Schhh, var god stör ej... njutning av saffranskola sker. Häromkvällen
satt vi och myste med vänner och jag bjöd på dessa chokladsaffranskolor
tillsammans med annat smått och gott. Testa dessa godingar omedelbart
bums! Det är en order för goda är de och de smälter sådär ljuvligt i
munnen, en sann glädje för gommen helt enkelt.
|
|
Chokladskalet gömmer en krämig och saffransdoftande kola som kommer att göra succé på vartenda glöggmingel... och hjärtformade formar blir pricken över i:et. |
|
Chokladpraliner fyllda med saffranskola (ca 25 st)
0,5 g saffran
0,5 dl strösocker
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl sirap, ljus
150 g choklad, mörk
Stöt
saffranet med lite av sockret så att det finfördelas. Blanda med resten
av sockret, grädde och sirap i en vid kastrull. Låt koka upp och sedan
sjuda på medelvärme till 120°, kontrollera med termometer eller gör
kulprovet. Häll lite smet i ett glas med kallt vatten. Om du kan rulla
en liten kula är kolan färdig. Rör om då och då. Dra kastrullen från
plattan och låt kolan svalna.
Förbered under tiden
chokladformarna. Bryt chokladen i mindre bitar. Smält hälften i en bunke
i mikron eller över vattenbad. Pensla 25 små ischokladformar av metall
invändigt med ett ganska tjockt lager choklad med hjälp av en liten
målarpensel. Ställ kallt att stelna ca 10 min. Blir det första lagret
tunt så gör ett andra lager när det första har torkat.
Fyll varje chokladform till drygt hälften med kola med hjälp av en liten
sked. Smält resten av chokladen och fyll formarna med ex en liten sked.
Det går även att pensla på ett lock med en liten målarpensel. Låt
stelna och förvara sedan kallt, men ta gärna fram pralinerna i
rumstemperatur en stund före servering.
|
|
Så var det dags att utse vinnaren till tävlingen.... den här motiveringen föll jag lite extra för:
Ingenstans har jag sett ett så fint kakfat på höjd, även Birgitta i Hela Sverige bakar skulle bli nöjd. Om hon fick macarons och cup cakes på detta fat se kanske till och med hon skulle försöka sig på att le? Jag skulle i alla fall bli otroligt glad om jag vann, alla julklappsbekymmer till dottern då försvann.
Stort grattis Erika, maila mig din hemadress så kommer paketet inom kort till dig. |
Just det där att de smälter i munnen är ljuvligt! Låter mycket goda Amy! Kram
ReplyDeleteAhhh....hur ska man kunna välja!? Finns så mycket gott att göra. Nån måste ju äta upp det också...':)
ReplyDeleteHurraaaaaaa! Taaaack!
ReplyDeleteåh dem där skulle ja allt vilja sätta tänderna i....mmmm kan känna smaken redan nu,önsketänkande i alla fall :D
ReplyDeleteÅh de låter jättegoda, och vilken bra idé att göra dem i formar. Blev lite trött på att slå in kolor i papper ;). Får kanske ta och göra en omgång av dessa också då. Ha en jättehärlig helg!! Kram
ReplyDeleteKabelgun hihi
Haha du är så skön. Hoppas de var goda.
ReplyDeleteJag har också köpt hem sådana formar och tänkte få till något julgodis i helgen! Nu har jag fått ett bra tips från dig som jag måste testa:)
ReplyDeleteSv; Absolut! Body butter måste vara Guds gåva till alla oss som är riktiga "torrisar" och vill lukta gott
Mmm så gott!
ReplyDeleteHa en trevlig helg!
Kramar från victoria på www.victoriasprovkök.se
Men oj så gott!!! så sugen jag blir nu!!
ReplyDelete