Finns det några grönkålsfantaster därute? Själv ska jag ärligt erkänna att jag inte har tillagat rätter med grönkål tidigare. Däremot har jag hört både vänner, kollegor och andra som sagt att på julbordet ska man minsann ha halländsk långkål/gräddstuvad grönkål. Jag ska vid tillfälle laga långkål för att se vad jag har gått miste om under alla dessa år, lovar! Ni vet ju sedan tidigare att jag är en av inspiratörerna i projektet Vegetarian For A Year och där har vi nyligen diskuterat grönkål i forumet. Flera av inspiratörerna är väl bekanta med grönkålen och har presenterat sina recept. Upp till bevis för mig nu att presentera grönkålen, på mitt vis. Jag hoppas att det ska smaka! :) Och du, om du inte gör rätten till julbordet är ett hett tips att frysa in grönkålen och göra den här rätten efter jul... ni vet när trista januari och februari kommer framöver... |
||
|
||
Grönkålscurry på Amy's vis (4-6 portioner) 2 msk olja 1 tsk hel spiskummin 1 gul lök, hackad 2 vitlöksklyftor, rivna ca ett halvt paket saffran (mer om du vill ha mer saffranssmak) liten bit röd chili, urkärnad och finhackad (mer om du vill ha mer sting i rätten) ca 0,5-1 cm ingefära, riven 1 krm gurkmeja (valfritt) 250-300 gram cocktailtomater/1 burk krossade tomater (jag tog plommoncocktailtomater) 1 dl röda linser 250 g förvälld grönkål (OBS! Spara vattnet.) 3-4 dl vattnet från den kokta grönkålen + lite mer vatten om det behövs 1 burk kokta kikärter 0,5-1 msk tomatpuré 1-2 tsk garam masala örtsalt/salt, smaka av med |
||
Hetta upp olja i en kastrull, lägg i spiskummin och låt de "bubbla".
Lägg därefter i lök, vitlök och saffran. Rör om och låt lökhacket stekas
gyllene 5-7 min på medelvärme. Tillsätt röd chili, ingefära, ev gurkmeja och rör om. Lägg därefter i tomater, röda linser och vattnet från den kokta grönkålen. Låt alltihop koka i ca 5-7 min och lägg sedan i den förvällda grönkålen plus lite mer vatten om det behövs. Tillsätt örtsalt och låt puttra i 5-6 min. Tillsätt kikärter, tomatpuré och smaka av med salt. Koka några minuter, tillsätt garam masala och rör om. Njut av grytan som buffé på julbordet eller som en fristående varmrätt med basmatiris eller naan. Smaklig måltid! |
||
|
||
English Kale Curry Amy's way (servings 4-6) 2 tbsp oil 1 tsp whole cumin 1 yellow onion, chopped 2 cloves garlic, grated about 1-2 pinch of saffron (more if you want more saffron flavor) small piece of red chili, seeded and finely chopped (more if you want more hotness) a bit of fresh ginger, grated a pinch of turmeric (optional) 250-300g cherry tomatoes /1 can of crushed tomatoes (I took fresh plum tomatoes) 1 dl (1/2 american cup) red lentils 250g blanched kale (NOTE: Save the water.) 3-4 dl of water from the cooked green kale + a little more water if necessary 1 can of cooked chickpeas (about 350-400g) 0.5-1 tbsp tomato puree 1-2 tsp garam masala herbal salt or sea salt, to taste Heat oil in a pan, add the cumin seeds and let them "bubble". Next, add the onion, garlic and saffron. Stir and let it fry golden 5-7 minutes on medium heat. Add the red chilis, ginger, turmeric and stir. Next, add tomatoes, red lentils and the water from the cooked kale. Let everything cook for about 5-7 minutes and then add the blanched kale plus a little more water if needed. Add the herbal salt/sea salt and simmer for 5-6 minutes. Add the chickpeas, tomato puree and season with salt. Boil for a few minutes, add garam masala and stir. Enjoy with basmati rice or naan! |
Tuesday, December 18, 2012
Grönkålsgryta med saffran. På mitt vis.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Vilken powergryta! Låter mycket gott. Själv har jag använt grönkål lite, men du inspirerar att testa :) Kram
ReplyDeleteKul att du inspireras! :)
DeleteVi har heller aldrig använt grönkål. Knappt att vi sett det innan vi flyttade ner hit. Men vi är allt sugna på att försöka använda grönkålen i någon maträtt.
ReplyDeleteDet är ju rätt så vanligt här i södern, även om jag inte har tillagat den förrän nu =)
DeleteVad härligt! Mer gott med grönkål. Känner verkligen hur jag närmar mig denna vackra grönsak mer och mer. Vilka smaker du bjuder på här. Verkligen inspirerande!
ReplyDeleteTrevlig tisdagskväll!
Kram Lotta
Visst är grönsaken vacker? Jag skådade den länge i butiken :)
DeleteLåter väldigt intressant! Men hur mycket saffran ska man ha i? Ser inte att den står med bland ingredienserna?
ReplyDeleteSorry, jag dubbelkollar alltid recepten men ändå missas en av huvudkryddorna märkligt. Tack för påpekandet, nu är saffranet tillagt!
DeleteGrönkål har jag aldrig smakat om jag ska vara ärlig. Men nu gör dig mig oerhört nyfiken på hur det är!
ReplyDeleteGrönkålssoppa har jag gjort många gånger. Det är jätteott! Däremot är inte jag van vid att man har grönkål med på julbordet. Din variant på grönkål ser jättesmaskig ut.
ReplyDeleteÅh,grönkål är galet gott! Jag brukar göra soppa, men i år blir det en smarrig paj ur COOP MedMeratidningen. Grönkål, ost, valnötter - oslagbar kombo! Kommer på bloggen framöver, hihi!
ReplyDeleteOo :) Ser värmande och läckert ut!
ReplyDeleteI dag kom mitt fina cup cake-ställ! Tack snälla, så fint det var! Kram!
ReplyDeleteVi har bara gjort soppa på grönkål, faktiskt aldrig använt oss av färsk grönkål, skäms på oss:) Men detta receptet är ju rakt igenom ett som blir "vårt" recept, vi behöver bara läsa vilka kryddor som står bland ingredienserna!
ReplyDeleteGreat minds think alike! Helt klart :-) Det här ser ut att vara en supersmarrig gryta. Vill gärna testa många recept med grönkål och inte bara göra den klassiska soppan vi har till jul på den.
ReplyDeleteDu levereras alltid massor av himla goda vegetariska recept. Me like!!
ReplyDeleteJag älskar grönkål! Synd bara att säsongen är så kort... Har inte plats till en massa infryst grönkål tyvärr.. Allt du lägger upp ser supergott ut =)/Emma
ReplyDelete