Tuesday, October 9, 2012

Jag testar brödbakmaskin!

Jag fick nyligen en förfrågan från Whiteaway att testa en hushållsprodukt från deras sortiment. Vi har länge sneglat på en brödbakmaskin så varför inte ta tillfället i akt att testa en sådan tänkte jag.

Sagt och gjort, paketet kom häromdagen till oss och jag har hunnit baka ett maskinbakat bröd. Det följde med en receptfolder och man kan baka allt från vitt franskbröd till mörka limpor (6 olika program). Även pasta- och pizzadeg kan bakas i maskinen (har ännu ej testat det). Det finns en hel del valbara inställningar på brödbakmaskinen gällande både vikt på den färdiga brödlimpan (500 g, 750 g eller 1 kg) till färg (ljus, mellan eller mörk). Formen däremot är icke valbar ;)

Det smidigaste med maskinen tycker jag är ändå att lägga i alla ingredienserna på kvällen, programmera så maskinen startar mitt i natten och att brödet precis är färdiggräddat lagom tills man vaknar till helgfrukosten.

Har ni testat att använda brödbakmaskin och i så fall, vad tyckte ni om brödet ni bakade?

Testning av Philips HD9020 pågår... jag valde programmet för söta bröd, efter 3 timmar och 24 minuter var brödet klart och då hade det knådats, jäst och gräddats i brödmaskinen.
Tittut, blev det något bröd?

Jovisst, blev det det!

Grundreceptet kommer från den medföljande receptfoldern men jag bytte ut vetemjölet mot andra mjölsorter och la till valnötter samt brödkryddor. Resultatet blev ett saftigt och gott bröd.

Sirapsbröd med valnötter (1 limpa, 750 g)
240 ml mjölk, rumstempererad
2 msk olja
1 tsk salt
3 msk brödsirap
300 g rågsikt
100 g grahamsmjöl
5-6 valnötskärnor, hackade i bitar
1 tsk brödkryddor, malda
1 tsk hel anis
1 tsk hel fänkål
1 tsk torrjäst

Samtliga ingredienser läggs i, starta/programmera brödmaskinen och vänta i några timmar/över natten. Voilà!

+ Positivt med maskinen är att det är smidigt och enkelt att få ett bakat bröd.
- Negativt tycker jag är att den där charmen att inte få knåda degen själv dvs om man nu gillar att knåda sina degar. ;)

Måste bara få säga att knådningsbladet är riktigt fräckt! Det knådar inte bara "vanligt" utan degen den flängde runt både kors och tvärs i bunken... barnen tyckte det var ett riktigt roligt skådespel att skåda! :)

Torrjäst kändes inte bra att använda. Ett framtida uppdrag blir att försöka finna/experimentera fram recept som innehåller färsk jäst när man ska baka bröd i maskin.

Ni som känner mig vet att jag älskar kalljäst/nattjäst/långjäst bröd. Maskinbakat bröd blir ett bra komplement till brödbakningen, men självklart kommer det inte att på något sätt att ersätta den "vanliga" sortens brödbakning här hemma.

Mer information om Philips HD9020 finner du här.

24 comments:

  1. Spännande, har funderat på det själv med ibland. Just tanken att enkelt ha nybakt bröd till frukost. Har vänner där sonen i familjen är glutenintolerant och för dem är det ju toppen då det inte finns så stort utbud av "köpebröd" Han bakar sitt eget bröd nu. Konstigt däremot att recepten är med torrjäst.
    Själv har jag en ny fin mixer att testa ;).

    ReplyDelete
  2. Bakmaskin fungerar bra för de som kanske inte har ”orken” eller intresset med att baka bröd. Kan inte påstå att det blir samma sak som i ugn smakmässigt. Men det är enkelt och inte så kladdigt.

    Själv kör jag allt för hand.

    ReplyDelete
  3. Haha, jag kan fortafarande minnas mammas min när pappa kom hemsläpandes på en bakmaskin, han hade en förmåga att köpa alla slags maskiner- från bakmaskiner till hemmagym! Jag har för mig att det var lite nyhetens behag med den där maskinen (som med många andra).

    ReplyDelete
  4. Vi hade en, användes i början ofta, men den skänkte vi till en av våra flytthjälpar 2007. Saknar den inte, men bakar inget annat bröd själv heller, så där måste man nog fundera, innan man investerar.

