Bhajia eller Pakora som det också kallas är en friterad rätt som mestadels äts som snacks, förrätt eller lättare måltid i Indien. Detta bjöd vi våra vänner på häromkvällen när vi hade en indisk afton hemma hos oss. Rätten uppskattades även hos de mindre i hushållet som glatt mumsade på! | ||
| ||
| ||
| ||
Bhajia (ca 40 st) 1 dl mannagryn 2,5-3 dl naturell yoghurt 1 morot, grovriven 200 g vitkål, grovriven 1/2 squash/zucchini, grovriven (pressa ur vattnet om den är mycket vattnig) 1 stor potatis eller 2 små, grovriven 1 gul lök, finriven 1 msk färsk ingefära, finriven 1 msk färsk koriander, finhackad 1 tsk svartpeppar 1-3 dl kikärtsmjöl (besan/gram flour) 1 tsk gurkmeja 1-2 tsk ajmo/ajwainfrön (se nedan bild) eller timjan 1-2 krm hing (asafoetida) lite citron/limesaft en liten nypa socker salt, smaka av olja för fritering Precis innan friteringen, lägg i lite samarin/Eno | ||
Gör så här Blötlägg mannagryn och yoghurt naturell i ca 60 min. Blanda i samtliga rivna grönsaker och kryddor (om din rivna squash är mycket vattnig rekommenderas att pressa ur lite av vattnet innan du lägger i denna). Kom ihåg att de flesta grönsaker tenderar att bli vattniga när de står ett tag och/eller när de blandas med salt. OBS! Röran ska inte vara för lös för då går det ej att fritera bhajia! Tillsätt mer kikärtsmjöl om röran ändå är för lös. Är röran för fast, lägg i lite vatten. Värm olja i en fritös/kastrull/djup stekpanna eller liknande. Lägg över lite av röran i en mindre skål och häll i lite samarin/Eno precis innan du friterar dina bhajia. Detta gör att bhajia blir fluffigare i konsistensen! (Jag lade över röran 4 gånger och använde då ca 2 påsar med samarin.) Bhajia njuts bäst tillsammans med chutney, antingen tamarindchutney (receptet finns här) eller tomatchutney. Min farbrors son brukar laga denna goda tomatchutney (som han dessutom bjöd på förra våren då han tog studenten!). Enkel, smidig och snabblagad är mottot för en student som han! | ||
| ||
A:s goda indiska tomatchutney 3 färska mogna tomater, hackas i mindre bitar 1 liten morot (eller en halv stor), finriven 1 tsk spiskummin, grovt mortlade 1 msk färsk koriander, finhackad (valfritt) limejuice från ca 1 liten lime salt 1/2 grön chili, finhackad (valfritt men vi tycker det blir så gott med lite styrka!) Blanda ihop alla ingredienser och låt dra i ca 30-60 min. | ||
| ||
Enjoy lots! |
Saturday, January 21, 2012
Indisk afton med bhajia/pakora och en enkel tomatchutney
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Oh vad spännande och gott med en indiska afton! ´
ReplyDeleteVilker smarrigt förtugg! Hoppas du har en fortsatt bra helg.
Indisk afton är alltid trevligt i vänners sällskap :)
ReplyDeleteMmm mumsigt det ser ut. Borde finnas smakbloggar ;-)
ReplyDeleteåh vad underbart,skulle gärna vilja bli bjuden på indisk tema,härligt och mums vad gott det ser ut.
ReplyDeletemmmm... ser gott ut! Friterat är en favorit :)
ReplyDeleteVilken trelig blogg du har, mycket itnressanta indiska rätter. Har du möjligtvis någon god chicken curry rätt att dela med dig av? När jag sist var i London så åt jag en sån super god Chicken Curry, men hittills så har jag inte lyckats finna något som smakar likadant....
ReplyDeleteÅh hå hå... Tänk att få bli bjuden på indisk afton av/hos dig!
ReplyDeleteÅh vad kul att bror är förevigad i din blogg :)
ReplyDeleteJösses så gott det ser ut, när ska vi komma?
ReplyDeleteååh men va gott de där såg ut!
ReplyDeleteWow! det ser jättegott ut!
ReplyDeleteSer nästan utan som mina zucciniplättar. Du är ju grymt duktig by the way =)
ReplyDeleteKramkram
Mums detta lät ju spännande och riktigt gott! En kollega och vän har precis sagt upp sig och ska till Mumbai ett halvår och jobba, hoppas få tillfälle att åka och hälsa på henne och prova på äkta indisk matkultur! Vad är mest kännetecknande för den regionen? :)
ReplyDeleteJa det var så underbart att se att bebis mådde så bra och levde runt där inne. Semlor lär det bli väldigt många av! :D
Kram
va gott ser ut nia bahjia
ReplyDeletedu likades med dem
jag blev glad av dej
kram mamma
Åh, sådana är så himla goda, ska testa att laga dem själv!
ReplyDeleteMaria, smakblogg det vore verkligen något! ;)
ReplyDeleteSmulan, Remsan, Moma: välkomna, när kan jag vänta er?
Ester, ibland är friterat gott... dock inte alltid tycker jag!
Nadja, tyvärr inte men om du vill kan jag fråga runt?
Självklart Pri, det behöver du inte tacka om kram!
Tack Jen och Karolcia :)
Måste spana in dina zucchiniplättar Vardaxlyx
Eleonore, gott med semlor!
Tack goa mamma, kram!
Det tycker jag du ska göra Matarkivet :)
Vad många bra indiska recept här är på din blogg!!
ReplyDeleteDetta ser jättegott ut!!
Oj, här fanns det många smarriga och spännande recept! Jag återkommer, var så säker.
ReplyDeleteTack Tina!
ReplyDeleteFru Sederblad, välkommen!
Sååå gott det ser ut! Älskar denna typen av mat :)
ReplyDeleteHej, sökte på bahajia recept och hamna här=)
ReplyDeleteSka absolut testa ditt recept då det ser super gott ut. Jag tror att de där fröna är anis frön. Jag koka en del anis te till min son då han hade kolik.
Tack för receptet!!!
Så kul Katja!
ReplyDeleteLeos mamma, nej det är inte anis! Jag har anis hemma och jämför de båda fröna och de är inte detsamma bara så du vet. Om du söker på carom seeds på Google bildsök så ser du hur dessa frön ser ut...
Hej!
ReplyDeleteEn väldigt trevlig blogg du har. Jag blev bjuden på pakora på jobbet och de var fantastiskt goda och tog mig tillbaks till Indien. Jag bestämde att jag skulle försöka själv. Hämtade lite inspiration lite här och var, bl.a hos dig. Resultatet kommer inom kort i min blogg. Välkommen dit!
Tack Per, jag har varit inne på din blogg. Så fina pakora du gjort!
Delete