Fänkål är en grönsak som äts sällan hemma hos oss vilket är synd. Fänkålen är en annorlunda smaksättare med sin lite lakritsaktiga smak. Den är god att äta rå i sallader men även som kokt eller gratinerad. I den här gratinerade rätten passar kombinationen fänkål, saffran och parmesan riktigt fint ihop. Vi åt den som förrätt och det som blev över tog maken i en matlåda tillsammans med kokt pasta, blev finemang hälsar han! Kan tänka mig att den även passar som tillbehör. Fänkål må inte ätas så mycket hos oss i färsk form men fänkålsfrön däremot äts det en hel del av. Det indiska köket fullständigt kryllar av recept där dessa frön finns med som ingrediens. Även i brödbakning är fänkål riktigt lyckat tycker jag. Gillar ni fänkål och äter ni det ofta? |
Saffransgratinerad fänkål (4 portioner) 2 fänkålsstånd 2 kvisttomater eller 1 ask cocktailtomater 1 gul lök, hackad 1 vitlöksklyfta, finhackad 2 msk olja (rapsolja går bra) 1/2 kuvert saffran 1,5 dl matlagningsgrädde 50 g parmesanost Sätt ugnen på 225 grader. Dela fänkålen i kvartar. Koka i några minuter tills den mjuknat något. Låt rinna av. Fräs lök- och vitlökshacket i olja tillsammans med saffran tills löken mjuknar. Blanda i grädden. Låt småputtra 3-4 minuter. Lägg i fänkålen i saffransgrädden och blanda så grädden fördelas runt om fänkålen, lyft försiktigt över fänkålen i en ugnsfast form. Kvarta och halvera kvisttomater (eller halvera cocktailtomater) och lägg över fänkålen. Häll kvarvarande saffransgrädde över tomaterna och fänkålen i formen. Riv parmesanost över och gratinera i ugnen i cirka 20 minuter. Njut av den härligt doftande och välsmakande fänkålen! |
Tuesday, September 18, 2012
Saffransgratinerad fänkål
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Jag och fänkål är inte bästa kompisar tyvärr. Jag tycker den doftar helt fantastiskt men när jag äter den så tar den över för mycket enligt min smak. Det låter och ser fantastiskt gott ut med allt det goda till, saffran och parmesan liksom. Men ack, ingen favvo...
ReplyDeleteDäremot fänkål i bröd är hur gott som helst, och som krydda. Konstigt att det inte funkar lika bra som hel grönsak.
Kan tänka mig att det passade bra med lite pasta till så grattis till maken :-)
Kram!
sv: Tack så mycket! :)
ReplyDeleteÅhhh det lät gott jag älskar saffran ha en fin dag finis! kram Sofia
ReplyDeleteFänkål är egentligen jättespännande. Jag har gratinerat den en gång och haft till fisk men där dog nog min fantasi när det gäller fänkål faktiskt;)
ReplyDeleteFänkål är gott i alla dess former... men har aldrig provat färsk. De kanske man skulle prova nästa gång.
ReplyDeleteDu har fått en utmärkelse på min blogg :-)
http://valbefinnaren.blogg.se/2012/september/blogs-i-love.html
Kram
Vi äter gärna, fast kanske inte ofta, fänkål och då oftast i fiskgrytor/soppor. Men kan absolut tänka oss att njuta av grönsaken på detta viset. Sen blir det ju en del frön också i maten när vi kockar indiskt, tack Amy:)
ReplyDeleteKramar
nej, färsk fänkål är ingen favorit här hemma så det blir väldigt sällan att vi äter det faktiskt...
ReplyDeletefänkålsfrö däremot funkar ju i både frön och maträtter så länge man inte överdoserar, hade det ju i soppan senast igår och det var ju kanongott!
Jag har hittills inte lyckats göra något gott med fänkål, men jag ska inte påstå att jag testat så många gånger. Men jag säger som Lotta, fånkåleb doftar väldigt gott! Jag ska testa vidare... Saffran låter gott till!
ReplyDeleteDet var så länge sedan jag åt fänkål att jag inte ens kan förnimma hur det smakar. Men lite lakrits är det nog allt. Är lite feg när det gäller sådana här rätter faktiskt.
ReplyDeleteKram Malin
Hej Amy
ReplyDeleteJag är ofta här på din lilla blogg och kikar på dina indiska recept. Tyvärr är jag inte lika bra på att lämna kommentarer, det ber jag om ursäkt för. Ska försöka bättra mig.
Ha det så gott, Nadja
Jag har endast använt mig av fänkål mer än när jag bakar bröd. Det var en nyhet att det används så flitigt i indisk matlagning.
ReplyDeleteHa en bra dag! Kram
Vilket bra matreportage i tidningen Buffé och vilken fin bild på dig!
ReplyDeleteKram Malin
Gott såg det också ut så klart!
Spännande recept! Fänkål äter jag oftare på restaurang än hemma. Jag tror att det varit en inneingrediens i vegosammanhang de senaste åren för jämt är/var det det man får/fick (kanske har det passerat). Men inte mig emot egentligen. De brukar få till det bra, och generellt bättre än jag lyckas tänka ut så bättre äta ute än hemma. Tills det här receptet kom iaf :)
ReplyDelete