Sunday, April 15, 2012

Methi paratha och masala chai - en kanonstart på dagen!

Älskar verkligen methi eller bockhornsklöver som denna krydda heter på svenska. Både frön (fenugreek seeds) och blad (fenugreek leaves) från bockhornsklöver förekommer ofta som smaksättare i rätter från Indien och Mellanöstern. Denna krydda är mycket vanlig i indiska curryblandningar. Bockhornsklöver bör rostas innan användning för att runda av den annars mycket skarpa doften och smaken.

Jag har alltid methiblad hemma i frysen, som min fina mamma har odlat i kolonilotten, redo att användas till den indiska matlagningen. Läs mer om mirakelkryddan methi längst ner i detta inlägg.

Om ni minns mina aloo paratha jag gjorde i början av året så minns ni säkert att de åts tillsammans med masala chai. Dessa methi parathas äts oftast till frukost/fika i Indien med just en kopp masala chai.


Methi paratha deg

Methi paratha (ca 6-8 st)
3 dl mjöl (atta)
1 msk olja
0,5 tsk salt (smaka av, kan behövas mer)
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk malen koriander
0,5 tsk malen spiskummin
1 dl methiblad, färska eller frusna
1 cm grön chili, finhackad (valfritt eller lägg i ett stänk av chili-, paprika- eller cyennepepparpulver.)
1 tsk färsk ingefära, finriven
ca 1-1,5 dl vatten (Mängden vatten varierar så prova dig fram. Degen ska vara relativt hård och klibbfri.)

Blanda ihop samtliga ovan ingredienser till en relativt hård och klibbfri deg. Gör rundlar och kavla ut till runda plattor ca 10 cm i diameter och några mm tjocka.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek parathas gyllene på båda sidorna. Pensla på olja allt eftersom den sugs upp av paratha. Efter stekningen kan du pensla på ghee (skirat smör) eller olja på båda sidorna.

Servera methi paratha varma tillsammans med en kopp masala chai, mango chutney eller en kall yoghurtröra.

English
Methi Paratha (yields 6 to 8 paratha)
3 dl (1 1/4 american cup) flour (I use the Indian flour atta)
1 tbsp oil
0,5 tsp salt (taste if more is needed)
0,5 tsp turmeric powder
0,5 tsp ground coriander/cilantro
0,5 tsp ground cumin
1 dl (1/2 cup) fresh or frozen methi leaves
1 cm green chili, finely chopped (Optional, instead a pinch of chili powder or paprika/cayenne pepper can be used.)
1 tsp fresh ginger, grated
approx. 1 to 1,5 dl (1/4 to 1/2 cup) water (The amount of water may variate. The best is to try adding little at a time. The dough should be reltively firm and not "sticky".)

Add all the above ingredients in a bowl and make a firm dough out of it. Make round balls and roll to round parathas.

Heat oil in a pan and fry the parathas golden on both sides. Brush more oil on the paratha if needed.

Serve the methi paratha warm together with a cup of masala chai, mango chutney or with cold yogurt with spices.
Färska methiblad
Bildkälla

Denna mirakelkrydda är så nyttig. Vad sägs om att den minskar kolesterolet, underlättar matsmältningen, hjälper mot håravfall och mjäll samt stärker håret, hjälper mot dålig andedräkt och kropps odörer, halsont (bladen dricks som te), lindrar vid svullnad/svedda, hjälper vid viktminskning, balanserar kvinnans hormoner och har även en positiv effekt för ökad bröstmjölksproduktion, motverkar hudproblem såsom akne, torrhet etc.

22 comments:

  1. Yum. Ser riktigt goda ut! Kryddiga för att vara en frukosträtt, men hey, jag är inte den som är den!

    ReplyDelete
  2. Jag har hört att man svettas mycket av färsk bockhornsklöver, myt? Annars var den väldigt lik portlak, eller så liknar allt grönt varandra! :-)

    ReplyDelete
  3. Ser gott ut och vilket naturläkemedel methi är!

    ReplyDelete
  4. Det låter som ett mirakelmedel:) Jag odlade faktiskt egen bockhornsklöver förra året som jag ofta dekorerade med på tallriken. Det var kul att det fanns en mängd andra användningsområden som jag inte hört om tidigare:)Och att den var så nyttig hade jag ingen aning om:)

    ReplyDelete
  5. Jag vill bara säga att du är en inspirationskälla för mig =)
    tackar och önskar dig en trevlig söndag!
    KRAMAR i massor

    ReplyDelete
  6. Låter som en supersmarrig frukost!! Lite annorlunda än vad man är van vid...Fortsatt trevlig söndag!!

