Första gången jag såg en regnbågstårta tyckte jag att den såg riktigt avancerad ut... i verkligheten är den inte alls svår att göra. Tårtan passar både till barnkalaset och andra festliga firanden. Visst är färgerna helt underbara? Som jag skrev i mitt förra inlägg man blir glad av den här tårtan och som någon skrev, den passar perfekt i detta höstrusk och piggar verkligen upp! Har jag inspirerat er till att baka denna färgglada tårta? | ||
Regnbågstårta (ca 12 personer) 8 st tårtbottnar 300 gram smör, rumstempererat 5 dl strösocker 7 äggvitor från små ägg (eller 6 från stora), rumstempererade 5 tsk vaniljsocker (eller 2,5 tsk vaniljpulver) ca 9,5 dl vetemjöl 1/2 tsk salt 5 tsk bakpulver 5 dl mjölk, rumstempererad (värm 30 sekunder i mikron för att få mjölken rumstempererad) Pastafärger för färgning. Jag hade grundfärgerna gul, blå och röd färg. Resten av färgerna blandades ihop av dessa 3 färger; orange=gul+röd, grön=gul+blå och lila=röd+blå. Färg på mina bottnar var röd, rosa, orange, gul, grön, blå, ljusblå och lila. Tänk på att inte stressa dig igenom några av momenten, låt det ta sin tid så blir slutresultatet mycket bättre. Vispa smör och strösocker poröst. Häll sedan i äggvitan lite i taget samtidigt som du vispar tills smeten är väl blandad. Sikta ner vaniljsocker (eller vaniljpulver) i smeten. Rör om tills smeten är jämn. Använd inte en visp här utan hellre en slickepott, så att du är säker på att det rörs om och inte kommer in för mycket luft i smeten. Blanda ihop mjöl, salt och bakpulver i en annan bunke. Varva därefter med att sikta ner mjölbladningen och mjölken i smeten samtidigt som du rör om. När du har en jämn smet tar du fram 8 lika stora skålar. Fördela smeten jämt i de 8 skålarna. Detta kan du göra genom att måtta smeten med ett decilitermått eller ta fram hushållsvågen. Försök få fördelningen så jämn som möjligt. När smeten är fördelad så plockar du fram pastafärgen. Använd en tandpetare för att ta färg och rör omkring tills du fått önskade färger. Behöver du mer färg så ta en ny tandpetare i färgburken. Tänk på att man inte behöver så mycket färg när pastafärg används. | ||
| ||
Smörj 8 st engångspajformar (aluminium, 18 cm) och fördela den färgade smeten i varsin form. Grädda mitt i ugnen på 175 grader. (150 grader i varmluftsugn). I min ugn behövde de stå inne i ca 20-25 minuter. Känn med en sticka att bottnarna är torra. Tips! Har du varmluftsugn så använd den och grädda alla bottnarna samtidigt! Jag hade 4 formar på en plåt, totalt 2 plåtar i ugnen. Hur smidigt som helst! | ||
| ||
Efter att tårtbottnarna har kallnat, lossa dom försiktig ur pajformen. Jag vände upp och ner och tog av formen sakta. Vill du att tårtbottnarna ska vara lätta att fylla och smula mindre? Baka de några dagar i förväg och frys in dom. Plasta in bottnarna var för sig med plastfolie. Ta ut bottnarna några timmar innan du ska fylla tårtan och låt de tina sakta i rumstemperatur. De kan även förvaras i kylskåpet i något dygn. Dessa tårtbottnar blir oerhört saftiga. | ||
| ||
Fyllning 5 dl grädde, vispad Bred ett jämnt lager grädde på tårtbottnarna. Tips! Som variation till tårtfyllning kan godisfluff göras t ex Dumlefluff. Blir smarrigt, våga testa fluffet! Täck tårtan med någon av följande frosting: Limefrosting 100 g rumsvarmt smör 7 dl florsocker 300 g färskost t ex philadelphiaost finrivet skal av 2 lime 1-2 tsk limejuice Vispa ihop smör och florsocker med elvisp. Tillsätt färskost, limeskal och juice. Vispa smeten slät. Vit chokladfrosting 300 g vit choklad 300 g färskost t ex philadelphiaost Smält den vita chokladen och låt svalna något. Blanda med färskosten. Spritsa eller fördela frostingen med en spatel på och runt om tårtan. Garnera ev med t ex guldpärlor eller strössel. Lycka till! | ||
|
Tuesday, September 25, 2012
Hur gör man en regnbågstårta?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Wow, så fin! Sån vill jag också göra. Vad smart med engångspajformar.