    ReplyDelete
  5. Låter som ett gott bröd, har en bakmaskin i skåpet som aldrig används :-)

    ReplyDelete
  6. Låter den mycket när den knådar? Jag tänker om man blir störd när den drar igång på natten om man har den i köket och en öppen planlösning.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Den låter inte så mycket men klart om man är superkänslig för ljud kanske man kan bli störd av den.

      Delete
  7. Har aldrig ägt sådan,är nog för gammalmodig,lärt mig av min mamma och knåda för hand men nu när ja har min assistent så får den göra halva jobbet men är nog perfekt för de som inte har tid och baka,bekvämt oxå ser de ut och va.
    jättefint bröd blev det och vilken härlig produkt och testa
    Då får vi hoppas på mer bröd framöver

    ReplyDelete
  8. Vad spännade med en bakmaskin. En sån makapär hade inte fått plats i vårt lilla kök...

    ReplyDelete
  9. Låter ju bra på många sätt, men håller med dig om att knåda och ha gjort brödet helt själv känns viktigare. Men visst, färdigt bröd direkt vid uppvak är ju aldrig fel.

    Kram Malin

    ReplyDelete
  10. Åhh, vad proffsig och snygg du ser ut framför bakmaskinen..du skulle kunna få sålt många bakmaskiner på nolltid du :P Kul med recension! Gillar också långjästa bröd men samtidigt är det skönt när det går fort och man har mkt att göra även om jag ändå föredrar att knåda själv i längden! :D Kram

    ReplyDelete
  11. Bakmaskin har jag aldrig provat, men eftersom jag har så ont i mina händer borde jag göra det. Knåda deg är ingenting för mig, tyvärr! Brödet ser ju väldigt fint ut och du är alltid lika snygg på bild! Kram!!!

    ReplyDelete
  12. Roligt att du fått testa den maskinen! Jag har bakat och ätit bröd från bakmaskin hos svärmor, men det var för flera år sedan. Visst var det gott, men jag gillar nog mera bröd man själv knådar och fixar :) Kram

    ReplyDelete
  13. Jag har lånat en bakmaskin av en bekant och jag gillar den! Jag har experimenterat med färsk jäst vilket fungerar när man ska baka det direkt (alltså inte tidsinställt). Nackdelen är att jag tröttnade snabbt på recepten i broschyren och efter ett tag smakade alla sorterna likadant. Men det är perfekt till toast, både form och smak.

    ReplyDelete
  14. Å, vad jag önskade mig en sån, när min son var liten och mjölkprotein-intolerant.
    Ibland var det så tröttsamt att lusläsa innehållsförteckningar och ensam med två små, var det inte alltid enkelt att hitta tid att baka eget.

    Att det sen verkar väldigt mysigt att vakna upp och känna doften av nybakt... Mmmmm, härligt!

    ReplyDelete
  15. Verkar ganska roligt. Gillar också kalljäst bröd. Men då får man ju vänta på gräddningen när man vaknat. Slipper man ju med maskinen.

    ReplyDelete
  16. Åhhhhhh vad kul att få testa en sådan finis. Kul att du gillar min header på Sofiabakar kram från Kreta Sofia

    ReplyDelete
  17. Vilken jäkla grej:) Fixar allt! Musklerna får man skaffa på gymmet;)

    ReplyDelete
  18. Spännande att testa en brödmaskin... sprider den lika ljuvliga dofter som bröd som gräddas i ugn?

    ReplyDelete
  19. Lite retro-känsla över bakmaskin :)
    Men du, så bra du passar i rött! Jättesnygg!

    ReplyDelete
  20. Det är nog en väldans bra maskin. Men man missar hela bakningsprocess som för mig är något speciellt. När man knådar degen själv och gör allt manuellt. Men känner man ingen glädje i det då är nog en sån här sak jättebra.

    ReplyDelete
  21. Bakmaskin får oss genast att tänka på att det blev årets julklapp någon gång på sent 80-tal. Undrar hur många av den tidens enormt klumpiga maskiner som användes någon längre tid... Verkar mycket bättre och smidigare idag.
    Brödet ser jättefint ut och för oss som inte gillar jästider verkar det finfint:)

    Tjusig ser du ut i din fina röda tröja, härligt att pigga upp den gråa hösten så fint.

    Kramar från oss

    ReplyDelete
  22. vilken fin bröd limpa smakar sekert bra
    duktigt av dej kram mamma.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...