Soja- och ingefärsmarinerad filé eller grekisk pytt i panna (ca 5-6 personer)
1 kg filé (Quorn-, soja- eller annan valfri filé som du föredrar.)
ca 1,8 kg potatis i klyftor
1 gul paprika
1 röd paprika
2 röda lökar (eller gul)
rikligt med fetaost
Marinad
3-4 vitlöksklyftor, pressade
2-3 dl olja
2-3 tsk sambal oelek
4 msk soja
4 msk ingefära, riven
salt och svartpeppar
Skiva filén (jag lät quornfiléerna vara hela) och lägg det i marinaden, ca 1 dygn (ju längre desto bättre).
Smörj en form eller långpanna. Lägg potatisklyftor i botten och lägg filén över. Toppa med strimlad paprika, tunt strimlad lök och fetaost i små bitar. Gräddas 30-40 min i 210-220 grader.
I och med att quornfilé inte behöver värmas länge i ugnen lät jag potatisarna gräddas först i ca 15-20 min tills de var halvklara. Sedan lade jag på resten och lät alltihop gräddas i ytterligare 15-20 minuter.
Servera rätten med kall sås... blir som pricken över i:et. Njut!
Kall sås
8 dl crème fraiche
8 msk majonnäs
3-4 pressade vitlöksklyftor
4 tsk italiensk salladskrydda
några droppar pressad citron eller limesaft |
Mmm, låter hur gott som helst. Påminner om Grekisk pytt, riktigt gott det också.
ReplyDeleteKram och gott nytt år!
//Malin
Malin, den heter även grekisk pytt i panna som du ser i receptet :)
DeleteAh, så smidigt med allt i en form. Sån mat gillar jag skarpt :) Quornfilé har jag inte testat men har tankar på att äta mer (inte helt men mer) vegetariskt efter nyår - de där löftena du vet... Har du några generella tips gällande quorn eller annat "ersättningskött" som du kanske kan dela med dig av på bloggen? :)
ReplyDeleteAbsolut Sara, jag ska klura och dela med mig av min kunskap gällande "ersättning"... vilket ord egentligen hu!
DeleteDet här har jag lagat några gånger,fast med fläskfile och det blir så himla "plättmättsgott". Dvs... så gott att man äter tills man knappt kan stå,gå, ligga eller ens prata;)
ReplyDeleteJa, originalreceptet är med fläskfilé precis som jag skrev ovan men det gick jättebra att använda sig av quornfilé och du har rätt, det är så gott så! ;)
Deleteser jättegott ut,mmm älskar fläskfile så det ska ja nog testa.
ReplyDeleteSmaskigt! Du gör så mycket härlig mat! Gott nytt år på dig! Kram!
ReplyDeleteBra med allt i en form, underlättar massor! Kram fina du!
ReplyDeleteSer väldigt smaskigt ut måste jag säga.
ReplyDeleteFetaost i maten som är så gott, det blir verkligen en helt annan smak på den när den blir varm. Marinaden låter god även den, läggs på minnet för vår del, säkert god till kyckling också!
ReplyDeleteHoppas du har en härlig helg Amy,
kramar till dej
Vad gott det låter och en smidig rätt till att förbereda!
ReplyDeleteJag ska testa den med kycklingfilé.
Tack för din fina kommentar! Ett gott nytt år önskar jag dig Amy!
Kramar:)
Åh, låter väldigt gott :)
ReplyDelete