Thursday, August 30, 2012

Kardemummasmulpaj med rabarber och svarta vinbär

Det råder fortfarande sommar i mitt kök! Ja, iallafall om vi ska se till vad det bloggas om. Jag har några somriga recept kvar att dela med mig av. Hoppas att ni ser det som en härlig återblick även om hösten har gjort sitt intåg till vissa delar av vårt land.

Denna paj kommer från en kollega som sa: testa detta receptet, du kommer inte att ångra dig! Kardemummasmaken och doften spred sig i hela huset... ack så gott i dubbel bemärkelse. Tack Eva-Marie för det fina receptet! :)


Eva-Maries rabarber- och svarta vinbärspaj (8 bitar)

Kardemummasmulor
150 g smör, kallt
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk kardemummafrön, stötta i mortel
2 msk kallt vatten

Värm ugnen till 225 grader. Skär smöret i tärningar och blanda ihop alla ingredienserna i en bunke till en grynig massa. Lägg hälften av smulorna i en pajform, ca 24 cm i diameter, och platta till dem något. Grädda i 6-7 minuter. Ta ut formen och gör i ordning fyllningen.

Fyllning
3 rabarber
2 dl svarta vinbär
0,5 dl socker
0,5 msk potatismjöl

Skala och skär rabarbern i bitar, lägg bitarna i en bunke och strö över vinbären, sockret och potatismjölet. Lägg fyllningen i pajformen och strö över resten av smulorna.

Grädda längst ner i ugnen i 20-25 minuter.

Servera med vaniljsås och glass.

Enjoy!

18 comments:

  1. bra att du håller kvar vid sommaren, själv har jag redan börjat tjuva in mig på hösten. men lite somriga recept med bär och sånt tackar man ju inte nej till :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det känns bra att hålla fast vid sommaren om än ett litet tag till... :)

      Delete
  2. Jag gillar tanken att stöta kardemummafrön istället för att använda mald. Det måste ge mycket mer smak då. Härligt god ser det ut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är just det som är tanken med detta receptet... kardemummasmaken blir ljuvlig just för att man mortlar dem, gott är det!

      Delete
  3. Vad gott det låter! Spännande att kombinera svarta vinbär med rabarber, det har jag aldrig stött på förut!Och kardemumma kan ju aldrig bli fel :)

    ReplyDelete
  4. Vilka spännande smaker att kombinera! Den blev jag nyfiken på:) Dessvärre har jag varken tillgång till rabarber eller svarta vinbär. Jag får testa smulpajen till några andra bär.
    Kram:)

    ReplyDelete
  5. Oooolalaa, kardemumma gillar jag! :) Låter som en väldigt spännande smakkombination.

    Visst är det härligt när man kan hålla liv i sommaren genom det man äter och tillagar... men vågar jag avslöja att jag faktiskt börjar längta till julen och att julstöka i vårt kommande nya kök... :)

    ReplyDelete
  6. skulle aldrig gissa att de smakerna passar ihop,så väldans intressant,och mortla kardemumma blir så mycket godare så förstår att du fick hela huset fyllt med kardemumma

    ReplyDelete
  7. Du bjuder på så mycket gott Amy! Kram

    ReplyDelete
  8. Jag håller fast vid sommaren Aug ut, här är det fortfarande varmt på dagarna. Men Sep då är det höst tycker jag och då börjar jag tänka på äppelpaj och allt det andra goda som hör hösten till!!
    Din paj verkar jättegod, fast senast jag åt svarta vinbär var när jag var liten då vi hade svart/röd vinbärs buskar i trädgården.. Trevlig helg!!

    ReplyDelete
  9. Jag förstår ju att det är kardemumman som är grejen i den här kakan och då blir det stopp för mig. Kan inte med mumman, tyvärr. Mamma fick alltid baka en sats med kanelbullar och en annan med kardemumma när vi var små :-)

    Du gör helt rätt i att hålla kvar i sommaren lite till trots att hösten verkligen gör sig påmind. Läste någonstans om att svenskar på nordligare breddgrader redan får skrapa bilen på morgnarna. Fy!

    Trevlig helg och kram till dig!

    ReplyDelete
  10. Ljuvligt! Och vi håller kvar i sommaren så länge det bara går här hemma också:)

    ReplyDelete
  11. Kardemumma är så gott att smaksätta smulpaj med. Du får så gärna bjuda på somriga recept så här i regnrusket. Ger lite hopp om att det inte riktigt ännu är höst :-)
    Ha en fin helg. Kram vännen.

    ReplyDelete
  12. Älskar kardemumma men har inte smaksatt smulpaj med det. Det är ju förstås jättegott!! Också jag kommer att envisas med en del somriga inlägg som jag har kvar. Trots att det har regnat oavbrutet i dagarna två. Jag ser fram emot fler sommarinlägg hos dig också.

    ReplyDelete
  13. Du lagar så mycket gott Amy! Blir så sugen på oaj! :D

    ReplyDelete
  14. Tack tack för era fina kommentarer, kardemumma passar ypperligt i smulpaj. Blir smarrigt!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...