Thursday, September 19, 2013

Tartelett med äpple - Tartelette with apple

Nu är äppelsäsongen i full gång och jag fullkomligt älskar svenska äpplen! Jodå, vi har ett äppelträd i vår trädgård... ett litet missöde på stackars trädet för några veckor sedan när vi hade en hör och häpna "tromb" över staden, en tjock gren klyvdes itu och ja, vi fick helt enkelt kapa bort grenen. Lite äpplen har vi fått på en enda gren. Vårt träd bär frukt på en gren ett år och nästa år på samtliga andra grenar förutom det som blommade föregående år. Skumt det där men vartannat år principen... men det funkar! :)

The apple season is here and I just love Swedish apples! We have an apple tree in our garden but a few weeks ago a little accident happened. A small "twister" came around town and one huge tree branch was splitted. Yes, we had to take away the whole branch. We have apples on one tree branch though. Our tree bares fruit like this; every other year it's one tree branch that bares fruit and the next year it's the rest of the tree. A bit odd but hey, it works fine for us! :)

Tartelett med äpple (4 små tarteletter eller 1 stor)
Pajskal
1 dl havregryn
1 dl solroskärnor
8 dadlar
1 msk vatten
2 msk rapsolja
en nypa havssalt

Topping
4 msk mandelsmör, för recept se här
2 röda äpplen, skivade
2 msk agavesirap/honung
1 tsk olivolja
0,5-1 tsk kanel

Sätt ugnen på 200 grader.

Mixas havregryn och solroskärnor till en grynig massa. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till en slät massa. Smörj formen och tryck ut massan i den. Förgrädda skalet i ugnen i 200 grader i ca 10 minuter.

Stryk på mandelsmör och toppa med äpplen, agavesirap/honung, olivolja och till sist pudra över kanel.

Sätt formen i ugnen i ca 10-15 min tills äpplena har blivit mjuka. Servera som den är eller med vaniljglass. Smarrigt!

Tartelette with apple (4 small or 1 big)
Crust
1 dl (½ american cup) rolled oats
1 dl (½ american cup) sunflower seeds
8 fresh soft pitted dates
1 tbsp water
2 tbsp organic canola oil
a pinch of sea salt

Topping
4 tbsp almond butter (recipe here)
2 red apples
1 tbsp agave nectar (or honey/maple suryp if you prefer that)
1 tsp olive oil
½-1 tsp ground cinnamon

Preheat the oven to 200°C (392 degrees Fahrenheit).

Mix/blend the rolled oats and sunflower seeds until crumbly. Add the rest of the ingredients. Blend into a sticky mixture. Grease the tartlet pan with some oil and press down the mixture firmly. Pre-bake the base for 10 minutes in the oven. Remove the apple cores and slice into thin wedges. Smear almond butter on the crust and put the apple wedges, a drizzle of agave nectar (or honey/maple suryp if you prefer that) and olive oil. Dust off with cinnamon.

Bake the tartlets for 10-15 minutes until the apple is golden and soft. Serve alone or with a scoop of vanilla ice cream. Yum!

9 comments:

  1. Gott gott med äpplen! Finns så mycket gott man kan göra med det. Det här var en fin tartelette!

    Oj! Så pass stormigt att en gren gick av. Det var rejält. Hoppas trädet återhämtar sig!

    Kram!

    ReplyDelete
  2. Vilken jäkla tromb som bara kom och knyckte era äpplen så där! Men tur att han lämnade några så tarteletten kunde se dagens ljus. Mmmm. Lika inspirerande som vanligt att sticka in näsan här!
    Kram

    ReplyDelete
  3. Looks delicious!!! Yummmm :) Vad lustigt med vartannat år förresten. Eller inte för att jag är en äppelträdsexpert ;) Men bra att ni får lite frukt i alla fall! Fina foton som alltid.

    ReplyDelete
  4. Mums för äpple tartelett och mandelmsmör tillsammans med äpplen är oslagbar. Kram

    ReplyDelete
  5. tromb herregud vad läskigt! Vi har så mkt äpplen i år enorma mängder. Din tartelett ser fantastiskt god ut fina Amy! kramar Sofia

    ReplyDelete
  6. Vilket vackert bakverk! Låter som något i min stil. Mums!

    ReplyDelete
  7. Det finns ett ord som borde tas in i Svenska Akademiens Ordlista, åtminstone under september varje år. Äppellycka! Överallt hittar man recept på godsaker med äpplen. Och så har jag precis sålt min kolonistuga med det vackraste äppleträdet på jorden. Men så är det. Vissa saker vinner man, andra förlorar man. Jag fick äpplen gratis av en granne via Facebook och dem ska jag koka mos av framöver. Härligt när man kan göra så istället för att slänga en massa frukt. Det är inte försvarbart i en värld där människor saknar mat.

    Jag önskar dig en härlig helg, goaste vännen!

    ReplyDelete
  8. Visst är det mysko, det här med skörden på träden. Jag saknar plommonen som fannsxpå träden på innergården när jag flyttade dit jag bor nu, de har inte gett frukt nu på två år. Kanske var tredje år, då? Jag hoppas!

    Ha en fortsatt skön helg, Amy!

    ReplyDelete
  9. Hoppla, en tromb alltså! Läskigt, som när vi hade jordbävning här nere för ett par år sedan, det glömmer vi aldrig!
    Äpplen kan verkligen förgylla vilken tråkig dags som helst, de vi plockade i skogen är slut men vi fortsätter att hämta hem från affären:)

    Kram på dej,
    bästaste Amy!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...