Monday, April 25, 2016

One pan pasta - Allt i en panna pasta

Strålande solsken, regn och hagel hur låter det? För mig låter det som busigt och ett typiskt aprilväder som vi hade häromdagen. Men jag är inte den som klagar för ni vet ju att ljuset har återvänt och det är nästan snudd på att jag blir religiös. Ljuset innebär att det går att fota i stort sett när som för att inte tala om att man känner mig så mycket piggare. För att fira detta bjuder jag på en en enkel pastarätt. Pasta och pastasås som man lagar i en och samma panna/gryta på bara några minuter, hur smidigt låter inte det? Jag såg receptet först hos Martha Stewart för några år sedan och nu nu senast har jag sett den även hos den fine Donal Skehan. Har ni testat att laga den här pastan och i så fall vad tyckte ni om den?

Lately, we have had strange weather here. Sunshine and warmth to rain and chunks of ice falling down the sky, all in one day. Typical spring weather indeed. At least the light has returned which is highly appreciated. That means food photographing whenever you can. One pan pasta is really easy to make but foremost it's really tasty! Add everything into the pan and just let it cook together. I first saw this recipe at Martha Stewart a couple of years ago and lately at Donal Skehan's page. Have you tried one pan pasta and what do you think of it?

Allt i en panna pasta (ca 4 portioner)
ca 340g pasta
300g körsbärstomater delade (vanliga tomater eller burktomater går också bra)
200g babyspenat
1 gul lök, skivad
4 vitlöksklyftor, skivade
8 champinjoner, skurna i kvartar
2 tsk oregano
1 tsk havssalt
1 krm chiliflingor (jag tog även lite färsk chili)
en knippe färsk basilika, grovt hackade
8-10 dl grönsaksbuljong
2 msk extra virgin olivolja
havssalt och svartpeppar, smaka av med
riven parmesan eller annan valfri ost att strö över

Lägg pasta, tomater, babyspenat, lök, vitlök, champinjoner, oregano, havssalt, chili, basilikablad, grönsaksbuljong och olivolja i en stor gryta.

Täck grytan med lock och låt det koka upp på spisen. När grytan har kokat upp, ta bort locket och låt koka i ca tio minuter (rör om lite då och då) tills vätskan kokats till en sås. Såsen kan bli tunn men testa att lägga i lite tomatpuré så blir den både tjockare och lite färggrannare.

Smaka av med salt och svartpeppar. Servera med riven parmesan eller annan valfri ost.
Smaklig måltid!

English
One Pan Pasta (approx. 4 servings)
approx 340g pasta
300g cherry tomatoes, sliced (normal tomatoes or canned tomatoes works fine too)
200g baby spinach leaves
1 onion, finely sliced
4 cloves garlic, finely sliced
8 mushrooms, sliced in quarters
2 tsp oregano
1 tsp sea salt
a pinch of red chili flake or some fresh chili finely chopped
a handful of basil leaves, roughly chopped
800 ml to 1 liter of vegetable stock/broth
2 tbsp extra virgin olive oil
sea salt and ground black pepper, to taste with
grated parmesan or other cheese of choice to sprinkle on top

Add pasta, tomatoes, baby spinach, onion, garlic, mushrooms, oregano, sea salt and chili, basil, 800ml to 1 litre of vegetable stock/broth and olive oil across the base of a large frying pan.

Place the pan over a medium high heat and bring the contents of the pan to boil. Using a tongs, stir the pasta regularly and cook for about 10 minutes until it’s cooked and the liquid has nearly evaporated creating a sauce. The sauce may be a bit thin but then just add some tomato puré to it. It gets a bit thicker and colourful too.

Season with sea salt and ground black pepper. Remove the pan from heat and top with cheese of choice. Enjoy lots!

3 comments:

  1. Sådant väder hade vi igår :) Vill gärna ha värme nu. Vad gott det låter, har aldrig testat. Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja men nu verkar våren ha kommit då vi haft fantastiskt väder idag, kram!

      Delete
  2. Amy! This is a treasure of s recipe! Thank you for sharing!! Dee xx.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...