Sunday, January 15, 2012

Dhokla

Vet inte riktigt hur jag ska beskriva Dhokla. Denna indiska ångkokta rätt kan ätas till frukost, lunch, mellanmål eller middag. Dhokla kan serveras både som huvudrätt eller som tillbehör till annan rätt. Som ni märker är många indiska rätter mångfacetterade och passar till de olika måltiderna under dagen (beroende på hur och med vad de serveras).



Dhokla
1,5 dl mannagryn
2 dl yoghurt
salt

2 dl kikärtsmjöl
1 dl filmjölk
2 dl vatten
1 krm gurkmeja
1 krm malda spiskummin
1 krm malda koriander
1 krm cayennepeppar-/chili- eller paprikapulver
1 tsk socker
1 skvätt citron- eller limesaft
1 tsk färsk ingefära, finriven
1 msk färsk koriander, finhackas (valfritt)

olja för smörjning
2 paket samarin eller 1 tsk Eno (finns att köpa i England)

För garnering (valfritt):
1/2 msk svarta senapsfrön
1/2 msk spiskummin (hela)
1 krm hing (asafoetida), valfritt
1 msk sesamfrön
1/2 färsk grön chili som skärs i ringar
färska korianderblad eller färska indiska curryblad (limbdo/limdo)

Gör så här:
Blötlägg mannagryn i yoghurt, tillsätt lite salt, rör om och låt stå i ca 1 timma.

Tillsätt de övriga ingredienserna. Konsistensen ska vara rätt så tjock och trögflytande.

Häll vatten i en vid kastrull och lägg i en rostfri skål (upp och nervänd). Denna skål får agera "pelare". Sätt på plattan så vattnet i kastrullen kokar.

Smörj en tallrik i rostfritt stål med olja (ska passa i kastrullen). Lägg i två påsar samarin i smeten precis innan den hälls i den rostfria tallriken. Låt ångkokas i ca 10-15 min. Känn med en sticka att Dhoklas är klara. (När stickan är torr är de klara.)

För garnering hetta lite olja i en kastrull och lägg i svarta senapsfrön, när de börjar "låta" och bubbla lägger du i spiskummin. Spiskumminen ska också låta och "hoppa omkring". Har du hing lägger du i det nu och rör om lite snabbt. Lägg sedan i sesamfröna och nästan direkt därefter lägg i färsk chili och indiska currybladen. Häll snabbt över och garnera Dhokla.

Använder du färsk koriander så behöver de inte läggas i den heta oljan utan garnera då direkt med koriandern på de nylagade Dhokla.

Skär Dhokla i bitar när de svalnat en aning. Dhokla njuts bäst tillsammans med chutney (eller ketchup för de som vill det).

Min mamma brukar laga god tamarindchutney (imli/ambli ki chutney) som smakar sötsyrligt och passar bra till Dhokla.
Bildkälla

Mammas goda indiska tamarindchutney
ca 1 dl tamarind (finns att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker)
4 dl vatten
1 tsk spiskummin,finmalda
1/2 tsk koriander, finmalda
1 tsk chilipulver
1 tsk färsk koriander, finhackad (valfritt)
0,5-1 msk socker (smaka av, det ska råda en bra balans mellan sött och syrligt)
salt

Gör så här:
Blötlägg tamarind i vatten över natten.
Sila röran nästa dag så den blir slät. Blanda i kryddorna och låt dra i någon timma. Vill du tunna ut chutneyn så lägg i mera vatten. Ringla chutneyn över dhokla!

Smaklig måltid!

16 comments:

  1. Mmmmm, jag gillar mannagrynspudding, så det här kan definitivt vara nåt för mig :)

    ReplyDelete
  2. åhhh vattnas i monnen när jag såg
    dina dokla finnafinna bilder
    jätte goda ser ut
    kram mamma

    ReplyDelete
  3. Vilket intressant recept, igen :)

    ReplyDelete
  4. Jösses kosses, det var absolut det märkligaste recept vi någonsin skådat... Samarin? Och vad är hing egentligen för något?

    Ha en riktigt fin vecka:)

    ReplyDelete
  5. Från jäst till gäst, det smakar dock inte som pudding... snarare kaka!
    Tack fina mamma, kram!
    In deed, Hovkonditorn :)
    Mårtenssons, hing smakar inte alls mycket i sig men när man låter den värmas i olja så ger den maten en djup/mustig smak.
    Effekterna av hing är outstanding dvs: "Hing dämpar kramper, är milt laxerande, tänder matsmältningselden, tar bort gifter, lindrar smärta och avlägsnar gaser i tjocktarmen."

    Samarinet (egentligen Eno) gör att rätten reser sig och inte blir kompakt!

    ReplyDelete
  6. Oj, spännande! Mannagryn har jag aldrig använt i matlagning utan endast i gröt:) Samarin? Jag har aldrig hört talas om det i mat heller. Kul!

    ReplyDelete
  7. WOW,ja vill komma hem till dig o smaka på allt du gör.väldigt duktig är du

    ReplyDelete
  8. Vad roligt att du skriver om indisk mat som är så gott =) Kika gärna in på min matblogg och tävla i min tävling, perfekt för dig som har barn =)

    ReplyDelete
  9. Kommer att tänka på mannagrynspudding när jag ser det här receptet. :-)

    ReplyDelete
  10. Så grymt dukit du är söta du =) Gott ser det verkligen ut!
    kramkram

    ReplyDelete
  11. Å, jag tror jag tar och flyttar hem till dig! Jag älskar tamarindsås!

    ReplyDelete
  12. Tack för ditt svar! Låter ju som rena rama medicinen med hing, kanske något vi skulle ta och leta upp...

    ReplyDelete
  13. Jag är så glad för din indiska månad, finns så mycket spännande och nytt man aldrig hört talas om som man gärna provar :D
    Ja precis, nu behöver man mycket vitaminer och näring!
    Kram

    ReplyDelete
  14. Detta verkar ju hur spännande som helst! Var hittar man hing?

    ReplyDelete
  15. Vilket spännande recept. Tänkte också först som mannagrynspudding, men när jag fortsätter läsa ingredienserna får jag en helt annan bild. Tycker det är fler länder som har rätter som kan serveras till alla måltider, vilket är väldigt osvenskt. Vi är lite torrare här ;-)

    ReplyDelete
  16. Smulan och Moma, välkomna!
    Frostrosor, Hing finns på Indian Food House i Göteborg och säkert i de större städernas asiatiska livsmedelsbutiker.
    Remsan ;)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...