Thursday, October 25, 2012

Aubergine, äggplanta eller potatisväxt?

Jag älskar aubergine i alla dess former! Vet inte hur det är med er men jag fullkomligt avgudar den grillad, stekt, ugnsbakad, panerad, gratinerade eller tja, varför inte i en smarrig gryta! Hur som helst det är mums mums.

Aubergine/äggplanta är en växtart som tillhör familjen potatisväxter. I gott sällskap med tomater, kapkrusbär, paprika, chilipeppar plus hör och häpna tobakssläktet! Det är en ettårig växt som härstammar från södra Indien och sydost Asien. Nu förstår ni varför jag älskar den! ;) Idag bjuder jag på en härligt krämig moussaka med potatis och självklart aubergine i.


Moussaka (4-6 portioner)
2 aubergine, skivade i 1 cm skivor
3-4 msk olja
4-5 potatisar, tvättade och skurna i i skivor (ha gärna skalet på)
1 gul lök, hackad
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
300 g färs
1 burk krossad tomat
0,5 dl-1 grädde
1 msk tomatpuré
1 krm kanel
salt
svartpeppar
(Ibland tar jag även 1 krm dragon och 1 krm rosmarin.)
1-2 dl riven smakrik ost

Sätt ugnen på 200 grader.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek aubergineskivorna på varje sida i  några minuter.

Hetta upp 2 msk olja och fräs lök och vitlök tills de är gyllene. Lägg i färs och bryn tills den är klar (quornfärs tar ca 5 min). Tillsätt krossad tomat, tomatpuré, matlagningsgrädde och kryddor. Låt puttra i ca 10 min.

Bechamelsås
5 msk smör
3-4 msk vetemjöl
5-6 dl mjölk
1-2 dl riven ost
1 krm muskotnöt
salt, svartpeppar

Smält smöret och tillsätt vetemjöl. Rör om och tillsätt lite mjölk i taget under omrörning (jag brukar ta en visp). Låt allt koka upp och när såsen tjocknar lägg i ost och smaka till sist av med muskot, salt och peppar.

Varva potatisskivor, färs, aubergine och några matskedar bechamelsås i en smord ugnssäker form. Avsluta med aubergine, béchamelsås och riven smakrik ost ex västerbottenost.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 min. Servera med en god sallad till.

Smaklig måltid!

12 comments:

  1. Det ser så gott ut, men jag har svårt för aubergine. Kanske är det något man får lära sig att äta.:) Ha en fin helg! Kram!

    ReplyDelete
  2. Aubergine är så gott, bara den är rätt tillagad. Riktigt mjuk ska den vara, då är det mumma!

    ReplyDelete
  3. Egentligen har vi nog ingen speciell relation med auberginen, visst använder vi det ibland och tycker det smakar gott, men ett kärleksförhållande kan vi nog inte kalla det för:) Men visst är det härligt när man hittar en råvara som man verkligen tycker så mycket om som du gör med den lila fina potatisväxten!
    Och en krämig moussaka? Absolut, det tackar vi inte nej till!

    Kramar till dej,
    Mårtenssons

    ReplyDelete
  4. Kryddas den ordentligt, och med rätt tillbehör så gillar jag aubergine! Men mest för att den är nog den snyggaste grönsaken med sin fina färg :)
    Moussaka - oj så gott!

    ReplyDelete
  5. Ja, det ser väldigt gott ut, hade gärna smakat på din version av moussaka! Kram vännen

    ReplyDelete
  6. Jag gillade inte aubergine förut men så blev jag kär i utseendet och att den är så matig. Den behöver lite hjälp för att smaka gott men jag använder den gärna!

    Och se här, det går ju alldeles utmärkt att göra en moussaka utan kött!

    Trevlig helg och kram till dig!

    ReplyDelete
  7. jag gillar också aubergine, den går ju att göra så mycket med! och så är den matig också, så det är bra :) tyvärr är jag ensam i hushållet om att tycka om den, jimmy tycker bara att det är svampigt så det blir inte att vi äter det så ofta ändå...

    ReplyDelete
  8. Använder auberguine ofta och gäräna, himla gott! Gillar moussaka och fastnade för det när jag var i Grekland, men har aldrig testat att laga det själv. Yummie!

    ReplyDelete
  9. Jag gillar aubergine i många rätter. Tyvärr är familjen mer kinkig. Barnen går inte alls, men Berra går att lura i små mängder i alla fall.

    ReplyDelete
  10. Det ser ut att vara en väldigt god moussaka. På mitt första caféjobb hade de en inlagd aubergine som var otroligt god, måste prova göra sån snart :D
    Ja man är väldigt dålig på att dra fram kokböckerna tyvärr, men finns så mycket bra böcker man vill ha ändå!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...