Sunday, March 3, 2013

Stekt ris på indiskt vis

Har ni kokt ris över som ni inte vet vad ni ska göra av? Denna rätt gör jag alltid när vi får ris över hemma. Ett bra sätt att ta tillvara på resterna så att säga. Alternativt så kokar jag lite extra ris just för att göra denna rätt dagen efter. Det är lite av en snabbmatsrätt som svängs ihop enkelt och smidigt på vardagskvällen.

Vilket kanonväder vi har haft i helgen! Idag har vi njutit av solen till fullo med lång promenad i det härliga vädret och även på vår inglasade altan där det är närmare 20 grader precis i detta nu... härligt är det och med fågelkvittret i bakgrunden känns det som om våren verkligen är här. Måtte det nu bara hålla i sig säger jag... för piggare har jag inte känt mig på flera månader... äntligen!

Fried rice Indian style (ca 4-6 portioner)
3-4 dl kokt basmatiris (helst gjort dagen innan)
1 gul lök, hackad
1 msk olja
0,5 tsk hela spiskummin
1-2 potatisar, tärnade och kokta i lättsaltat vatten i 5-6 min
1-1,5 dl majs-, ärter- och paprikablandning (finns i affärens frysdisk)
0,5 tsk malen koriander
0,5 tsk malen spiskummin
0,5 tsk gurkmeja
salt, smaka av med

Hetta upp oljan i en panna och lägg i hela spiskummin och lök. Stek löken mjuk och tillsätt därefter potatistärningar, majs-, ärter- och paprikablandningen. Tillsätt kryddorna och låt allt stekas ihop i några minuter. Tillsätt riset, rör om och stek i några minuter till. Smaka av med salt.

Servera gärna med en klick yoghurt och en god sallad till.

Enjoy lots!

24 comments:

  1. Mums säger jag! =) Jätte bra tips. Detta, eller liknande, ska jag absolut prova nästa gång jag har ris över. Lätt att göra också. Kram kram

    ReplyDelete
  2. Ris- kokt eller stekt med grönsaker och jag är all yours!

    ReplyDelete
  3. Vilken god och spännande kryddning! Låter väldigt smaskens!
    Ha en toppen kväll!
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
  4. Vad gott! Och vilken fiffig rätt. Kan man även ta kokta gårdagens potatisar?

    ReplyDelete
  5. Ser både gott och vackert ut! Ja visst är det härligt med sol.

    Kram kram

    ReplyDelete
  6. Jag/vi äter väldigt sällan ris. Men, nästa gång jag har/lagar en risrätt ska jag göra extra mkt och prova ditt goda tips. Det ser rikigt gott ut. Ha en bra vecka. Kram

    ReplyDelete
  7. Stekt ris är så gott. Jag åt det i Kina på kinesiskt vis med goda kryddor. Hemma har jag också gjort det nån gång. Perfekt resträtt där man lägger i vad man har. Pyttipanna fast med ris. Din låter ju ovanligt god förstås. Kram!

    ReplyDelete
  8. Det här var ett mycket trevligt sätt att göra något med överblivet ris. Ser färgglatt och gott ut.
    Visst är det underbart ute nu. Bort med all snö så vårblommorna kan komma.

    ReplyDelete
  9. Gahhh Amy finis vad det låter gott : ) kram Sofia

    ReplyDelete
  10. Fried rice är gott att göra då man har ris över. Det var väldigt länge sedan jag gjorde det, måste komma ihåg nästa gång jag har ris över! Tack och kram!

    ReplyDelete
  11. Mums! Det är så kul med indisk mat som tar till vara även på risrätter. Jag har ibland nötter och russin i ris eller couscous men det här var verkligen att ta steget längre. Kul!

    ReplyDelete
  12. Gott! Fried rice med en massa goda kryddor. Och så potatis också. Då är jag definitivt med :-) Och så skulle jag nog blanda ner lite kycklingstrimlor och bacon också...

    Vad härligt att du är pigg igen, hoppas solen fortsätter lysa på dig!

    Kram Lotta

    ReplyDelete
  13. Läckert! Och fatet! Snyggt som tusan det också:)

    ReplyDelete
  14. Jag är liksom du också hundra gånger piggare nu, äntligen!
    Något överblivet ris har jag inte, men det önskar jag ju att jag hade just nu...

    ReplyDelete
  15. Jag älskar att krydda ris! Spännande!

    ReplyDelete
  16. Bra vardagsmat! :) Nys förslag på saker att göra av rester behövs alltid :)

    ReplyDelete
  17. Vilket gott sätt att ta vara på resterna på, för att det smakar gott är vi helt säkra på - kryddorna tillhör ju våra favoriter:)

    Visst är det helt otroligt underbart med solen, även om det idag var lite kallare här. Men att bara slippa grå himmel är ljuvligt!

    Kram på dej Amy

    ReplyDelete
  18. Mums så gott detta låter! Idag ska vi köra lite fuskindiskt och prova Felix nya grytbas med Chicken korma :)
    Hihi klart du ska kommentera de inlägg du gillar bäst, så roligt att det är just Elsa-inläggen :D Visst har tiden gått otroligt snabbt sen förra våren! Ja det är sån skillnad på henne i orken när hon får med matiga mål och mindre ersättning, inte alls samma mättnad :)
    Kram

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...