    ReplyDelete
  7. Tack alla, visst är methi ett riktigt mirakelmedel!

    Moma, jag har inte hört talas om det så det är nog myt i så fall...!

    Portlak är ju mer tjock i bladen (suckulent) har jag för mig. Det är iaf inte samma sak som bockhornsklöver...

    ReplyDelete
  8. Har alltid funderat på vad det är för krydda det där. Har sett det i curryblandningar. Härligt med så många positiva egenskaper.

    ReplyDelete
  9. Vår nya idol som lagar indisk mat på tv (Kanal Global) använder väldigt mycket bockhornsklöver. Vi har letat bland kryddorna i affärerna men gått bet, men nästa gång vi är i Malmö ska vi besöka affärerna kring Möllevångstorget och leta där. Vet du om man kan ersätta kryddan med någon annan krydda som är lättare att hitta, eller funkar det att utesluta det helt bara?

    Tack för inspirationen och för att du ärt "levande uppslagsverk" i vår nya matvärld från Indien!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag vet inte om det finns att köpa i Sverige... vi handlar alltid utomlands (Indien och England). Om ni har vägarna förbi Göteborg kan jag tipsa er om Indian Food House som har alla kryddor jag har här hemma. Malmö borde ju ha kan man tycka!

      Att utesluta det funkar egentligen inte men klart har man inte så har man inte och att ersätta den går nog inte med dess speciella karaktärsmak.

      Åh tack, vet inte om jag är något uppslagsverk men jag försöker. Tycker det är så himla kul att ni har börjat få upp ögonen för indisk matlagning... eller ja Anki kanske jag får skriva! ;)

      Delete
  10. är ett "levande uppslagsverk", ska det ju stå...

    ReplyDelete
  11. Mums : ) skulle vara kul att testa : ) kram Sofia

    ReplyDelete
  12. Tänk vad nyttiga många kryddor är. Och så är det bra när de dessutom är goda :-) Vi har ätit tandoorikyckling idag, tralalala... Tack ännu en gång! Kramis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Japp, de flesta indiska kryddor är jättenyttiga och har olika egenskaper. Mycket av ayurveda bygger just på dessa nyttiga kryddor och växter! Så lite så :) Kram

      Delete
  13. Min mamma är galen i fenugreek seeds. Hon använder fenugreek i precis allt men fenugreek blad har jag faktiskt aldrig smakat. Det är synd att dessa inte säljs här i Sverige för jag har nyligen börjat älska alla dessa örter.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bladen är jättegoda och de kan du odla själv i kruka! Min mamma odlar i kolonilotten, blir jättegott. Du kan köpa Feugreek i orientaliska affärer i Sverige!

      Delete
  14. Det där verkar vara ett gott bröd, är så kul med massa kryddor i! Bröd blir ju annars så tråkigt :)
    Haha precis, det börjades tidigt redan där med bakningen! Hittade massa roliga bilder när jag var med och bakade i albumet :P
    Kramar

    ReplyDelete
  15. Spännande! Ser väldigt gott ut med:-)

    ha en fin dag!

    ReplyDelete
  16. Åh, så gott!!

    http://kanelapple.blogg.se

    ReplyDelete
  17. Hej Hej, Nu har jag kollat runt på dom olika rätterna på din hemsida. paratha låter och ser verkligen jätte gott ut. Hag som älskar spiskummin, ingefära och koriander.... en rätt helt i min smak. Dosa låter också gott men pannkakan ser hård/knaprig ut, är den det eller är den mjuk?? Gathiya är inte frukost utan ett snack eller? =) Ska bli så spännande med alla nya rätter och alla nya smaker som jag kommer uppleva. Underbart! Inte riktigt samma som när man äter på indisk restaurang i Sverige (även om det är gott). Kram kram

    PS. Hur smakar methi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så kul att du har kikat runt :) Dosa är inte riktigt som en pannkaka, rätt så mycket tunnare... nästan som crêpes kan man säga. gathiya är både snacks men det finns de som äter det till chai som frukost. Methi i sig smakar nästan lite beskt så det ska du inte äta bara sådär... men i grytor och maträtter går det helt okej.

      Er resa låter så spännande minsann! :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...