ReplyDeleteKram Malin
Den här tårtan blir man verkligen glad av, en härlig färgexplosion som överraskar! :) Vill absolut testa att göra denna i mitt nya kök sen... :) Va bra att du tipsade om vilka formar man kan använda.
ReplyDeleteSå häftigt att se alla färger innan de hamnar i tårtan (och efteråt också förstås..). Jag skulle aldrig ha tålamodet... Att laga en trerätters med tusen olika moment, inga problem men tårta.. Vilken tur att det finns såna som du som gör dem så mycket bättre och godare än jag!
ReplyDeleteKram
Så härliga färger - nu blev jag riktigt glad av att läsa detta inlägg kan behövas i detta mörka väder ;)
ReplyDeletekram /Emma
Hej,
ReplyDeleteJag Undra om Bottnarna fortfarande blir fluffiga och lätta när du inte vispar upp smeten?
Kan tänka mig att det blir kompakt annars.
Tacksam för ett svar.
Kraaam
Hej, det blir ungefär som en sockerkaka. I början vispar du med visp och sedan när de torra ingredienserna ska läggas i så rör du om försiktigt med slickepotten.
DeleteTycker inte mina bottnar blev kompakta snarare saftiga (fast det beror inte på vispning eller inte vispning).
Vill du vispa så går det säkert bra men vispa lite försiktigt då och inte så mycket.
Lycka till och berätta gärna hur det blev om du bakar tårtan.
Hej!!!!
DeleteVad snällt av dig att svara tillbax så Fort!!! Tack!
Det är denna tårta som står på Tur nu näst :)
kraam
Häftig tårta!
ReplyDeleteVilken otrolig tårta! Om jag hade varit det minsta bra på att baka tårtor hade jag gjort en direkt - nu får jag istället hoppas på att någon snäll matbloggarsjäl tar med något liknande på någon av våra träffar här uppe :=) Kram!
ReplyDeleteWow, vilken tårta du har gjort Amy! Supersnygg:) Jag kan tänka mig hur glad och överraskad första personen blir som skårar tårtan.
ReplyDeleteVilken fin tårta! Jag har också tänkt att jag ska göra en, men inte orkat för det verkar så avancerat. Din ser jättefint ut!
ReplyDeleteVerkligen imponerande! Så snyggt med en tårta fylld med färger!
ReplyDeleteSäkert hur enkelt som helst för proffsbagare i din klass, vi hade gärna slängt in en beställning på en istället:)
ReplyDeleteKramar
Tårtan ser alldeles fantastisk ut! Fiffigt med engångspajformar!
ReplyDeleteden är väldigt fin den där tårtan, men jag skulle verkligen aldrig ha tålamod till att orka baka den. en vanlig sockerkaka och dela i tre är tillräckligt tålamodskrävande för mig ;) men snygg är den!
ReplyDeleteJa, det här är en glad och rolig tårta! Kram vännen
ReplyDeleteHej igen Amy! Om du inte redan själv har upptäckt det, så vill jag tipsa dig om att tävlingen om årets Bak- och dessertmästare dragit igång igen på www.bakochdessert.se. Upptäckte det själv alldeles nyss. Tänkte på en gång att du absolut måste skicka in receptet på din fantastiska regnbågstårta! En riktig Pridetårta som borde falla den mest kräsna jury i smaken!
ReplyDeleteVilket jobb och fina bilder som vanligt.roligt att du tog före och efter bild på bottnarna.
