Tuesday, December 4, 2012

Chaat eller indisk potatissallad med granatäpple och kikärtor

Häromdagen pratade jag med en väninna och vi sa hur fint det blir när snön ligger vit ute och julkänslan infinner sig, för att inte tala om att det blir ljusare också. Man ska verkligen vara försiktig med vad man önskar sig för helt plötsligt är hela världen ett vitt snöigt vinterlandskap som taget ur ett julvykort! Fint är det men inte så praktiskt när man på morgonen får skrapa bilrutorna och dessutom tar det en hel evighet innan bilen blir varm. Kan säga att färdas på E4:an idag tog sin lilla tid då trafiken flöt på i sakta gemak.

För ett tag sedan när vi var hemma hos mamma och firade Diwali bjöds vi på chaat eller som jag brukar kalla rätten indisk potatissallad. Chat kommer ursprungligen från delstaten Uttar Pradesh och brukar ätas som mellanmål eller lättare lunch.

Ingen traditionell julmat men jag kan lova att det blir ett härligt tillbehör på julbordet, vågar du testa?

Chaat - indisk potatissallad (ca 3-4 portioner eller 7-8 till buffén)
6 potatisar, skalade, kokta och skurna i bitar
1 granatäpple, urkärnat (se här hur du kärnar ur ett granatäpple utan stänk)
1 burk kikärtor, avrunna
1 burk kidneybönor, sköljda och avrunna
1 syrligt grönt äpple, skalat och skuret i bitar
2-3 dl filmjölk
1-2 dl yoghurt naturell
0,5-1 tsk malen spiskummin
1-2 tsk chaat masala (kryddan kan ex köpas här och den innehåller bl a torkad mango, salt, svartpeppar, torkade granatäppelkärnor, cayennepeppar, kryddnejlika, asafoetida/hing etc.)
salt, smaka av med
1 röd lök, finhackad
färsk koriander för garnering

Blanda ihop samtliga ingredienser utom lök och spara en handfull granatäppelkärnor till garneringen. Låt stå och dra i minst 2-3 timmar i kylskåpet. Tillsätt hackad röd lök precis innan serveringen, blanda och garnera med hackad färsk koriander och de sparade granatäppelkärnorna.

Enjoy!
Det blir fina kontraster med granatäppelkärnor och färsk koriander i potatissalladen.

16 comments:

  1. Så vackert! Det här skulle jag absolut våga ställa fram på julbordet:)

    ReplyDelete
  2. Roligt med nya tillbehör till julbordet, det här låter spännande och ser onekligen snyggt ut!

    ReplyDelete
  3. Hej finis ja jösses vad mycket snö det kommit kram från mig som ligger nedbäddad med en dunderförkylning och feber kram Sofia

    ReplyDelete
  4. Se där ja, där vart det ju lite torkad mango minsann! Låter väldigt gott och färgerna säger ju absolut jul:)

    Kramar

    ReplyDelete
  5. Det låter som en toppenbra rätt på julbordet! Nu är det sparat bland mappen jultips. Den sista bilden sipprar ut en massa julkänsla...fin:)
    Kram

    ReplyDelete
  6. Då är det att jaga rätt på Chaat masala, Taj Mahal är väl det säkraste kortet i Stockholm.

    ReplyDelete
  7. Härliga färger och salladen låter hur god som helst! Kram vännen!

    ReplyDelete
  8. Så otroligt gott det ser ut! Verkligen vackert på till exempel julbordet, med granatäpplets röda kärnor!

    Jag tillhör dem som inte gillar snö och att pulsa i den till jobbet gör inte saken bättre. jag har inte körkort och än mindre en bil. Cykla är min melodi men i snö är det svårt. Även med dubbdäck finns det stor risk att göra en ödesdiger vurpa i göteborgstrafiken...

    Stor kram till dig!

    ReplyDelete
  9. Riktigt vackert Amy! Men prova, det vågar jag nog inte... ;o) Jo då, om någon annan lagat det till mig så hade jag med glädje ätit det.

    Kram kram

    ReplyDelete
  10. Oj, vad fint och gott det ser ut! Verkligen klockrena och fina vinterfärger. Visst är det så att potatis är en vanlig råvara i indisk matlagning?

    Jag har en kollega som önskat sig lite mer snö än det som kommit innan idag. Hon är väldigt tyst nu kan jag säga :-)

    Lagom är bäst ibland. Ett bra svenskt ord. Lagom :-)

    Kram!

    ReplyDelete
  11. Verkar väldigt gott! Älskar verkligen indisk mat <3

    sv. Ja det är jag.. eller min pappa är från mellanöstern - Libanon :)

    ReplyDelete
  12. Svar; att jag inte tänkte på det. Honung måste ju vara mycket bättre och godare än socker. Tack för tipset! Kram

    ReplyDelete
  13. Det där verkar riktigt gott. Fräscht på något sätt. Sedan ääälskar jag granatäpple! Tack för bra tips :)

    ReplyDelete
  14. Vilket trevligt och fräscht insalg på den traditionella (tunga...) julbordet.

    ReplyDelete
  15. Vilken vacker sallad. Förutom att jag inte lärt mig äta bönor eller kikärtor ännu så om man utesluter det så måste det vara hur gott som helst!

    Lena från make a head food

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...