Friday, September 14, 2012

Grötbullar - gott till frukosten

Vad brukar ni äta till frukosten? Till vardags kan det hos oss bli något snabbt såsom müsli med yoghurt eller enbart yoghurt (på stående fot) medan helgfrukosten däremot kan vi duka fram hur mycket godsaker som helst. Allt från olika grötar till nybakade bröd trängs på bordet blandat med färskpressade juicer och många olika sorters pålägg.

Dessa bröd brukar barnen baka på förskolan/dagis när det är dags för föräldrafika. Föräldrafika hålls i regel en gång i månaden... en riktigt trevlig aktivitet (tycker käre maken som oftast hämtar barnen)! Förskolan är vår stads äldsta och har en anrik historia. Personalen på förskolan är helt underbar, stor eloge till de fina härliga fröknarna som fixar, trixar och klarar allt galant! Bröden var verkligen så goda att jag var tvungen att fråga om jag fick receptet. Självklart fick jag det. :)


Grötbullar à la Ängen (ca 20 st)
2,5 dl vatten
1,5 dl havregryn
50 g smör
2,5 dl mjölk
0,5 dl sirap
0,5 tsk salt
50 g jäst
ca 1,2 l vetemjöl
solroskärnor, sesamfrön eller pumpakärnor att toppa bröden med

Blanda vatten och havregryn i en kastrull och koka till gröt. Lägg i smör och mjölk, låt blandningen bli fingervarm. Smula jäst i en bunke och häll den fingervarma blandningen över. Rör om och lös upp jästen ordentligt. Tillsätt sedan sirap, salt och vetemjöl. (Lägg i lite vetemjöl i taget eftersom vetemjöl är väderberoende. Vissa dagar krävs mer mjöl i en deg och andra dagar lite mindre.)

Låt degen jäsa i ca 40 minuter. Stjälp upp den jästa degen och knåda den en aning. Forma runda bullar, pensla med vatten och strö över valfria kärnor eller frön.

Sätt ugnen på 200-225 grader. Låt bullarna jäsa i 20 minuter. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Njut av godingarna!

21 comments:

  1. Åh, ett sådant härligt "helgfrukostbord" skulle jag gärna hugga in i =) Jag gillar grötbullar väldigt mycket och de du har bakat ser verkligen goda ut!

    ReplyDelete
  2. Haha, först trodde jag att du menade att dina barn brukar baka dessa till er, det hade varit avancerat. De låter jättegoda och smidiga.

    Kram Malin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malin, barnen bakar dessa till oss föräldrar när det är föräldrafika på dagis. De är faktiskt jätteduktiga, med lite hjälp från fröknarna naturligtvis :)

      Delete
  3. Åh, de ser verkligen grymt goda ut! Jag sparar receptet såklart, kanske något för söndag morgon.

    Just nu är jag annars inne i en knäckebrödsperiod, gärna med tartex på. Till det såklart A-fil med massor av kanel. Och ett ägg!

    Kram!

    ReplyDelete
  4. Härligt att det stundar helg igen och en massa gott på frukostbordet på morgonen:)
    Jag har en favoritfrukost som jag äter ofta och det är helt vanlig havregrynsgröt av Gyllenhammars gryn. Mina barn brukar skoja med mig och säga att jag måste vara deras trognaste kund:)) Men dina hembakta frallorna hade jag gärna tackat ja till. De ser så goda ut!

    Ha en jättefin helg! Kramar

    ReplyDelete
  5. Mums Amy vad gott och smidigt. Ha en fin lördag stor kram till dig fina Amy kram Sofia

    ReplyDelete
  6. Inte ska man väl koka jästen, hi hi... Jag ska testa detta receptet. Jag har testat andra recept, men som inte blivit bra. Dessa ser jättegoda ut.
    Ha en trevlig helg vännen. Kram.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så fel det blev vännen, hehe. Nu står det rätt med havre istället ;)

      Delete
  7. oj, en gång i månaden? det var ambitiös personal, vi hade fyra gånger om året på mitt förra jobb och det räckte tycker jag ;) haha. men grötbullar brukade vi baka ändå när det blev gröt över till frukosten...

    här hemma äter jag mest mjölk & flingor till frukost, fast när det börjar bli kallare ut brukar jag byta ut mjölken mot yoghurt av nån anledning som jag inte riktigt vet :)

    ReplyDelete
  8. Grötbullar är goda och en tid bakade jag sådana ofta, men nu är det länge sedan sist! Så fina dina ser ut! På helgen lyxar vi till det med hemmabakade croissanter, så gott :) Kram vännen!

    ReplyDelete
  9. Vad bra och praktiskt med ett bröd som bara behöver jäsa en omgång.

    Trevlig helg!

    ReplyDelete
  10. På helgen bakar vi till exempel bröd eller så gör vi en omelett eller som idag äggröra. Gröbullarna ser verkligen goda ut!Trevlig helg!

    ReplyDelete
  11. Men vad fint med föräldrafika. Det skapar ju mycket kontakt vilket verkligen kan behövas i den annars stressiga vardagen!
    Borde fler förskolar ha tycker jag!

    Grötbullarna såg goda ut!!
    Hoppas du har en fin helg kram Emma

    ReplyDelete
  12. Vilka goa bullar, bra med bröd som bara behöver jäsa en gång :) I veckorna blir det mest fil med flingor och kanel till frulost(bästa vardagsfrukosten, jag får aldrig nog!) men på helgerna blir det gärna lite gott bröd, juice och ägg. Och en stor kopp te, mmm :)

    Trevlig lördag! :)

    ReplyDelete
  13. Gott! Jag kämpar med att få mina kollegor att tycka det är trevligare att bjuda på smörgåsfika än kakor och bullar till förädrarfikat och liknande, men än så länge är jag förloraren.

    ReplyDelete
  14. spännande recept,aldrig gjort nåt liknande,ser riktigt gott och nyttigt ut.frukost för mig blir nutrilett drink,så blir snabb frukost men förr brukar ja äta nybakat bröd,pannkakor och sånt.
    I bland som sagt får man unna sig,men vardags brukar de aldrig finnas tid i vår familj

    ReplyDelete
  15. Trevligt med föräldrarfika! Och grötbullar är så smidigt och gott dessutom!!

    ReplyDelete
  16. jag har aldrig testat grötbröd men det verkar ju vara väldigt gott :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...