Wednesday, December 26, 2012

Potatisros till nyårsafton, kanske?

God fortsättning på er! Hur har ni det därute? Vi har verkligen myst och njutit av all den goda maten så in i vassen... härligt har det varit! Och krya är vi så gott som nu :)

Så här mellan jul och nyår tänkte jag tipsa er om ett riktigt gott och fint tillbehör... nämligen potatisrosor. De är enkla att göra och smakar gott som tillbehör till en festlig måltid eller varför inte till nyårsafton som vankas om några dagar?

Festlig rosor blir det av potatisskivorna som passar utmärkt till nyårsafton eller andra festliga tillfällen.

Potatisrosor (6 st)
6-8 medelstora potatisar (fast sort), skala och skiva i 1 mm tunna skivor med mandolin/osthyvel. OBS! Skivorna får inte sköljas.
6 st stora muffinsformar
1-2 msk olja
1 vitlöksklyfta
salt och nymalen svartpeppar
0,5-1 tsk örtkrydda provencale, torkad/fryst (valfritt, jag testade kryddan på vissa potatisrosor)
1-2 msk parmesanost, riven (eller annan smakrik ost ex västerbotten)

Smidigt att ha muffinsformarna i en muffinsplåt, på det viset hålls potatisskivorna på plats också. Vissa rosor fick örtkrydda på medan andra kryddades enbart med vitlöksoljan.

Sätt ugnen på 190-200°. Smörj 6 stora muffinsformar.

Pressa vitlöken i 1-2 msk olja och tillsätt salt och svartpeppar.

Varva potatisskivorna längs med formarnas väggar ända in till mitten så att ett fint rosenmönster bildas.

Pensla vitlöksoljan på potatisrosorna, strö ev över örtkryddor och parmesanost (eller annan smakrik ost som du önskar).

Baka i ugnen i ca 45-50 minuter eller tills de känns mjuka vid stickprov. Efter hälften av gräddningstiden hällde jag en liten skvätt grädde i formarna och lade på aluminiumfolie så rosorna inte skulle få för mycket färg.

Vänd formarna och skaka ur dem, hjälp till med en liten kniv om de inte lossnar.

Servera som tillbehör till huvudrätten, lovar att gästerna kommer att tycka om de små konstverken!

34 comments:

  1. Väldigt fina och festliga potatisrosor! God fortsättning och kul att höra att ni är krya! Kram

    ReplyDelete
  2. Tack för att du delar med dig. Jättefint att ha på tallriken. God fortsättning! Kram!

    ReplyDelete
  3. Jisses vilka fina potatisrosor!

    ReplyDelete
  4. Wow, va fina och påhittigt!

    Kram kram

    ReplyDelete
  5. Låter helt underbart och sparas direkt!

    ReplyDelete
  6. wow att man kan få potatis att se vackra ut hade ja aldrig trott.
    Helt underbara och kan tänka mig att gästerna skulle bli impade om de fick det där framför sig

    ReplyDelete
  7. Åh hjälp vad gott! Så otroligt fina de är. Dessa måste jag göra! Du är så himla duktig! Kram och god fortsättning.

    ReplyDelete
  8. sv: Tack så mycket, det är jättegott :)
    Vad fiffigt med potatisrosor, det har jag aldrig sett förut!

    ReplyDelete
  9. Så himla läckert!! Vilken grej att duka fram.

    ReplyDelete
  10. Wow vad snyggt! Det måste testas någon gång.
    God fortsättning på er också! :-) Kram Carro

    ReplyDelete
  11. Så skönt att ni är på bättringsvägen, det låter bra - keep it up:)
    Men vilka kreationer du har gjort, tänk att potatis kan se så gott ut. Ser ut som att det är ett pillergöra det där, hur pass tålamodsprövande är det?

    Stora kramar från oss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är inte så mycket pillergöra även om det kan verka så... egentligen kan man lägga i alla och sedan när det är ont om plats börja arrangera i muffinsformen... de hjälper varandra att stå på det viset och då blir det nästan enklare, testar ni så berätta sedan!

