with fresh coriander. Buon appetito!

26 comments:

  1. Mysigt att möblera om lite på bloggen oxå efter semestertider, finns planer på det även hos oss. Headern är iögonenfallande och fint röd, namnet på bloggen är mer lättläst än på den förra.

    Kramizar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Agneta för dina synpunkter... det är alltid svårt när man byter header, kram!

      Delete
  2. älskar risoni,så gott.vilken smart idè och kombinera indiskt/italienskt.Låter som en hit.
    Blev jättefint och färgglatt på layouten :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag tyckte det skulle bli gott med just italienskt och indiskt och det blev det också! :)

      Delete
  3. Visst är det bra med rutiner! Har nu jobbat två veckor...bra med vardagen!
    Soppan låter mycket smaskigt!
    Och designen på bloggen är jättefin!
    Måste ändar hos mig också snart! :)
    Ha en toppen kväll!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
  4. Soppan låter otroligt god, ända jag har svårt för är koriander, men den kanske smälter in med de andra kryddorna. Gillar din nya header. Kram vännen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Du kan skippa koriandern helt om du vill! Det är inte ett måste :) Kram!

      Delete
  5. Soppan låter supergod, även om jag föredrar grönsaker och rotfrukt framför pasta i soppor. Apropå, indiska smaker, jag har tänkt att åka in till stan för att köpa lite kryddor till indisk curry, vad bör jag inte missa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag har mer och mer börjat gilla pasta i soppor... men klart, det traditionella är ju bäst ändå på något vis. Indisk curry... ja du... ska du mixa egen curry? Gurkmeja, bockhornsklöver, koriander, spiskummin, chili... ja du, det är bättre du säger om du ska göra någon speciell rätt för det är svårt att tipsa bara så här på rak arm ;)

      Delete
  6. Jag kan bara hålla med de andra, låter supergod! Jag tror jag ska göra som Moma föreslåt och byta ut pastan mot grönsaker eller vad tror du om linser? Testa den ska jag gör hur eller hur. Kramar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, linser funkar också fint eller traditionellt med grönsaker som du är inne på :) Kram!

      Delete
  7. Gahhh vad det låter gott : ) kram på dig fina Amy/Sofia

    ReplyDelete
  8. Risoni är fint i soppa, bättre än annan pasta!

    Fin ny topp på bloggen, vännen! Med en mer "neutral" bakgrund runtom sidan tror jag att dina fantastiska bilder skulle komma fram ännu bättre. Testa! :)

    Ha en fin vecka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Absolut! :)
      Jo, jag har tänkt på att ändra bakgrunden.... men vet inte... ska klura lite till :) Tack detsamma!

      Delete
  9. Mums vilken soppa! Tänk att få njuta av en sådan en rusk-kväll! Väntar på ruskkvällarna nu nästan!
    Headern är fin, men det röda i den kär sig lite med det orangea på bloggen i övrigt. Syftar på de orangea löven. Förlåt, vill inte vara nego. Själva headern i sig är jättevacker med skarpa, härliga bilder!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ingen fara Frostis, jag hade inte ändrat på hela layouten men nu är bakgrunden också mer "stilren" och bladen är borta :) Tack för din ärliga input, uppskattas!

      Delete
  10. Jättefin ny header! Färgglatt och fräscht - precis som recepten! Soppan verkar riktigt god, helt i min smak. Ha det bra!

    ReplyDelete
  11. Soppa är gott tycker jag men det ger en höstig känsla som jag inte riktigt vill ha ännu.
    Jag håller med övriga om att din nya header är jättefin och ser läskande ut:) Tror också på en mer neutral bakgrund.

    Många kramar till dig vännen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nu är bakgrunden ändrad till mer neutral. Tack min vän!

      Delete
  12. Åh, det har verkligen blivit fint och fräsch här hos dej Amy, inte för att vi tyckte att det var anskrämligt tidigare, men visst piggar det upp med förändringar. Headern är makalöst fin, fotona vill man ju bara dyka in i, så härliga färger!
    Och så har du lyckats få behålla dina etiketter efter inläggen, våra försvann mystiskt och vi kan baske oss inte få tillbaka dom hur vi än försöker...

    Risoni är vi så glada att vi äntligen testade, det är ju kanon och blir snabbt färdigt. Soppan faller oss i smaken, we löve indiskt:)

    Kramar till dej

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tusen tack för era fina ord, ni är bäst! Jajamän, etiketterna finns kvar även om de ska omarbetas lite så engelska ord också finns med där. Ja, risoni är verkligen så gott så. Jag upptäckte ju de små kornen själv bara för något år sedan. Så bra att ni älskar indiskt... :) kram!

      Delete
  13. Jag tycker headern ser jätte bra ut... fräschare! Lite nytt är ju alltid trevlig också! =) Kram kram på dig

    ReplyDelete
  14. "Cross kitchen" funkar fint i mitt kök. Höst med soppor och grytor närmar sig även om sommaren verkade komma tillbaka för några dagar.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...