Wednesday, January 18, 2012

Indiskt vitt basmatiris

Basmatiris kallas för the king of rice och inte undra på, det är en av världens finaste rissorter. Har du inte smakat på basmatiris så gör det! Basmatiriset är långkornigt, härligt aromatiskt och har en fantastisk god smak.

Namnet basmati kommer från sanskrit ordet BASH och betyder doft. (Sanskrit är ett av de äldsta kända indiska språken.)
Legenden säger att basmatiriset var menat att konsumeras av maharajas (kungar) och maharanis (drottningar), dvs den kungliga familjen.

Riset ska behandlas med lite extra omsorg eftersom basmatin är en känslig sort. Det skördas bara en gång per år i norra Indien/Pakistan och efter skörden lagras riset i 12 till 18 månader för att få rätt mognad.

Basmatirisets kärna är längre och slankare än hos andra rissorter och det klibbar inte utan behåller luftigheten. Eftersom basmatiriset tar upp mer vatten än andra rissorter är det drygare och räcker alltså till fler riskok.

Kanske tror ni mig inte men det är en sann konst att kunna koka basmatiris. Jag själv har genom åren lärt mig att hantera detta ris bättre, men tror inte på något sätt att jag är fulländad ännu!


Koka basmatiris så här:
Mät upp önskad mängd ris (ca 1,5 dl brukar räcka till 2 portioner) i en kastrull och häll på riklig mängd vatten (ca 5-7 dl till 1,5 dl ris). Tvätta riset i kastrullen och byt ut det grumliga vattnet.
Gör ovan steg några gånger tills vattnet inte längre är grumligt (ca 3-4 gånger brukar jag byta ut vattnet).

Blötlägg gärna riset i ljummet vatten (riklig mängd), ca 30-60 min. (Om du har tid, det blir jättefint slutresultat!)

Koka i lättsaltat vatten i ca 10-12 min. (Har du blötlagt innan så behöver det inte koka länge alls ca 5-8 min.) Hur man ser att riset är klart? Det får en liten sirlig struktur. (Även om det ser ofärdigt ut så tänk på att riset ska ånga av sig en stund och då brukar det bli klart även om det är "halvfärdigt" när man tar av kastrullen från spisen.)

Häll av i durkslag/sil och skvätt lite kallt vatten på och låt det stå och ånga av sig en stund.

Njut av det underbara riset tillsammans med en god indisk gryta!

9 comments:

 1. Tänk vilka olika konster och matkonster här i världen. Jag har inte ens tänkt tanken på hur man kokar ris på ett optimalt sätt. Jag som tom börjat köpa boil in bag för att underlätta vardagsstressen. Man skulle nog ta sig lite tid och pröva koka basmatiris med lite mer omsorg när tid finns!!! Hoppas du haft en bra dag!

  ReplyDelete
 2. Vilket bra tips, om det är något vi svenskar är dåliga på så är det att koka ett bra ris! :)

  ReplyDelete
 3. TAck för tipsen, man eftersträvar ju alltid det perfekta riset.

  ReplyDelete
 4. Med eller utan lock?
  Hur mycket vatten?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Peter, utan lock brukar jag koka och mycket rikligt vatten... till 3 dl ris brukar jag ha ca 1 liter vatten. Meningen är inte att vattnet ska koka torrt utan koka tills du ser struktur i riset och låt det sedan ånga av sig i en sil/durkslag. Lycka till!

   Delete
 5. Föredrar du att koka på hög eller låg värme? Jag tycker alla har olika åsikter om det där...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Emelie, jag kokar upp på högsta och sänker sedan något snäpp eller två. Så jag kokar på hög värme :)

   Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...