ReplyDeleteMen jag har aldrig sett något liknande!! En perfekt barnkalastårta ju!. Hoppas att jag kommer ihåg den här nu då. :-)
ReplyDeleteMen shit, respect alltså! Gud vilken tårta! Stor kram, fina du!
ReplyDeleteHäftigt att bjuda på en sådan tårta och inte säga något. Vilken förvåning. Och vad glad man skulle bli. Men kommer inte ge mig på denna. Inte i det pysselstadiet just nu. Däremot måste jag komma på ett par andra tårtor att bjuda på när Olivers 1-årsdag närmar sig.
ReplyDeleteEn vacker dag ska jag ge mig på att baka såna här bottnar, ser ju otroligt läckert ut med alla färger :D Fyllningen ser också väldigt god och fräsch ut!
ReplyDeleteSå lite så, var ju så roligt att läsa reportaget! Ja vi får absolut ta och ses någon gång också :D
Kramar
Så himla fint! Jag är superimponerad! Du gör så otroligt fina bakverk.
ReplyDeleteOm en stund sticker jag till biblioteket för att låna Lomelinos tårtor, som jag väntat på ett tag. Oj, så roligt det ska bli att frossa i tårtrecept. Och ikväll Hela Sverige bakar på TV. Hihi, vilken bra dag! Kram!
Jag har länkat till din blogg och lånat bilden på din tårta, med text om att den kommer från dig! Hoppas att det är okej!? Kram!
ReplyDeleteWow:) Och nu känns det genast enklare att göra en sån här fin tårta själv, tack vare din guide. Inte för att jag tror att jag kommer lyckas om jag försöker men jag vet ju numera hur man gör;)
ReplyDeleteHa en jättefin helg! Kram
Tack alla för era fina kommentarer! Tycker absolut att ni ska testa att baka tårtan om ni har möjlighet till det.
ReplyDeleteHej!!
ReplyDeletejag bakar tårtan just nu... men ehm hehe är det bara jag som e blåst och blid, för jag hittar verkligen inte hur mycket florsocker det ska vara i?!?!?! :O :O :O Det står att man ska sikta i vaniljsocker OCH florsocker..men jag hittar inte hur mkt florsocker??!! Så ett snabbt svar skulle va kalas, för hehe står och gör den nu nu som sagt....
Hej, inget florsocker ska siktas ner utan enbart vaniljsocker/vaniljpulver!
DeleteTACK!
DeleteLycka till och glöm inte att berätta hur allt går!
DeleteNej men gud så häftig :D men kan man använda karamell färg/hushålls färg? Om nu inte pasta färg och karamell färg är samma sak :s
ReplyDeleteNej karamellfärg/hushållsfärg är inte samma sak som pastafärg. Jag rekommenderar att använda pastafärg. Karamell- och hushållsfärg tunnar ut smeten plus att färgen inte blir så intensiv.
Deleteok, tack. Nu undvek jag en tabbe :)
DeleteEn fråga till bara: Hur mycket pasta färg ska man ha för att få det så intensivt som möjligt? färgerna på denne verkar vara jätte intensiva? Har själv sett på andra bilder att färger varit ganska matt.
DeleteJag hade inte alls i mycket... tog med tandpetare 1-2 gånger. (Ta ny tandpetare så inte pastafärgen i burken förstörs.) I mått mätt ca 1-2 krm. Färgen blir mer intensiv när bottnarna har gräddats i ugnen också. Hoppas detta hjälper dig lite, svårt att säga exakt eftersom olika pastafärgsmärken färgar olika starkt.
DeleteBara så läcker! Leker lite med tanken på att smaksätta de färgerna med olika smaker, för jag måste helt klart prova det här.
ReplyDeleteLåter spännande, berätta gärna om hur det blev om du testar med smakerna!
DeleteFantastisk tårta! Jag undrar bara var du hittar engångsformarna i aluminium? Jag har letat överallt men hittar inga.. helt hopplöst.
