Sunday, October 14, 2012

Butternutsoppa

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så kräver kyliga tider varma rätter. Hösten är en tid då soppor gör sig påminda i vårt kök precis som hos alla andra. Jag brukar göra olika varianter av grönsakssoppa, både klar och redd. En given favorit som ständigt återkommer hemma hos oss är butternut squash soppa. Visst kan man göra dessa soppor på andra pumpor men jag tycker om den nötiga och runda smaken som just butternutpumpa ger.

Har ni testat butternut squash pumpa i soppa? Och i så fall, vad tycker ni om den?


Butternut squash soppa (ca 4 portioner)
800 g - 1 kg butternut squash (går bra med annan pumpa också)
2-3 msk olivolja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade/rivna
1 msk malda korianderfrön
1 tsk chili, torkad och mald
¼ tsk mald muskotnöt
1 grönsaksbuljongtärning
5-6 dl vatten (ev mer)
salt och svartpeppar
2 dl grädde (visp-, matlagnings-, soja- eller havregrädde)
1 tsk råsocker (valfritt)

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala, kärna ur och skär butternutsquashen i bitar och lägg dessa i en smord ugnsform. (Spara kärnorna och rosta i ugnen, se hur jag gjort här.)

Häll olivolja ovanpå och grädda i ugn tills bitarna är mjuka, ca 40-50 minuter. Om pumpan börjar få färg, täck med folie.

Hetta upp lite olja i en gryta och lägg i lök- och vitlökshacket. Bryn sakta tills löken är mjuk och genomskinlig, cirka 5-8 minuter.

Tillsätt malda korianderfrön, chili och muskot i lökhacket och bryn ett par minuter till. Detta gör att kryddorna får mer smak.

När butternut squashbitarna blivit mjuka i ugnen ska dessa i grytan inklusive all vätska och olja som finns kvar i ugnsformen. Häll på vatten så att det täcker bitarna cirka 5-6 dl. Tillsätt grönsaksbuljong, salt och nymald svartpeppar.

Låt koka upp och småkoka i 8-10 minuter. Mixa de kokade bitarna med mixerstav för att få en slät soppa. Tillsätt mer vatten om det behövs. (Vissa vill ha tjock konsistens, andra tunnare.)

Koka därefter upp den mixade soppan och tillsätt 2 dl grädde. Smaka av med råsocker om du så önskar och tillsätt mer salt/svartpeppar om det behövs.

Servera soppan med ett gott bröd till.

Smaklig måltid!

16 comments:

  1. Jag älskar butternutsoppor! :)

    ReplyDelete
  2. Jag är väldigt förtjust i pumpa och brukar använda för det mesta kabocha pumpa, men tycker även om butternut squash! Gott vännen!

    ReplyDelete
  3. Nope, vi är helt och håller butternut-oskulder, men det ska vi se till att ändra på denna hösten. Den enda pumpan vi satt i oss är spagettipumpa och det var ingen höjdare faktiskt...

    Soppa, ja tack!

    Ha en fin vecka, vännen
    kramar

    ReplyDelete
  4. Jaa, det har jag, det är jättegott både som du gör med rostad pumpa i en slät soppa, men även tärnad butternut squash i tex kyckling- eller fisksoppa!

    ReplyDelete
  5. Jag kommer gärna förbi på sopplunch hos dig och provsmakar denna soppa, lät mumsigt en kylig höstdag! :)

    ReplyDelete
  6. Älskar butternut. I soppor ja, men också att ugnsbaka med olja och flingsalt.

    ReplyDelete
  7. Har jag inte provat men blev jättesugen när jag läser ditt recept.Det måste jag prova.

    ReplyDelete
  8. Mums mums... jag är ju en världsvan pumpaanvändare numera ;-) Spännande med korianderfrön i, det skriver jag upp på testa-listan!

    ReplyDelete
  9. Så himla god soppa!

    Nu ligger recept och betyg på Mattar paneer på min blogg. =)

    ReplyDelete
  10. Har aldrig provat butternut squash.
    Men blir helt klart frestad att prova ditt recept, soppan låter väldigt god.

    ReplyDelete
  11. Det låter verligen som en jättegod soppa. Just butternut squash har jag inte provat, men min dotter sms:ade mig i dag att hon höll på att laga något med denna grönska. Vilket sammanträffande! Fast det är väl säsong antar jag!?

    Här har det hackats grönkål som blivit till soppa. Gott det också. Söndagskram från mig!

    ReplyDelete
  12. Jag är precis som flera andra här ny till butternutpumpa, men blir helt klart sugen på att testa. Finns väl inget som är så i säsong som pumpor i slutet på oktober ;)

    ReplyDelete
  13. Jag har precis börjat våga mig på pumpa men inte ännu testat butternut så jag sparar det här receptet bland bokmärken. Roligt med lita andra kryddor i också :)

    ReplyDelete
  14. Jag har aldrig provat men bara namnet och hur pumpan ser ut gör mig kär! Den här soppan låter supergod med massor av olika häftiga smaker. Och färgen...

    Kram Lotta

    ReplyDelete
  15. Förra året åt jag en otroligt god pestopasta med butternut, otroligt bra råvara! Så smörig och god!
    Tack snälla, det blev en väldigt lyckad dag och Elsa var så duktig :D
    Jag älskar din blogg också, även om man vill kommentera hur mumsigt och härligt allt ser ut så vill man ju inte bomba med massa kommentarer haha.
    Hoppas helgen din varit fin! Kram

    ReplyDelete
  16. Vad gott det lå t med soppa i höstkylan! På skördefesten serverade de pumpasoppa på många ställen men jag köpte mig ingen då. Däremot har köpte jag med mig pump hem som ligger och väntar på att tillagas...kanske en soppa då:))

    Tack! Tårtan blev mycket uppskattad eftersom de inte gillar grädde så mycket. Tyvärr kunde jag själv inte vara med eftersom vi fick tillbringa dagen på akuten. Kram

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...