Wednesday, December 12, 2012

Dinkel- och rågknäcke med frön

I fredags var vi hembjudna till chefen för trevligheter eller som han själv uttryckte det: kom och gör era egna julklappar! Vi brukar varje år få så fina hemgjorda julklappar och att själva göra dessa i år såg vi alla fram emot mycket. Som vanligt hade hela gänget ett glatt humör och det stod en hel del på schemat att göra...

bland annat ett riktigt gott fröknäcke med dinkel- och rågmjöl i.

Hans dinkel- och rågknäcke med frön (32 bitar)
3 dl fint rågmjöl
3 dl siktat dinkelmjöl
0,5 dl solrosfrö
0,5 dl linfrö
0,5 dl sesamfrö
0,5 dl pumpakärnor
1 msk brun farin
1 tsk salt + flingsalt att strö över
2,5 dl vatten

Sätt ugnen på 200˚C.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner vattnet och arbeta ihop till en deg.

Dela degen i 4 delar (för 32 bitar) och kavla ut varje del till en tunn kaka ca 30x30 cm på mjölad bänk. Lägg ett bakplåtspapper på plåten. Rulla upp degen på kaveln och för över degen på plåten. Kavla till sist med kruskavel eller nagga degen med en gaffel.

Pensla med lite äggvita eller vatten och tryck fast lite olika frön. Strö flingsalt över och skär i bitar (ex med en pizzaskärare). Alternativt grädda hela kakan och bryt i bitar efter gräddningen. Det blir dock svårare att bryta fröknäcket efter gräddningen så ett tips är att skära innan.

Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt fröknäcket svalna på galler.

Åsa mäter upp ingredienserna noggrant.

I bakgrunden kavlar Ingrid degen och Pia finjusterar och skär skåror med en pizza slicer, härligt samarbete!

En av glöggingredienserna... resten var tydligen hemligt... men gott blir det, var så säkra!

Bengt visar förtjust upp den färdiga glöggen... nej, den glögg Bengt och Hans gjorde under kvällen ska ligga och dra sig lite. Den här glöggen var förberedd av chefen, mycket förutseende till allas glädje!

Jennie och Åsa rullar nougat- och mozartkulor... mmm...

och så här fina blir de när de doppats i choklad... Åsa strösslade på några, en idé som bara kom upp. Receptet kommer framöver i ett separat inlägg.

Under kvällens lopp bjöds det på härligt gitarrspel och sång av både Hans...

... och Ingrid... vackert var det, vilken talang! :)

Fina värdinnan Karin poserar glatt. Vi tackar allra ödmjukast för all god mat, dricka och trevligheter vi fick åtnjuta i ert hem... på återseende till nästa gång!

Avslutningsvis en bild på fröknäcke som är redo att gräddas i ugnen...

11 comments:

  1. Detta var väl en superjulklapp, att få umgås med fina människor och skapa något tillsammans. Vilken toppenchef du verkar ha! Julmys på hög nivå!
    Kram!

    ReplyDelete
  2. Så där skulle jag också vilja umgås hemma hos chefen med kollegor - vilken kul grej. Och god också :-)

    Kramar!

    ReplyDelete
  3. Åh vad kul! Vilken bra idé av chefen.

    ReplyDelete
  4. Åh, så mycket gott! Din chef verkar vara en väldans trevlig chef minsann! Mozartkulorna ser livsfarligt goda ut. Lätta att stoppa i munnen, en efter en.
    Kram!

    ReplyDelete
  5. Vilken chef ni har! Verkligen kul att tillsammans laga gott! Kram

    ReplyDelete
  6. Allt ser så gott ut : ) stor kram till dig Fina Amy kramar Sofia

    ReplyDelete
  7. Vilken härlig kväll ni ser ut att ha haft tillsammans, kul idé av chefen och smart att låta er göra era egna klappar:) Goda klappar, dessutom!
    Den där hemliga glöggen låter väldigt intressant...

    Luciakramar till dej!

    ReplyDelete
  8. Det där knäckebrödet vill jag ha!!ja, eller jag vill i alla fall baka ett. Ser jättegott ut.

    ReplyDelete
  9. Har inte tittat in här på ett tag, men himmel så mycket gott du har gjort!!
    Detta rågknäcke i synnerhet :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...