      Ja tack, skönt att vara pigg och kry igen :)

      Delete
  12. Men Gud så fint! Har faktiskt inte sett det innan, vem hade inte vetlat äta en potatisros liksom :D Ska prövas!

    ReplyDelete
  13. Otroligt fina! Vilket jättebra tips, det har jag faktiskt inte stött på tidigare. God fortsättning till dig och hela familjen!

    ReplyDelete
  14. Häftigt! Sådana har jag aldrig sett förut :D

    Kram och god fortsättning!

    ReplyDelete
  15. Ojojoj vilken fin potatisros! Respect! En sån skulle jag aldrig lyckas med. Kram på dig, kompis!

    ReplyDelete
  16. Så himla snygga potatisrosor! Det måste jag testa att göra. De ser ju helproffsiga ut, som på den bästa restaurang, Vad duktig du är!:) Kram

    ReplyDelete
  17. Tack snälla Amy och god fortsättning på julen. JAg ska provgöra en ros idag./Åsa

    ReplyDelete
  18. Tack alla för era fina kommentarer, det är inte så klurigt med dessa rosor och gott blir det. Testar ni så kommentera gärna hur det blev :)

    ReplyDelete
  19. Men det måste vara den coolaste och snyggaste potatis jag någosin sett! Du är alldeles förträffligt påhittig!
    God fortsättning:)
    Kram

    ReplyDelete
  20. Vad gör jag för fel rosen trillar bara isär när den kommer ur formen? tacksamm om någen har ett förslag hur man behåller formen på rosen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Carola, hade du i en skvätt grädde? Det kändes som det höll ihop bättre när det blev gojsigt i botten.

      Delete
    2. Ja vi har provat med en skvätt grädde efter ca halva tiden med det funkade inte så bra det heller tyckte vi.Men om man får det att funka så blir de mycke snygga.

      Delete
    3. Jag packade oerhört tätt och mina höll ihop bra. Någon enstaka som ramlade i början. Gjorde precis som ovan beskrivet. Håller tummarna att det blir bra . Övning ger färdighet för jag tyckte de två första var kniviga att göra men sedan när jag kom till den sista då gick det hur bra som helst.

      Delete
  21. Wow, vad fina de ser ut! Sparar i måste-prova-mappen, såklart.

    ReplyDelete
  22. Gud så fiffigt och vackert!!! Måste testas

    ReplyDelete
  23. God fortsättning på dig också Amy!
    Och vilken otroligt fin potatisros, det såg ut att ha tagit en bra stund att organisera de potatisskivorna. Tackar för tipset och skönt att höra att ni mår bättre!

    ReplyDelete
  24. oerhört vackert! Gott nytt år! kram!

    ReplyDelete
  25. Hej. Gjorde potatisrosorna i går, det var lätt men det var svårt att få dom fina o att hålla ihop när man tog ut dom. Såg ut som vissna rosor. hade kanske i för mycket grädde i slutet. Annars var dom vättegoda.

    ReplyDelete
  26. Jättefina rosor du gjort.
    Mina blev inte alls så här fina när jag gjorde för något år sen, hm kanske dax att prova igen :)

    Lena från make a head food

    ReplyDelete
  27. Jag lagade dessa ikväll, de blev väldigt goda och omtyckta hos gästerna! Jag hade ingen ost men det funkade bra utan också. Hällde i grädde redan från början, och de höll ihop fint då med.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så kul att du testade och att de höll ihop bra. Att packa potatisskivorna tätt är nog hemligheten... på det viset får de stöd mot varandra och håller även ihop bättre.

      Delete
  28. Jättefina=)
    Jag gjorde dem precis med ca 400 gram skalad potatis, fick till knappt 9 rosor. Behövde ungefär 4 msk olja att pensla med. (säkert smaksak med;)
    Ida

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...