Masala chai är något som vi i familjen dricker åtminstone någon gång i veckan. I Indien dricks denna dryck flera gånger om dagen (kan jämföras med kaffedrickande i Norden). Nu när höstrusket är här passar det bra att lägga upp hur man gör äkta indisk masala chai! :) |
Masala chai - indiskt te (2 koppar chai) 2,5 dl vatten 1 msk svart te (naturellt) 1 tsk färsk riven ingefära eller ingefärspulver (vid pulver kan man öka mängden en aning) ca 1 msk socker 1/2-1 tsk malda chaikryddor (nejlika, kanel, kardemumma, muskotnöt mm) Koka ovanstående i en kastrull ca 4-5 minuter. Häll därefter i 2 dl standardmjölk och en nypa malen kardemumma (detta mest för aromens skull). Koka upp och låt sjuda i ca 7-8 minuter. Sila din chai, häll upp i en kopp och njut! Alla indier kan receptet utantill sedan barnsben! ;) |
Wednesday, October 19, 2011
Masala chai - indiskt te
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Hej! Och stort tack för kommentaren hos mig angående den mystiska grönsaken..! Toppen, då är gåtan löst.
ReplyDeleteÄr ingen fan av the egentligen, men chai tycker jag är gott. Vad kul med hemmgjort chai-te, det ska jag prova.
Chaaai, chaaai! Jag kommer fortfarande ihåg hur de skrek det på de indiska tågen. Vilka minnen... Vi blev lurade av en försäljare med, 20 kr (!!!) för en kopp. Nu kan man ju skratta åt det. Betala Sverigepriser för téet i Indien :)
ReplyDeleteååååh, chaite <3 <3
ReplyDeleteDet låter verkligen helt fantastiskt! Du hade helt rätt när du sa att jag var tvungen att komma till dig och smaka DITT chaite, jag som bara druckit fakeversioner ;)
Det där ska jag absolut skriva upp och prova. Te-freak som jag är. Det låter alldeles perfekt efter en kall, regnig kvällspromenad...
ReplyDeleteTack så jättemycket för din fina kommentar om mina tårtor och om mitt företagstänk. Ska bli så kul att satsa på det till 100%.
ReplyDeleteHar testat Chai en gång men blev inte förtjust, kanske ska testa det på riktigt nu, blir säkerligen mycket godare!
Super gott te!
ReplyDeleteKim, gör det! :)
ReplyDeleteFrån jäst till gäst, haha vad ni blev lurade. Det är som om en kopp kaffe här hemma kostade ca 100 kr ;)
Alexandra, du är välkommen! :)
Absolut, Helen!
Ann, det tycker jag att du ska göra :)
Visst är det Anonym :)
Vi dricker också ÄKTA chai här hemma. Min man är från Pakistan. Jag har också lärt mig att göra äkta chai utantill, vi dricker det minst en gång om dagen här hemma. Otroligt gott! Men vi gör våran från grunden, och utan ingefära. Finns mycket andra kryddor man kan använda i sin chai, t ex anis och enbart kardemumma t ex.
ReplyDeleteÅh va kul Tårtspecialisten! Ja, från grunden är ju alltid godast men ibland när man har tidsnöd så funkar den färdiga kryddblandningen okej!
ReplyDeleteTesta gärna med ingefära nästa gång, det blir SÅ gott! :)
=) Om jag nu inte får tag i just detta märke, vilket tipsar du om då?
ReplyDeleteSedan vill jag kanske inte vara så ambitiös och göra ifrån grunden..
kram
Det finns färdig tekryddblandning att köpa i storstäderna, ex Göteborg vet jag. Annars kan man köpa malen ingefära, kardemumma osv och göra sin egna kryddblandning, kram!
ReplyDeleteHar precis fått ett liknande, mkt enkelt recept från min eritreanska vän:
ReplyDelete3 hela nejlikor
3 hela kardemumma(bönor?)
3 bitar krossad kanel
3-4 tunnt skurna skivor färsk ingefära
(allt finns att köpa i arabiska butiker)
1-2 påsar earl grey
allt hälls i en termos och sedan ca 1 liter kokande vatten över. Låt dra minst 3 minuter