Dabeli eller som det i folkmun även kallas double roti är en typisk snabbmatsrätt (street food) från delstaten Gujarat (där jag kommer ifrån). Läs mer om Indien och Gujarat här (Mitt Indien) och här (Diwali & Indiskt nyår). Brödet (roti eller pav) hettas upp på den heta pannan (tawa) och fylls med en läcker kryddig, syrlig och söt blandning. Detta recept på dabeli kommer från min vän, Ketul, som tidigare bott i Sverige men som numera bor i England med sin familj. Ketul beskriver rätten så här: "Det är en enkel och mycket smakfull liten rätt som innehåller en kryddad potatisfyllning och man kan ha färsk skuren lök, granatäpple, vitlökschutney och koriander som topping (man kan även använda små skurna blåsvarta och gröna vindruvor om man gillar det som en variant). Allt detta härliga fylls i en fralla/hamburgerbröd." Får du chansen att laga/äta denna rätt så tveka inte att göra det! Underbar kombination av sött, surt och kryddstarkt i ett väldoftande paket... vem kan tacka nej till något sådant?! Tack goa Ketul för ditt fina recept och foto! |
||
|
||
Ketuls Gujarati dabeli (ca 15 små portioner eller 8 stora) Dabeli masala 1 röd chili 1 msk korianderfrön (eller ca 0,75 msk malen koriander) 1,2 cm kanelstång (eller ca 1/2 tsk malen kanel) 2 kryddnejlikor (eller ca 1 krm malen kryddnejlika) 1/4 msk spiskummin (eller 2 tsk malda spiskummin) Om du använder frön Torrosta korianderfrön, kanelstång, kryddnejlikor och spiskummin i en stekpanna i ca 2-3 minuter. Mal kryddorna i en mixer till ett fint pulver. Lägg i chili och mixa till en slät massa. Använder du färdigmalna kryddor blandar du bara ihop dom, lägger i chili och mixar till en slät massa. Fyllning 2 dl potatisar, kokta och mosade 1/2 msk spiskummin, hela 1 nypa hing (asafoetida) 2 msk dabeli masala (se receptet ovan) 2 msk olja 1,2 dl vatten 2 msk tamarind chutney (Se här hur du gör tamarind chutney) salt, smaka av med Hetta upp oljan i en stekpanna och lägg i spiskummin. När de börjar låta och hoppa omkring, lägg i hing, dabeli masala, potatisen, salt och 1,25 dl vatten. Blanda väl. Ta bort stekpannan från värmen och lägg i tamarind chutney och blanda ihop allt väl. Dela upp i ca 15 portioner. Övriga ingredienser hamburgerbröd (utan sesamfrön om du hittar annars går de vanliga bra) eller frallor smör eller olja till stekning Dela hamburgerbröden och stek innersidan av bröden i en stekpanna med lite smör (eller olja) i. Topping 1 lök, finhackad 1,2 dl rostade jordnötter 1,2 dl färsk koriander, finhackad 1,2 dl sev (Ett slags "kikärtssnacks" vi har i Indien, kan uteslutas.) 1,2 dl färska granatäppelkärnor 2 msk färsk vitlökschutney (se recept längre ned) 6 msk tamarind chutney Lägg fyllningen i brödet och toppa med finhackad lök, rostade jordnötter, färsk koriander, sev (valfritt), granatäppelkärnor, färsk vitlökschutney och tamarind chutney. Lägg på den andra halvan av hamburgerbrödet ovanpå och bara njut! |
||
|
||
Färsk vitlökschutney 1,2 dl vitlöksklyftor, skalade 3 msk chilipulver 0,5 msk citronjuice salt, smaka av med Mixa ihop samtliga ingredienser i en mixer. Färdigt! Vitlökschutneyn kan förvaras upp till 10-15 dagar i kylskåp. Denna vitlökschutney passar utmärkt till indiska friterade rätter såsom bhajia, pakoda etc. |
Saturday, April 14, 2012
Gujarati dabeli (double roti)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Intressant och många fina smaker i denna rätt! Kram till dig Amy!
ReplyDeleteKram fina Hovkonditorn!
DeleteJa inte kan jag motstå något så gott och för mig annorlunda. Framför allt den där kryddiga blandningen blev jag väldigt nyfiken på.
ReplyDeleteKryddblandningen är verkligen god och du kan justera hettan genom att ha lite mindre chili i eller helt enkelt skrapa bort kärnorna och mittdelen av chilin som är där styrkan finns.
DeleteVilka fina double roti din vän har gjort!
ReplyDeleteJag ska själv laga dessa en dag snart.
Kram, mamma!
Ja, Ketul är duktig minsann! Kram fina mamma!
DeleteÅh! Vilken spännande rätt! Jag har suttit och läst inlägget och alla dess ingredienser flera gånger nu och försökt fantisera fram hur detta smakar. Låter helt galet gott!
ReplyDeleteDet är riktigt galet gott faktiskt, kanske något för 2-3 juni? ;)
DeleteÅh det är alltid lika spännande när man läser om mat man aldrig ätit! Mänder med smaker som jag vet att jag gillar men jag har aldrig fått dom komponerade på det här viset:) Det både ser gott ut och låter gott:)
ReplyDeleteHa en härlig lördag Kram
Det var spännande maträtt.Härligt,kryddig blandning. Här hemma gillar vi stark mat och tänjer på gränsen varje gång vi lagar någon stark rätt
ReplyDeleteTuppen jag hade INTE tackat nej! Flytta till Stockholm nu genast så jag kan få smaka lite av din goda mat!
ReplyDeleteVitlökchutney verkar ju jättegott!
ReplyDeleteVitlökschutney - ojoj så gott! Ja, hela rätten låter riktigt god!
ReplyDelete