ReplyDeleteJag hittade mina hos ICA Kvantum i stan. Om det inte finns så fråga gärna butiken i din stad, de kan säkert ta hem dom. Lycka till!
Deletehejsan! fick inte tag på pastafärg, hörde att det inte gick med vanlig hushållsfärg men funkar det med gelefärg? BTW, älskar tårtan och tänkte baka den imorgon till min födelsedag :)
ReplyDeleteHelt ärligt vet jag faktiskt inte det... låter som att det borde dock göra det i mina öron men jag kan tyvärr inte lova helt hundra.
DeleteDet enda som kan hända är att färgerna inte blir så intensiva så testa gärna. Du ser ju när du blandar färgen i smeten ungefär hur intensivt det blir. Tycker dock du kan baka bottnarna idag och låta de vila tills imorgon så blir de mer hanterbara.
Berätta gärna om hur resultatet med geléfärg blev och lycka till!
Hej! Bakade tårtan med karamellfärg och fick riktigt klara och starka färger. Utsidan blev däremot inte alls fin. Har du några tips?
ReplyDeleteHej, tyvärr har jag inga tips alls. Har du möjlighet så testa med pastafärg.
DeleteVill gärna baka den här fin fina tårtan. Men jag undrar om man kan ha karamellfärg eller inte? För i den här kommentaren står det att det går och ovan står det att det inte går/rekomenderas. Tacksam för svar!
DeleteHej och ursäkta lite sent svar. Jag har själv inte bakat med karamellfärg så därför rekommenderar jag inte det. Men som du ser här ovan så har en läsare testat det men fick ingen fin utsida. Du gör som du vill men jag rekommenderar fortfarande inte karamellfärg. Lycka till!
DeleteHej!
ReplyDeleteJag ska baka denna imorgon men jag förstår inte riktigt vad jag ska med 8 tårtbottnar att göra? Annars är allt klart och det ska bli spännande att se om den smaker som den ser ut :)
Svara görna
Hej, 8 bottnar är för att jag ville ha så många olika färger... det är ju svårt att göra en regnbågstårta på färre färger ;)
DeleteDu kan alltid halvera receptet och enbart göra fyra tårtbottnar/färger om du önskar det. Lycka till! :)
Ska ge mig på denna till imorgon. Men grädde är inte min grej. Så tänkte fylla med sockerkaksfluff. Hade gärna haft en andra smak, gärna i vitt, några tips?
ReplyDeleteHej Sara, både limefrosting och vit chokladfrosting som nämns ovan blir vita och smakar gott!
DeleteJag vill prova med ahlgrensbilarfluff och något mer... Vad rekommenderar du?
ReplyDeleteKan man ha grädde utanpå istället?
mvh
veronica
Hej Veronica, jag brukar ha någon slags fruktfyllning i kombination med godis. Just eftersom godisfluff gör det lite sötare. Gör en fyllning på antingen jordgubbar, mango eller någon annan frukt som du gillar. Går även bra att använda frusen frukt. På den här länken hittar du mer om fyllning etc. http://amyspieceofcake.blogspot.se/2011/09/hur-gor-man-en-tarta-i.html
DeleteGrädde utanpå går finfint, lycka till!
Hej!
ReplyDeleteVerkligen fin tårta , tänkte försöka ge mig på den men undrar...
Ska inte äggvitorna vispas först..??
Hej, nej utan precis som det står i receptet så lägger man i äggvitan lite i taget.
DeleteHejsan, har just gjort bottnarna, puh det var lite marigt då smeten blir rät fast! nu ska bottnarna in i frysen för att senare sättas ihop till en kalas-tårta! hoppas resultat blir lika fint som ditt!
ReplyDeleteHärligt! Hur blev resultatet? Berätta jag är nyfiken!
DeleteHej! Vart köper du din pastafärg någonstans? mvh Andrea
ReplyDeleteHej Andrea, pastafärg beställde jag från nätet. Det finns flera nätbutiker som har det. Googla på köpa pastafärg så kommer flera alternativ fram.
