Tuesday, September 11, 2012

Karamelliserade plommon med vit choklad och kardemumma

Plommonsäsongen är här, hurra! I år har vi gott om plommon men förra året hade vi inga alls. Lustigt det där, vet inte om det är vårt plommonträd som har börjat bli för gammalt eller om det är något annat som spökar. Är det rent generellt så att plommonträd ger god skörd ett år och lite mindre nästa? Om det är någon som vet får ni gärna upplysa mig. Jag har gröna fingrar gällande krukväxter men när det kommer till träd så har jag inte den kunskapen. :)

Dagens recept är en riktigt härlig kombination som blev riktigt god ihop. En liten liten hint av kardemumma får bli pricken över i:et.... ljuvligt gott!


Karamelliserade plommon (4 portioner)
400 g plommon, urkärnade och halverade
1 dl strösocker
100 g mandelspån
1 dl ströbröd
1 krm stött kardemumma
smör till stekning
4 msk grädde
100 g vit choklad

Smält sockret i en stekpanna och låt det bli gyllene. Tillsätt plommon och låt dom karamellisera i sockret, lägg upp på bakplåtspapper.

Stek ströbröd och mandelflarn tills de får en gyllene färg, smaksätt med kardemumma.

Koka upp grädden och lägg i chokladen.

Vid serveringen, varva plommon med ströbröd och ljummen vit chokladsås.

Njut!

Detta får bli mitt bidrag till månadens sötsak som den här månaden har temat enkelt.

17 comments:

  1. Jag tror att det i år är ett väldigt frodigt år när det gäller det mesta i skog o mark. Även i djurlivet är det länge sen jag sett så mkt av allt möjligt. Kan vara sommarens väder som har varit gynnsamt men fråga inte mig. Jag är inte heller någon expert :-)

    Dina plommon blir jag sugen på att testa (eller i alla fall be Mannen göra). En fråga bara. Mandelflarn står det. Ska man krossa kakorn eller är det typ mandelspån du menar? Inte mitt område så det är bäst att jag ställer den eventuellt dumma frågan...

    Ha en fin sommarkväll! Skönt fortfarande!

    Kram Lotta

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag menar självklart mandelspån... vet inte varför jag skrev flarn... får skylla på hjärnsläpp vännen ;)

      Ja, mycket skönt fortfarande. Önskar dig en riktigt fin afton kram!

      Delete
  2. Ja, hej vad det växer!

    Ser jättemumsigt ut!

    Kram Malin

    ReplyDelete
  3. hade oxå ett plommonträd när ja bodde hos föräldrarna och de var de samma sak,ibland fick man och ibland inte,men som dig ingen kunskap om varför de blir så.
    ser riktigt gott,själv har ja inte tillgång till plommon så får titta på dina bilder och suktas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så synd att du inte bor i närheten... då hade du fått några plommon av oss!

      Delete
  4. Det var så lite så, men jag fick ju inspirationen från dig och din hemsida. Paratha ska jag verkligen prova när jag är i Indien. Fast man tycker ju att det borde finnas en indisk restaurang i stan (Stockholm) som serverar Indisk frukost. De ska jag kolla runt på. Jag har faktiskt en fråga... =) jag har försökt komma i kontakt med ambassaden för att få reda på om man får ta med dig föda/mat in i Indien när man flyger?? (dom hänvisar mig till tullen. Jag är diabetiker och skulle vilja ha med mig glukos-tabletter (socker-liknande) och muchbar (med nötter) för dom tillfällen då blodsockret är lågt och behöver få upp det snabbt. Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, man tycker ju att indisk frukost borde serveras i en storstad som vår kungliga huvudstad! Jag svarar om din andra fråga inne hos dig... blir bäst så! :)

      Delete
  5. det känns som att det växer mycket av det mesta i år tycker jag, det kanske är allt det där regnandet som gör det? på våra äppelträd i trädgården går grenarna nästan ner i marken för att de är så övertunga av äpplen...

    och kardemumma ja, det går ju alltid ner :)

    ReplyDelete
  6. Ankis morbröder hade precis likadant med sina plommonträd, kanske det är så det är med plommon? Kanske behöver de vila upp sej vartannat år:)
    Av våra plommon blir det nog marmelad, kanske vi sparar några och karamelliserar...

    Kram

    ReplyDelete
  7. Mmm, en perfekt efterrätt! karamelliserade plommon har jag aldrig testat :)

    ReplyDelete
  8. Mums, vilken smarrig liten dessert du läskar med idag! Jag hae gärna provsmakat direkt:)) Kramar

    ReplyDelete
  9. OMG, hur gott är inte det här! Kram

    ReplyDelete
  10. Så gott det låter. Jag hoppas snälla grannen kommer över med lite plommon till oss igen. Annars får jag väl gå ut och palla ;)
    När vi hade plommonträd var det precis samma sak vissa år nästan inga och ett annat år fullt med plommon, vet inte heller vad det berodde på men det var samma sak med äpplena. Träden kanske behöver ett år att "ta igen sig lite" ja vad vet jag?

    ReplyDelete
  11. Måste vara så med plommon, för vi hade mängder förra året och knappt inga i år :-o Plommon är så gott i både kakor och desserter. Låter ljuvligt med plommon, mandel och kardemumma ihop med en vit chokladdås!

    ReplyDelete
  12. Ser ut och låter fantastiskt gott, helt i min smak! Ja visst är det knepigt med plommon - och annan frukt också för den delen. Vi har två plommonträd och förra året fick vi hur mycket som helst. I år har plommonen på det ena trädet helt skrumpnat bort, och det är bara lite på det andra. Dem ska jag snart ge mig i kast med och laga en plommonkaka. Likadant med äpplena. Förra året vadade vi i frukt, i år är de maskätna och ramlar av träden. Det är bara att gilla läget och hoppas på ett bättre år nästa år. Ha en fortsatt fin vecka!

    ReplyDelete
  13. Plommon och mandel är så gott ihop, vit choklad är inte min favorit, tycker att den har en lite fadd smak, men till och med jag dreglar här nu!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...