Monday, August 20, 2012

Mousserande lavendelgranita

Jag fortsätter mitt lavendeltema då vi har skördat en hel del lavendel i trädgården nu. Vet inte vad ni tycker men jag älskar doften av lavendel. Det räcker att man går lite i närheten för att känna den härliga ljuvliga doften av denna fina växt, helt underbart!

Har ni smakat på granita, eller granité som det också heter, någon gång? Om inte så gör det, ni kommer att få en riktigt positiv överraskning och kommer absolut inte att ångra er.

Granita är en italiensk efterrätt som är väldigt lik sorbet. När man gör granité så skrapar man upp flagor med en gaffel. Det går också bra att göra olika varianter på granita bl a görs det kaffegranita i Italien.

Jag gjorde denna efterrätt nyligen när vi hade några varma dagar och vi skulle ha vänner över på middag. En perfekt dessert när det är varmt ute som jag kommer att göra om i framtiden. Kan tänka mig att den även passar fint till nyårsafton. ;)

En fräsch och god dessert som rekommenderas...

Mousserande lavendelgranita (ca 4-6 portioner)
1 dl strösocker
0,5 dl vatten
1 tsk torkade lavendelblommor
5 dl champagne, mousserande vin eller alkoholfritt mousserande vin (i den sistnämnda kategorin alkoholfritt vin rekommenderas Chapel Hill).

Koka socker, vatten och lavendel i en kastrull på svag värme till en klar lag. Låt svalna. Sila bort lavendeln.

Blanda sockerlag och champagne/mousserande vin eller alkoholfritt mousserande vin. Häll upp i en form och ställ i frysen.

Låt granita frysa nästan helt under 3-4 timmar och skrapa sedan upp den i flagor med en gaffel.

Servera som dessert i kylda skålar eller glas.

Enjoy lots!

18 comments:

  1. Varje gång jag känner doften av lavendel går tankarna tillbaka till Kroatien och förra höstens sköna semestervecka där. Men jag har aldrig ätit lavendel, låter spännande!

    ReplyDelete
  2. Alltså, tummarna upp för läskande efterrätter som denna, löve it! Lavendel låter som en väldigt spännande smaksättnning på, ingen fara att det smakar parfymerat?
    Har någonstans ett recept på granité på bl.a Campari som vi fortfarande inte gjort, kanske får ta och leta upp det... tack för påminnelsen!

    Kram,
    Mårtenssons

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det smakar inte parfymerat alls, snarare lite spännande och exotiskt! Men smaken är ju olika :) Ja, det receptet får ni leta upp tycker jag allt!

      Delete
  3. Ser lyxigt ut! Vad gott det måste smaka till dessert en varm sommardag. Jag har plockat och torkat lavendel med ff inte kommit till skott att använda den till något.

    Jag håller med att kall/långjästa bröd ger en extra god smak. Nygräddat varmt bröd med smör spm smälter när man brer går inta av för hackor...:))

    ReplyDelete
  4. Vilken lyxig dessert! Har läst om det, men aldrig smakat. Måste passa utmärkt även till nyår.

    Kram Malin

    ReplyDelete
  5. mmm så gott.gjorde faktiskt med blåbär,väldigt svalkande och gott är de.lavendel måste ja pröva på,dock har ja ingen men kanske odlar till nästa år

    ReplyDelete
  6. Granita är underbart gott och vackert! Champagnegranita till nyår, precis som du skrev. Mums!

    Lavendel är ockaå ljuvligt! Jag har en stor burk med torkade blommor som jag bakar biscotti av ibland. Granita kan jag ju också prova, nu när du delat med dig av ditt härliga recept. Tack! Kram!

    ReplyDelete
  7. Så vackert det ser ut och så gott det verkar! Har aldrig använt lavendel i matlagning någonsin, det känns väldigt exotiskt för mig. Men med regelbundna doser inspiration av den här sorten så kanske jag vågar mig på det också så småningom :-)

    Kram och god natt!

    ReplyDelete
  8. Har du tips på någon enkel och smidig kycklingrätt som jag kan bjuda några vänner, 4 pers, på en spontanmiddag. Tar gärna emot desserttips också. Jag har tre ti
    Mat på mig från det jag kommer från jobbet o h tills gästerna kommer tacksam för hjälp:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Helena, jag äter ju själv inte kyckling men jag har gjort om några recept till quornrecept där det från början har ingått kyckling:

      http://amyspieceofcake.blogspot.se/2012/02/fyllda-quornfileer-la-jamie-oliver.html


      http://amyspieceofcake.blogspot.se/2012/01/himmelsk-gryta-la-quorn.html

      Efterrätt, chokladfondant:
      http://amyspieceofcake.blogspot.se/2012/05/en-himmelsk-efterratt-for-dig-som.html

      Lycka till!

      Delete
    2. Tack snälla du för förslagen!=) Jag ska kika närmare på dem imorgon. De låter väldigt goda iaf:)

      Kyckling och fisk är det enda jag äter i köttväg och inne hos dig finns det ju massor av härliga vegetariska recept som jag har provat en del av. Kram fina du:)

      Delete
  9. Jag har aldrig gjort granita, men funderat på att testa! Din låter så god och lavendel doftar ju så härligt! Kram vännen!

    ReplyDelete
  10. granita har jag läst om men aldrig provat. Men nu blev jag nyfiken.Det ser riktigt fräscht ut.

    ReplyDelete
  11. Men åh så gott det låter och lyxigt med bubbel i en efterrätt! Spännande brytning med lavendel, jag älskar doften men har inte använt den så myket i matlagning mer än i kladdkaka oh lite paj.

    ReplyDelete
  12. Låter ljuvligt gott! Lavendel är underbart som smaksättning i lagom mängd. Då finns det inget parfymerat alls i smaken som många är rädda för.

    ReplyDelete
  13. Mmmm! den här får gå in på min "att-göra" lista! :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...