Nej, jag har fortfarande inte testat att äta hela edamamebönor. Jag vet, jag är helt klart sist i världen på detta men så är det. Jag har däremot testat att göra dessa gröna burgare på själva bönorna dvs sojabönan. Sojabönan (100 g) innehåller cirka 12% protein och 17% olja. Det höga oljeinnehållet gör att sojabönan snarare klassas som en oljeväxt än en baljväxt. Sojabönans höga proteinhalt har gjort den till en viktig del av kosten i många asiatiska länder; ofta i form av sojamjölk eller tofu. En riktigt bra proteinkälla för oss som är vegetarianer! |
Gröna burgare med edamamebönor (sojabönor) 4 st gröna burgare 250 g edamamebönor/sojabönor, frysta går jättebra om du inte har färska 240 g broccoli 1 stort knippe färsk koriander, finhackad 1 vitlöksklyfta, pressad/riven 0,5 tsk malen koriander 0,5 tsk cayennepeppar 0,5 tsk malda spiskummin zest och lite pressad citronjuice 1-2 msk olja till stekning 1-1,5 msk majsmjöl + ev till panering salt och peppar, smaka av med Koka edamamebönor och broccoli i lättsaltat vatten i ca 5-7 minuter. Låt kallna lite. Blanda ihop samtliga ingredienser till en massa och forma till burgare. Värm upp en stekpanna på medelstark värme och häll på lite rapsolja. Stek biffarna cirka 3-5 minuter på varje sida, de ska få en fin ljusbrun yta. Servera i salladsblad med skivor av tomat och röd lök och gärna med min goda tomatdressing eller mango- och passionsfruktssalsa till. Njut av de goda burgarna! English Green burgers with edamame beans (soya beans) 4 green burgers 250 g edamame beans/soya beans, use frozen if yo don't have fresh 240 g broccoli bunch of fresh cilantro 1 garlic clove, crushed/grated 0,5 tsp coriander powder 0,5 tsp cayenne pepper 0,5 tsp cumin powder zest of a lemon and some drops of fresh lemon juice 1-2 tbsp oil to fry the burgers in 1-1,5 tbsp corn meal + some for breading if you want salt and pepper to taste Boil the edamame beans and broccoli in slightly salted water for 5-7 minutes. Let it cool down a bit. Mix all the ingredients together and form to burgers. Heat a skillet over medium heat and pour in the oil. Fry the patties about 3-5 minutes on each side, they'll get a nice tan surface. Serve in lettuce leaves with tomato, red onion and my tasty tomato dressing or the tropical mango and passionfruit salsa. Enjoy lots! |
Saturday, August 10, 2013
Gröna burgare - Green Burgers
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Åh, jag är beroende av gröna sojabönor! (eller, edamame)
ReplyDeleteDen här burgaren ser superfräsch ut. Och så koriander också... Mmm! Kan tänka mig att de är goda med antingen en riktigt rökig barbecuesås, eller någon tropisk salsa också.
Tack Anna, jag la till det där med tropisk salsa efter att jag såg din kommentar :)
DeleteSnygga biffar! Liknar de gröna biffarna med nötter och broccoli som jag gjorde i våras. Blir så snygg mat av fina grönsaker! :)
ReplyDeleteTack så mycket Sara, ja du har ju också gjort en variant men har för mig att du hade ägg etc i dina? Jag kanske minns fel. :)
DeleteHärlig färg också och smaken är nog garanterat lika härlig:)
ReplyDeleteDet var den, tack!
DeleteHejsan! Edamamebönor är mums! Brukar jag ha som snacks. O nu så ska jag testa ditt recept med dom. Fast jag brukar göra bönbiffarna i ugnen. Blir jättebra:-). O förresten så har du en härlig sida. Är ofta här o tittar in! Mycket gott! Mvh Gittan
ReplyDeleteBönbiffar i ugnen lät spännande! Tusen tack för din fina kommentar Gittan, det värmer :)
DeleteTill och med jag har lyckats äta hela edemamebönor vilket var mycket mumsigt och rekommenderas! Men dina burgare ser ju minst lika smarriga ut! Och vilken härlig färg!
ReplyDeleteJust rub it in ;) Jag ska testa hela edamamebönor... snart!
DeleteHela edamamebönor brukar vi beställa in på japanska restauranger, så himla gott! Senast var förra veckan på Saiko i Malmö. De hade flingsalt och citronsaft på - sååå gott!
ReplyDeleteJa, vi brukar koka hela ärtor och göra på det viset. Så gott det blir! :)
DeleteSå mycket gott du har kockat till, Amy! Vi har ju inte varit så flitiga i kommentarsfälten under semestern, men det gäller att passa på att njuta av det underbara vädret:)
ReplyDeleteEdamamebönor är vi helfrälsta i, så gott med bara lite flingsalt på. Vi fortsätter ju med vegetarisk en dag i veckan (minst) och absolut ska vi testa att göra burgare på bönorna!
Kramar till dej,
M
Nej, det är lugnt. Har man semester så har man! Jag har ju själv heller inte varit så flitig inne hos er men jag kommer igen. Har läst lite emellanåt men inte kommenterat. Blir liksom inte av när man har semester. Kram på er!
DeleteDe här burgarna låter mycket spännande! :)
ReplyDeleteHa en fin kväll!
Kramar!
//Lana
De var så goda så, kram!
DeleteVad kul att du vart inne o kikat på min blogg :) Jag ska erkänna att det är första gången jag åt indiskt, men lovar det blir fler gånger! Flera från vår afton hade varit inne på din blogg och fått inspiration.
ReplyDeleteKram Sandra
Oj, första gången... men förhoppningsvis inte den sista! :) Så roligt att dina vänner kikat in på min blogg för inspiration. Varmt välkomna tillbaka allihopa, kram!
DeleteEdamamebönor är bland det godaste som finns - vi blir som tokiga, jag och J, och bara "mölar" i oss som vi säger i Göteborg. Mums så gott. Nu skriver jag upp det på handlingslistan så att jag inte glömmer det... E-D-À-M-À-M-E... Kram!
ReplyDeleteMums, biffar helt i min sak. Kram
ReplyDelete