Wednesday, October 26, 2011

Diwali & Indiskt nyår

Diwali och indiskt nyår firas i dagarna. En ljusets högtid då det i alla indiska hem tänds ljus, släkt och vänner besöks och naturligtvis bjuds det på god indisk mat och en hel drös med sötsaker! Imorgon firar indier världen över in året 2068! :)

Kuriosa för er som är intresserade: delstaten jag kommer ifrån heter Gujarat, ca 45 miljoner invånare och de fyra huvudregionerna är; Norra Gujarat, Kathiawad, Kachchh (Kutch) och Surti Gujarat. Delstaten är den näst mest industrialiserade i Indien. Mahatma Gandhi föddes i Gujarat (staden Porbandar).
Bildkälla
Naturligtvis har jag idag hunnit besöka mamma och njutit lite av hennes goda mat :) Visst blir ni sugna på att äta indiskt efter att ha sett nedan bilder? Underbara rätter som mamma och svägerskan har lagat!

Masala dosa: "Rismjölspannkakor" fyllda med potatis, lök och härliga kryddor. Serveras med kryddig daal ("linssoppa") och kokosnötschutney. En av våra absoluta favoriträtter! :)
Masala dosa och daal
Shaak: Grönsaksgryta, kan varieras i all oändlighet och är SÅ gott!
Shaak innehållandes potatis, aubergine, lök och heta fyllda små chilipeppar.
Tillbehör; Chapatibröd/Roti/Rotli (indiskt tunnbröd som äts till shaak), stora fyllda chilipeppar och Mathia!

Det sistnämnda Mathia är friterad nasto (snacks) och äts alltså inte till måltid utan till ex masala chai.
Önskar alla nära och kära en riktigt bra Diwali & ett gott nytt år!
Happy Diwali & Nutan varasna abhinandan!

11 comments:

  1. Mmmmm, så gott! Det blir till att laga indiskt i helgen för min del :)

    ReplyDelete
  2. Så mycket gott! Indisk mat är så mumsigt!

    ReplyDelete
  3. Happy Diwali & Nutan varasna abhinandan :)
    kram!

    ReplyDelete
  4. Så mycket härliga rätter! Happy Diwali!

    ReplyDelete
  5. Från jäst till gäst, det tycker jag absolut att du ska göra!

    Hovkonditorn, indiskt är mumma!

    lilla hjärtat och Frostrosor, tacktack! :)

    ReplyDelete
  6. åh, vad roligt att få höra lite om vartifrån du kommer! Så du har alltså bott i Indien? Eller är du född här? (Förlåt om du redan skrivit om det här, då har jag nog missat det).

    Vad mycket spännande mat! Allt ser så GOTT ut! Mmmm...

    Du, på tal om Diwali - när jag samlade dockor (ja, jag vet, jag var en Barbienörd väääldigt länge) så kom det ut en Diwalidocka som jag tyckte var SÅÅ vacker! Om du vill se den så finns den här:

    http://www.amazon.com/Barbie-Collector-Diwali-Festivals-World/dp/B000ELIXI6

    Det var så jag kom i kontakt med Diwali från början ;)

    ReplyDelete
  7. Tunnbrödet ser jätte gott ut.. Har du receptet?

    ReplyDelete
  8. Alexandra, har svarat dig separat!

    Carola, jag har receptet. Kommer på bloggen inom kort! :)

    ReplyDelete
  9. det liknar det vi brukar äta,linssoppa är tradition hos oss,och absolut med tunnbröd,så gott

    ReplyDelete
  10. Martina / iniq@hotmail.comFebruary 5, 2012 at 6:54 PM

    Hej! Har du något recept på dosa? Som även en nybörjare klarar av i svenskt kök;) Saknar de där underbara sedan min Indienresa för 2 år sedan...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...