Saturday, December 15, 2012

Vegetarisk Janssons frestelse

Har ni börjat äta julmat ute i stugorna? Igår kväll gjorde jag en vegetarisk Janssons frestelse eller som min svärmor brukar kalla den vegetariska varianten för Olssons frestelse. Jag har hört andra namn på rätten, kärt barn har verkligen många namn! Krispig yta, krämig och god inuti blir den och jag valde dessutom att ha i både vanlig lök, purjolök samt soltorkade tomater (istället för ansjovis).

För övrigt råder det sjukstuga i vårt hem... inte de vuxna men barnen har i omgångar haft både feber och hosta. Yngste sonen är fortfarande inte kry efter 4 dagars feber, det gör ont att se de små liven inte vara friska och pigga. Ta hand om er därute i kylan och snöyran!


Vegetarisk Janssons frestelse (4 port)
1 gul lök, skalad och skuren i tunna skivor
10 cm purjolök, ursköljd och skuren i bitar
1 msk olja/smör
8-10 medelstora potatisar, skalade och skurna i stavar
10-12 soltorkade tomater, klippta i bitar
1 msk kapris (och lite spad om man så önskar)
2 dl grädde/sojagrädde
1 dl mjölk (för vegan ta 3 dl sojagrädde)
1 msk ströbröd
svartpeppar
salt

Sätt ugnen på 200 grader. Fräs löken mjuk i lite olja/smör i en stekpanna. Smörj en ugnssäker form. Lägg i ett lager potatis, därefter stekt lök, purjolök, soltorkad tomat, kapris, salt, svartpeppar och sedan resten av potatisen. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbrödet och toppa gärna med några klickar smör/mjölkfritt margarin.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter. Känn med en sticka så potatisen är klar. Smaklig måltid!

English
Swedish Christmas Casserole Janssons frestelse
1 yellow onion, cut in slices
10 centimeters of leek, rinsed and cut in pieces
1 tbsp oil/butter
8 to 10 potatoes of middle size, peeled and cut like fries
10 to 12 sun-dried tomatoes, cut in pieces
1 tbsp capers (and a bit of the liquid their in, if you wish)
2 dl (0.8 american cup) cream/soy cream
1 dl (0.4 american cup) milk of choice (you can use 3 dl = 1.2 american cups of cream/soy cream if you don't want to have milk in it)
1 tbsp breadcrumbs
black pepper and salt to taste

Preheat the oven to 200C/392F.
Heat oil/butter in a pan and fry the onion for a few minutes.
In a ovenproof dish, layer half of the potatoes, all of the onion, leek, sun-dried tomatoes, capers, black pepper and salt and then add the rest of the potatoes. Pour the cream and milk over it all and sprinkle breadcrumbs over it all. If you wish, top with some butter/dairy-free margarine.

Put it in the oven for about 35 to 45 minutes depending on how big you have sliced the potato fries. Feel with a stick so the potatoes are done. Enjoy the lovely casserole!
När jag äter Janssons frestelse blir det med tillbehör som små cocktailkorvar gjorda på soja och rödbetssallad.
The casserole with vegetarian soy sausages and beetroot salad.

18 comments:

  1. Ser sjukt gott ut! Mamma är veggo så jag måste tipsa henne om denna :) Kraam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det var gott, gör den snart igen. Klart mamma ska ha denna :)

      Delete
  2. Ja, det ser gott ut! Hoppas pojkarna kryar på sig snart! Kram vännen!

    ReplyDelete
  3. Mmm, ser riktigt gott ut! Jag börjar gilla Janssons mer och mer. Åt en med kapris istället för anjovis igår, det var också gott!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Har också sett med kapris i, nästa gång får det bli den varianten!

      Jag gillar också Jansson mer och mer... i synnerhet när jag kan ha i soltorkad tomat, kapris etc. Tidigare år har jag bara uteslutit ansjovisen från receptet... blir ju nästan som vanlig potatisgratäng :)

      Delete
  4. Mmmm, den där Jansson ligger oss varmt om hjärtat, en av de rätter som vi verkligen längtar efter när vi varit utomlands på semester:)
    I den vegetariska varianten vi har gjort har vi haft oliver och kapris för att få till sältan som vi är så förtjusta i. Soltorkade tomater har vi inte provat så det får bli nästa gång, för en sådan blir det garanterat.

    Usch, måtte den där krassligheten ge med sig snart så ni alla blir krya till det är dags för jul.
    Lördagskramar till dej.

    ReplyDelete
  5. Ja, han är inte fel den där Jansson :)
    Oliver i låter också gott, maken är inte så förtjust i oliver men någon enstaka gång går bra. Sältan saknade jag så helt klart ska kapris testas, kram på er!

    ReplyDelete
  6. I ett av programmen Historieätarna pratade om rätter som görs om för att likna originalen, antingen som förr en billigare variant eller som idag vegetariska alternativ. Visst är det konstigt egentligen att det kommer vegetariska alternativ istället för nya rätter. Din Janssons eller Olssons frestelse låter hur som helst mycket god! Ser riktigt krämig ut. Jag gillar när det är mer som stavar av potatis än riven i.

    ReplyDelete
  7. Vegetarisk Jansson har vi gjort många jular eftersom det finns vegomänniskor i familjen. Urgott tycker även vi andra! Gärna med stekta champinjoner i!

    Krya på er alla! Kram!

    ReplyDelete
  8. Har aldrig ätit janssons för ja bojkottar ansjovis för de är inget mina smaklökar gillar men den här blir jag frestad över,så god.

    ReplyDelete
  9. Åh, jag har längtat efter Jansson i veckor men ännu inte tagit tag i detta. Det godaste på julbordet! <3

    ReplyDelete
  10. Trevlig variant på klassikern! Tänk att det bara är en vecka kvar till självaste julhelgen- kan inte begripa vart tiden tar vägen:-)

    Ha en fin tredje advent!
    kram Christin

    ReplyDelete
  11. Jansons är gott, säkert lika gott med vegetarisk:)
    Trevlig söndag
    Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

    ReplyDelete
  12. En Jansson i min smak! Är inte särskilt förtjust i ansjovis... Fast knäppt nog brukar jag använda spadet från ansjovisburken för jag gillar sältan, men vill inte tugga på firrarna :-)

    Sjukstuga hos oss också, just feber och hosta som är väldigt segdraget att bli av med. Hoppas barnen kryar på sig snart och skönt att ni vuxna har klarat er.

    Ha en riktigt skön söndag!

    Kram Lotta

    ReplyDelete
  13. Jag gillar alla varianter av Jansson: Olsson, Andersson eller vad de nu kan heta :)
    Hoppas alla i familjen är friska till julafton! Kram på dig.

    ReplyDelete
  14. ÅH så smarrigt! Kul att ha i soltorkade tomater istället för anjovisen, kan tänka mig att det passar bra :D
    Ja vid den här tiden är det väldigt mysigt att gå hemma och ta alla julförberedelser i lugn och ro. Desto värre är det ju med snön, de är ju inte direkt snabba på att ploga så man kan knappt ta sig fram :)
    Kram!

    ReplyDelete
  15. Smarrig! En sån här ska vi också ta och snickra ihop en variant på. Åkesson kallas den hos oss efter sambon som är den som brukar göra den. Förutom vegetabiliska alternativ brukar han ha i lite kapris, som alternativ till sardeller.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...