DeleteHej! Använde du bara grädde som fyllning eller hade du även någon annan fyllning?
ReplyDeleteHej, du kan även ha lime eller vit chokladfrosting emellan men jag har testat det och tycker det blir för sött. Ett alternativ är att du tar ett eller två lager av vit choklad eller limefrosting och de övriga med grädde. Smaka dig fram, som sagt jag tycker det blir alldeles för sött och enbart grädde emellan räcker gott, lycka till!
DeleteVilken toppenbeakeivning! Jag ska använda dessa tips när jag gör Noas ark tårta. Supersmart med engångsformar. Jag satt just och funderade på att jag bara har en form i varje storlek.
ReplyDeleteJa, engångsformar är guld värda i sådana här sammanhang! :)
DeleteÅhhh den här ska jag helt klart göra :) Tur jag har varmluftsugn :)
ReplyDeleteSka nog göra den i "smyg" och överraska :)
Kram och tack för ett toppenrecept!
Varmluftsugn är toppen. Lycka till och berätta gärna hur det gick!
DeleteHej, tänkte på det, om man inte har varmluftsugn, måste man då grädda en och en? Blev så himla sugen på att göra denna tårta så jag var iväg och köpte formar på en gång. =)
ReplyDeleteMvh Mia
Varmluftsugn gör att värmen cirkulerar jämnt i ugnen och har du ingen får du tyvärr grädda bottnarna 2-3 åt gången. I min ugn får 3 plats på en plåt.
DeleteOk, tack så mycket =) Då vet jag. Mia
DeleteMåste man sikta ner vanijspckret separat? Tänkte om man kunde blanda ner det i mjölblandningen för att röra ur minimalt med luft.
ReplyDeleteJag siktar ner det separat och har inte gjort det på annat vis... men testa du och säg hur det blev med din variant!
DeleteHur många satser med Dumlefluff gör du till denna tårtan?
ReplyDeleteHej Sofie, till ett lager räcker en sats gott och väl. Om du ser på Dumlefluffsreceptet så är det egentligen till en 24 cm i diameter botten men det gör ju inget om det blir ett tjockt lager av Dumlefluff i den här tårtan.
DeleteHej, vilken storlek hade du på formarna?
ReplyDeleteHej, det står i texten ovan 18 cm.
DeleteHej har kollat detta recept sååå mycket så nu tänkte jag göra den men pasta färgen som jag hittar är bara i geleform var din det också?? Om inte ngt tips på vart man kan köpa. Tack så mycket
ReplyDeleteHej, min pastafärg var inte gelé men det går säkert med det också. Jag köpte pastafärg frön någon av de många webbutiker gällande bak som finns (minns inte vilken). Lycka till!
DeleteDet blir att baka denna till dotterns 3-års kalas. Den var så fin! Det blir regnbågstema. Tack för inspirationen :)
ReplyDeleteIstället för pastafärg kan man använda hushållsfärg? :)
ReplyDeleteHej, jag har svarat på den frågan tidigare om du läser några kommentarer upp :)
DeleteSå nu är mina bottnar bakade och står i frysen i väntan på att fyllas ikväll, sen dekoreras inför sonens 4 års kalas imorgon! Spännande! Tack för ett bra recept och supertips med att använda aluminiumformar!
ReplyDeleteHalloj! Vi har bakat din fantastiska tårta och blev supernöjda. Eftersom vi visar upp bilder på den färdiga tårtan på vår blogg har länkar till dig och ditt recept. Hoppas att du tycker att det är okej!
ReplyDeleteFick se en bild på en av dessa tårtor och inväntat rätt tillfälle att göra den. Den kom nu i helgen. Gjorde efter receptet, men med hushållsfärg. Resultatet blev över förväntan bra. Mycket bra färg. Smeten gjorde jag dock något fastare än vanligt, för att få rätt kulörer. Krävdes en del arbete, men så fina de blev! Aluminiumformar, utmärkt att använda. Ska bli kul att se reaktionerna på middagsgästerna på söndag. Tack för ett bra recept
ReplyDelete