Thursday, June 13, 2013

Jordgubbstårta med makronbotten

Har ni bestämt er för vad ni ska äta för dessert till midsommar ännu? Just midsommar är för oss oerhört traditionell och till efterrätt blir det varje år nästan detsamma dvs någon slags marängtårta eller tårta med färska jordgubbar.

Ni minns väl att jag har en kategori här på bloggen som heter gästbloggare? Dagens jordgubbstårta med makronbotten kommer från min arbetskamrat Greger som idag gästbloggar inne hos mig. Greger är en härlig kille som fixar och ordnar det mesta på jobbet. Han är systemförvaltare för ett av våra stora personal- och lönesystem samtidigt som han är en av flera lönekonsulter vi har. Som lönekonsult betalar Greger ut våra löner så ja, det gäller att hålla sig väl med honom... annars kanske vi inte får ut nästa månads lön. ;)

Som ni förstår är Greger en riktig klippa och vill man ha något ordnat så vänder man sig till honom och innan man ens hunnit blinka till så är det redan fixat och klart. Sådana kollegor gillas för ni vet ju att jag gillar ordning och reda på torpet! Greger hälsar och säger att den här jordgubbstårtan måste ni bara testa för den är verkligen en guds gåva till människan. Jag litar helt och hållet på Greger och kommer att göra den här ljuvliga skapelsen till midsommar!

Tack Greger för ditt härliga recept och foto!

Gregers jordgubbstårta med makronbotten (12 portioner)
400 g hasselnötskärnor
150-200 g mörk choklad
6 äggvitor
360 g florsocker

2 liter jordgubbar eller andra bär i önskad mängd
5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver (osötat) eller vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader

Rosta nötkärnorna i ugnen i ca 5 minuter. Låt dem svalna. Mal hälften av nötkärnorna och grovhacka resten för hand. Grovhacka därefter chokladen för hand.

Vispa äggvitorna och tillsätt lite av florsockret i taget tills smeten är seg och luftig. Tillsätt nöt- och chokladhack lite i taget.

Rita med hjälp av en tallrik ut tre cirklar (ca 26 cm i diameter) på ett bakplåtspapper. Fördela smeten i cirklarna. Grädda bottnarna i 175 grader i ca 20 min. Låt bottnarna svalna innan de lossas från bakplåtspappret.

Vispa grädden och tillsätt ev. vaniljpulver/vaniljsocker om du önskar. Dela jordgubbarna i halvor och fördela en tredjedel på botten längst ned, fördela därefter över en tredjedel av den vispade grädden på samma botten. Gör likadant med nästa lager och på den översta bottnen läggs grädden på först och garnera till sist med jordgubbshalvor. Serveras genast och njut av den smarriga tårtan!

Ytterligare tips på midsommardessert: jordgubbstårta de luxe, marängtårta med färska jordgubbar eller varför inte göra en marängbakelse med jordgubbar?

13 comments:

  1. Bland de bästa kollegorna man kan ha är ju kollegor som Greger som bjuder på bra recept! Vårt köks Greger heter Bodil:)

    Jordgubbstårtor och efterrätter är väl verkligen midsommartradition om nåt, det finns ju en uppsjö av smarriga versioner.

    Kramar

    ReplyDelete
  2. Jordgubbar hör till midsommaren och den här tårtan låter mycket god. Maräng är ju också så gott. Kram!

    ReplyDelete
  3. Mmm så gott, älskar jordgubbar:)
    Jag åt en sjukt god marängtårta för ett tag sen, fick receptet så den ska jag göra nu i dagarna:)
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  4. Nötbotten gillas och jordgubbar ett måste på midsommar.

    ReplyDelete
  5. Det är nåt fel på mig som inte älskar jordgubbar. Visst, det är gott, men jag är inte sååå tvungen att äta det på sommaren. Nån gång kanske. Konstigt!

    Jag skickar en kram från sjuksängen; host host!

    ReplyDelete
  6. Jordgubbar och maräng är standard här hemma också på midsommar, det här låter ju supergott!

    ReplyDelete
  7. Vilken vacker sommartårta! Nu börjar det bli hög tid att spåna kring midsommarbakandet!

    ReplyDelete
  8. Men så gott! Heja Greger! Har ingen Greger eller Bodil på mitt jobb, där är det jag som står för det. Jo, ibland kan jag inspireras av en Christian faktiskt.

    Kram kram

    ReplyDelete
  9. Gillar gillar gillar! Jag är precis som du väldigt glad i marängtårtor. Gregers tårta ser galet god ut!
    Ha fin helg vännen. Kramar.

    ReplyDelete
  10. marängtårtor är ju jättegott! speciellt med färska jordgubbar på :) har inte alls hunnit fundera över midsommardessert ännu, men någonting med jordgubbar blir det ju garanterat, det måste man ju ha!

    ReplyDelete
  11. Vi har inte bestämt riktigt ännu vad vi ska äta, tänkte jag ska ta tag i det i veckan. Något jordgubbish blir det säkert, eller kanske med rabarber. Kram!

    ReplyDelete
  12. Could I have the english version? Looks soooo good

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...