Saturday, October 27, 2012

Mexikansk bönröra med frasigt potatistäcke

Fredagsmys igår och vad passar bättre än en god maträtt att njuta av... jajamän, det blev mexikanskt! Grundreceptet såg jag i en bok för ett tag sedan men där hade man ett osttäcke på bönröran. Jag har länge funderat på potatistäcke och tänkte att det borde passa bra på den här röran. Och det gör det. Potatismoset blandade jag med smakrik ost och det blev jättegott. Koriandern i bönröran lyfte den till en högre dimension så den är viktig att ha med om man vill få till en riktigt smakrik rätt.

Vilken härlig lördag vi har idag när solen skiner så varmt här i Småland. Vi beger oss strax ut på en långpromenad i det fina vädret. Vad gör ni idag?


Mexikansk bönröra med frasigt potatistäcke (ca 4-6 portioner)
1 msk olja
2 vitlöksklyftor
1 grön paprika, tärnad
1 röd paprika, tärnad
1 burk krossad tomat
1 tsk starkt chilipulver (lite mindre om du inte tycker om hetta)
1 påse tacokryddmix
1 burk konserverad majs (325 g), avrunnen
1 burk konserverade kidneybönor (215 g), sköljd och avrunnen
2 msk hackad koriander

Potatistäcke:
ca 800 g potatis
ca 1 dl mjölk
0,5-1 tsk potatiskrydda
1 dl riven smakrik ost
0,5 dl riven ost som strös över potatistäcket

Färggrann och god bönröra med potatistäcket över sig redo för ugnen...


Sätt ugnen på 200 grader. Börja med att skala och koka potatisen tills den blir mjuk.

Under tiden hetta upp olja i en stor stekpanna/wok och fräs vitlök och paprika tills de är halvmjuka.

Tillsätt krossad tomat, chilipulver, tacokrydda, majs och kidneybönor. Låt allt koka upp och sjuda i ca 10 min. Rör ner koriander och häll bönröran i en ugnssäker form.

När potatisen är färdigkokt. Hälla av allt vatten och mosa med en gaffel. Tillsätt mjölk, potatiskrydda och ost. Rör ihop moset och klicka det över bönröran i formen.
Strö riven ost över potatistäcket och grädda i ugnen i ca 15-20 minuter.

Servera gärna rätten med en tomat- och avokadosallad.

Tips! Som variation kan du även ha i en selleristjälk som du tärnar och blandar i tillsammans med paprikan.

Smaklig måltid!

23 comments:

  1. Oj vad gott detta låter!!!! Det var så längesen nu vi åt bönor, det får bli dags för det igen.
    Här är det strålande fint väder men kallt!!! I natt var det den första natten med lite snö...me not like!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bönor är nyttigt och så gott, i synnerhet när de är välkryddade som i den här rätten.

      Delete
  2. Gott och nyttigt också! Asch, att jag inte tänkte på att använda potatiskryddan från Skåne i mitt mos som jag gjorde häromdagen!!! Tack för påminnelsen, burken står ju där i skafferiet...

    Vi har haft en riktigt fin och krispig höstdag med sol och inga otäcka vindar. Den lilla snö som kom i torsdags är borta tack och lov. Det blev en liten försmak bara...

    Trevlig helg till dig och en stor kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Attans, potatiskryddan gör verkligen susen tycker jag.

      Delete
  3. Åh vad härligt med mat med mycket färg. En rolig ide att använda potatistäcke istället. Har också tagit en långpromenad i solen. Nu packar sonen och jag under tiden som mannen lagar middag. Vi ska åka iväg till min pappa i ett par dagar. Ha en fortsatt skön helg! Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, potatistäcket gör rätten verkligen god. Trevlig resa!

      Delete
  4. Ser supergott ut Amy : ) fina fina Amy kram Sofia

    ReplyDelete
  5. Åh vad gott det ser ut! :-) Jag är själv vegetarian och tycker att det är så bra att kunna gå in hos dig och få inspiration. Hoppas ni har en härlig helg. Kram Carro

    ReplyDelete
  6. Visst har vi haft underbart väder här i Småland idag! Vi firade med att gå en runda och grillade vi också... Inte fel alls vill jag lova! Vilken härlig rätt också, ser jättegott ut :)

    ReplyDelete
  7. Det där såg väldigt gott ut och blir perfekt som vegetarisk måndagsmat. Tack.

    /Anders på www.barariktigmat.se

    ReplyDelete
  8. Allt-i-ett-mat är toppen :) Och så gott med riktigt mos!

    ReplyDelete
  9. åh, det här receptet ska jag spara och testa! det ser ju hur gott ut som helst, och som kim säger: allt-i-ett-mat är verkligen toppen!

    ReplyDelete
  10. Mm, det smakade underbart gott! Jag hade i blekselleri och använde västerbottenost både i moset och ovanpå. Valde tacokryddmix spicy och uteslöt då chilin men det blev hot ändå. Maken berömde rätten och tyckte att vi kan äta den fler gånger ;-) Tack ännu en gång för fantastiska vegetariska recept! Hälsar Kristina

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Kristina, så roligt att du testade och tyckte det var gott! Förstår att det blev starkt med spicy tacokryddmix...
      Att ha i ost både i moset och ovanpå blir verkligen gott och i synnerhet om man har en smakrik ost som västerbottenost. Önskar dig en riktigt trevlig helg!

      Delete
  11. Hej,har just gjort den här rät,det var jätte gott.
    Jag valde extra hot tacokryddmix:)Det kommer jag till att laga ofta:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trevligt att rätten uppskattades! Ojoj, extra hot tacokryddmix låter farligt :)

      Delete
  12. Oj vilken goding jag hittade här i dina arkiv, lät super mumsigt! :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...