Vegetarisk Janssons frestelse (4 port)
1 gul lök, skalad och skuren i tunna skivor
10 cm purjolök, ursköljd och skuren i bitar
1 msk olja/smör
8-10 medelstora potatisar, skalade och skurna i stavar
10-12 soltorkade tomater, klippta i bitar
1 msk kapris (och lite spad om man så önskar)
2 dl grädde/sojagrädde
1 dl mjölk (för vegan ta 3 dl sojagrädde)
1 msk ströbröd
svartpeppar
salt
Sätt ugnen på 200 grader. Fräs löken mjuk i lite olja/smör i en stekpanna. Smörj en ugnssäker form. Lägg i ett lager potatis, därefter stekt lök, purjolök, soltorkad tomat, kapris, salt, svartpeppar och sedan resten av potatisen. Häll på grädde och mjölk. Strö över ströbrödet och toppa gärna med några klickar smör/mjölkfritt margarin.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter. Känn med en sticka så potatisen är klar. Smaklig måltid!
English
Swedish Christmas Casserole Janssons frestelse
1 yellow onion, cut in slices
10 centimeters of leek, rinsed and cut in pieces
1 tbsp oil/butter
8 to 10 potatoes of middle size, peeled and cut like fries
10 to 12 sun-dried tomatoes, cut in pieces
1 tbsp capers (and a bit of the liquid their in, if you wish)
2 dl (0.8 american cup) cream/soy cream
1 dl (0.4 american cup) milk of
choice (you can use 3 dl = 1.2 american cups of cream/soy cream if you
don't want to have milk in it)
1 tbsp breadcrumbs
black pepper and salt to taste
Preheat the oven to 200C/392F.
Heat oil/butter in a pan and fry the onion for a few minutes.
In a ovenproof dish, layer half
of the potatoes, all of the onion, leek, sun-dried tomatoes, capers,
black pepper and salt and then add the rest of the potatoes. Pour the
cream and milk over it all and sprinkle breadcrumbs
over it all. If you wish, top with some butter/dairy-free margarine.
Put it in the oven for about 35
to 45 minutes depending on how big you have sliced the potato fries.
Feel with a stick so the potatoes are done. Enjoy the lovely casserole! |
Ser sjukt gott ut! Mamma är veggo så jag måste tipsa henne om denna :) Kraam
ReplyDeleteDet var gott, gör den snart igen. Klart mamma ska ha denna :)
DeleteJa, det ser gott ut! Hoppas pojkarna kryar på sig snart! Kram vännen!
ReplyDeleteTack min vän, kram!
DeleteMmm, ser riktigt gott ut! Jag börjar gilla Janssons mer och mer. Åt en med kapris istället för anjovis igår, det var också gott!
ReplyDeleteHar också sett med kapris i, nästa gång får det bli den varianten!
DeleteJag gillar också Jansson mer och mer... i synnerhet när jag kan ha i soltorkad tomat, kapris etc. Tidigare år har jag bara uteslutit ansjovisen från receptet... blir ju nästan som vanlig potatisgratäng :)
Mmmm, den där Jansson ligger oss varmt om hjärtat, en av de rätter som vi verkligen längtar efter när vi varit utomlands på semester:)
ReplyDeleteI den vegetariska varianten vi har gjort har vi haft oliver och kapris för att få till sältan som vi är så förtjusta i. Soltorkade tomater har vi inte provat så det får bli nästa gång, för en sådan blir det garanterat.
Usch, måtte den där krassligheten ge med sig snart så ni alla blir krya till det är dags för jul.
Lördagskramar till dej.
Ja, han är inte fel den där Jansson :)
ReplyDeleteOliver i låter också gott, maken är inte så förtjust i oliver men någon enstaka gång går bra. Sältan saknade jag så helt klart ska kapris testas, kram på er!
I ett av programmen Historieätarna pratade om rätter som görs om för att likna originalen, antingen som förr en billigare variant eller som idag vegetariska alternativ. Visst är det konstigt egentligen att det kommer vegetariska alternativ istället för nya rätter. Din Janssons eller Olssons frestelse låter hur som helst mycket god! Ser riktigt krämig ut. Jag gillar när det är mer som stavar av potatis än riven i.
ReplyDeleteVegetarisk Jansson har vi gjort många jular eftersom det finns vegomänniskor i familjen. Urgott tycker även vi andra! Gärna med stekta champinjoner i!
ReplyDeleteKrya på er alla! Kram!
Har aldrig ätit janssons för ja bojkottar ansjovis för de är inget mina smaklökar gillar men den här blir jag frestad över,så god.
ReplyDeleteÅh, jag har längtat efter Jansson i veckor men ännu inte tagit tag i detta. Det godaste på julbordet! <3
ReplyDeleteTrevlig variant på klassikern! Tänk att det bara är en vecka kvar till självaste julhelgen- kan inte begripa vart tiden tar vägen:-)
ReplyDeleteHa en fin tredje advent!
kram Christin
Jansons är gott, säkert lika gott med vegetarisk:)
ReplyDeleteTrevlig söndag
Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se
En Jansson i min smak! Är inte särskilt förtjust i ansjovis... Fast knäppt nog brukar jag använda spadet från ansjovisburken för jag gillar sältan, men vill inte tugga på firrarna :-)
ReplyDeleteSjukstuga hos oss också, just feber och hosta som är väldigt segdraget att bli av med. Hoppas barnen kryar på sig snart och skönt att ni vuxna har klarat er.
Ha en riktigt skön söndag!
Kram Lotta
Jag gillar alla varianter av Jansson: Olsson, Andersson eller vad de nu kan heta :)
ReplyDeleteHoppas alla i familjen är friska till julafton! Kram på dig.
ÅH så smarrigt! Kul att ha i soltorkade tomater istället för anjovisen, kan tänka mig att det passar bra :D
ReplyDeleteJa vid den här tiden är det väldigt mysigt att gå hemma och ta alla julförberedelser i lugn och ro. Desto värre är det ju med snön, de är ju inte direkt snabba på att ploga så man kan knappt ta sig fram :)
Kram!
Smarrig! En sån här ska vi också ta och snickra ihop en variant på. Åkesson kallas den hos oss efter sambon som är den som brukar göra den. Förutom vegetabiliska alternativ brukar han ha i lite kapris, som alternativ till sardeller.
ReplyDelete