Syréndoft är sommar för mig. Sommar och härliga barndomsminnen. Tänk er tidigt 80-tal, sommaren är på intåg och vägen till skolan kantas av nyutslagna syrénblommor som doftar ljuvligt. Syrén kommer för mig alltid att vara förknippad med barndomens härliga tid. För ett tag sedan plockade jag syrénblommor i trädgården för att göra syrénblomssocker. Sockret kan sedan användas till att smaksätta syrénsaft, baka syrénkakor, muffins och cupcakes, garnera bakverk eller varför inte lösa upp det i varmt vatten och dricka som te? Visst klingar ordet syrénblomssocker vackert? Syrénblomssocker... |
|
Syrénblomssocker 0,5 kg socker ca 1 dl syrénblommor Lägg syrénerna på ett papper och låt eventuella småkryp ge sig iväg (man kan skölja dem om man tycker att det behövs, men då måste man låta dem torka ordentligt innan de används). Plocka försiktigt loss de små blommorna och mät upp omkring en deciliter av dem. Varva strösocker och syrénblommor i en stor glasburk. Låt stå i några dagar och skaka om då och då tills sockret torkat och är redo att användas. Om man vill kan man sila bort blommorna när sockret tagit smak (eftersom de förlorar färgen när de torkar). Tips! Byt ut syrén mot lavendel eller viol. |
Tuesday, June 5, 2012
Doften av sommar...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Jag tänkte och kände precis samma sak häromdan när jag såg en lång vacker syrenhäck, det är verkligen skolavslutningsminnen för mig och fröknarna fick alltid mer än en bukett med dessa ljuvliga blommor.
ReplyDeleteBara namnet på sockret gör en salig!
Ha en fin kväll och trevlig helg i morgon. Kram!
Härliga minnen Lotta, kram!
DeleteDet låter ju otroligt härligt med syrenblomsocker! Väldigt somrigt och fräscht :D Kommer säkert bli en massa goda desserter med det sockret. Har sett många som gjort saft på det med!
ReplyDeleteHaha ja det är redan v 37 så nu får jag hålla mig hemma i stan iaf ;) Vågar inte åka någon längre bit och inte heller ut på någon ö haha. Ska ni fira nationaldagen på något speciellt sett?
Kram
Goda desserter it is :)
DeleteSyrénblomssocker... Klingar verkligen fint! Sockerkaka med Syrénblomssocker låter gott! :)
ReplyDeleteVisst gör det!
DeleteVilken fin idé att använda syrénerna till!
ReplyDeleteMan får ta vara på allt som finns i trädgården så här års.
DeleteVilken bra idé och sockret kan användas till många olika delikatesser! Kram
ReplyDeleteJag hade tänkt göra syrénsocker i vår men hade helt glömt bort det tills jag nu läste ditt inlägg. Vi har syrener på gården där jag bor, och de kan jag nog norpa ett par blomklasar av. Jag behöver något annat att tänka på just nu... Kram!
ReplyDeleteTycker jag du ska göra, kram!
Deleteåh bara namnet Syrénblomssocker låter ljuvligt!
ReplyDeleteInstämmer :)
DeleteDet både låpter ser och smakar säkert alldeles ljuvligt. Här nere i Skåne har syrenerna redan blommat över men nästa år får jag göra ett försök, eller så kanske det blir lite lavendelsocker den är ju snart på gång att blomma. Ha en härlig dag!
ReplyDeleteJa man får vara ute i god tid. Du får göra ett försök nästa år, detsamma önskar jag dig!
DeleteSpännande! Dock har syrenerna i vår trädgård blommat över. Förra året gjorde jag lavendelsocker och på det småkakor.
ReplyDeleteKram Malin
Lavendelsocker låter också riktigt gott, ska nog ta och göra det med.
DeleteJa, och i sockerkaka är det fantastiskt! Lavendel är underbart!
DeleteUnderbart sätt att "konservera" sommar:) Förra sommaren gjorde jag lavendelsocker som jag haft i min varma choklad i vinter:)
ReplyDeletePrecis, sommar i en ask att ta fram när snön yr ute, härligt!
DeleteHelt plötsligt ha de slått ut syrenerna, och helt plötsligt har de blommat över. Hjälp, jag hänger inte med! Smart drag att spara dem i sockret, då förlänger man syrén-tiden.
ReplyDeleteSka bli kul att se vad du använder sockret till!
Kram på dig!
Inte nog med att syrenblomman är otroligt vacker och doftar gott. Den går att göra till exempel gott socker och saft på den också. Vi har stora syrenhäckar som blommar för full hemma hos oss. Har dock inte provat att göra varken socker eller saft av dem. Kanske jag ska slå till på lite syrensocker. Låter som sagt både gott och vackert.
ReplyDeleteDet blir så gott så, och syrensaft sak vi bara inte tala om, jösses så gott det är! (Speciellt med lite rom i:))
ReplyDeleteVi snackade just om syrenerna idag när vi var ute och gick, det verkar som att de kan stå i blom fortfarande på fredag när det är dags för studenterna att gå ut...
Kramar
Älskar syrendoft! Sträcker på mig lite extra när jag går förbi en syrénbuske. Men aldrig testat att göra något på det. Varken saft eller socker. Har väl någon vecka till på mig att fundera på att göra det.
ReplyDeleteJag gillar inte doften av syrener,luktar så starkt,men kan inte låta bli och undra om de blir samma doft när man gör bakverk på dessa blommor,dvs väldans starkt eller om doften försvagas.
ReplyDeletespännande o se vad du ska göra med sockret sen.
Vilken otroligt rolig idé! Vi har massvis med syrener så dette låter väldigt lockande att prova! :)
ReplyDeleteDet låter som ni fick en härlig dag, känns som många bara tar det lugnt och njuter av en extradag att få umgås på :) Hoppas vädret blir bättre snart!
ReplyDeleteTack söta du, ja det kan ju verkligen komma när som helst nu! Inom max 5 veckor har vi ju den lilla här i vår famn :D Kramar
Syrén är verkligen sommar för mig! Dock blir det lite "fel" här när syrenen redan blommar för det är en doft jag annars förknippar med midsommarhelgen eftersom jag är uppvuxen på nordligare breddgrader. ;9
ReplyDeleteLåter jättegott, men nu var jag för sent ute...
ReplyDeleteKan man månne göra fläderblomsocker?
Syrentiden är sommar och skolavslutning för mig med.
ReplyDeleteÄr sugen på att göra lite roligt med syren.
Kul att smaksätta sockret:)
Ska kanske prova göra syrensaft har aldrig gjort det:)
Ha en riktigt skön helg