Dessa biffar har jag velat göra i några månader nu. Allt sedan jag såg dom inne hos en bloggkollega men ni vet ju hur det är. Man har en att göra-lista och den fylls på allt eftersom... till slut vet man inte vad man ska börja att laga eller baka. Min lista har nog minst 150 recept i sig, jomän. Jag inspireras ju hela tiden av mina kära bloggkollegor så det är egentligen inte så konstigt att to do-listan är så lång. Nu är iallafall dessa goda burgare gjorda och nu har jag enbart 149 recept kvar att beta av... dvs om listan inte fylls på nu när jag ska kika in hos mina bloggande kollegor. ;) |
Lins- och rårisbiffar (6-8 st) 1 dl råris 1 dl röda linser 2 dl vatten 0.5 tsk garam masala 0.5 tsk salt 0.5 tsk gurkmeja 1 dl ärtor (eller 1 morot, skalad och riven) 1 vitlöksklyfta 3 cm röd chili, finhackad (Ta mindre om du inte vill ha så starkt.) 1.5 tsk potatismjöl 2 msk hackad färsk basilika 1 liten lime, pressad 3 msk rapsolja till stekning Koka råriset enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna något. Skölj linserna noga, lägg dem i en kastrull och häll på vattnet. Koka upp och tillsätt garam masala, salt och gurkmeja. Koka tills vattnet är borta och linserna är klara. Blanda ris och linser i en skål. Tillsätt ärtor/morot, röd chili, potatismjöl, basilika och pressa till sist i vitlöken. Blanda väl. Värm upp en stekpanna på medelstark värme och häll på lite rapsolja. Stek biffarna cirka 3 minuter på varje sida, de ska få en fin ljusbrun yta. Servera i salladsblad med nedan goda tomatdressing till. Tomatdressing 12-14 körsbärstomater 1 vitlöksklyfta 4 soltorkade tomater 1 cm färsk röd chili, valfritt 1 tsk torkad oregano en knippe färsk basilika en nypa med havssalt 1/2 lime, saften av Mixa allt ovanstående till en härlig dressing. Smaka av om ev mer salt behövs. Inspirationen till burgarna har jag hittat inne hos Kaj. Kika gärna in hos honom! English Green Burgers or Lentil and Brown Rice Patties (6-8 burgers) 1 dl brown rice 1 dl red lentils 2 dl water 0.5 tsp garam masala 0.5 tsp salt 0.5 tsp turmeric 1 dl peas (or 1 carrot, peeled and grated) 1 clove of garlic, pressed 3 cm red chilli, finely chopped (Take less if you do not want it hot.) 1.5 tsp potato flour 2 tbsp chopped fresh basil 1 small lime, squeezed 3 tbsp canola oil for frying Cook the brown rice according to packet instructions. Allow to cool slightly. Rinse the lentils thoroughly, put them in a saucepan and pour in the water. Bring to a boil and add the garam masala, salt and turmeric. Cook until the water is gone and the lenses are done. Put the rice and lentils in a bowl. Add the peas/carrots, red chili, potato flour, basil and garlic. Stir well. Heat a skillet over medium heat and pour in a little canola oil. Fry the patties about 3 minutes on each side, they'll get a nice tan surface. Serve in lettuce leaves with the tasty tomato dressing. Tomato Dressing 12 to 14 cherry tomatoes 1 clove of garlic 4 sun-dried tomatoes 1 inch fresh red chilli, optional 1 tsp dried oregano a bunch of fresh basil a pinch of sea salt 1/2 lime, juice of Mix all the above into a lovely dressing. Season to taste if any more salt is needed. Enjoy lots! |
Sunday, July 21, 2013
Lins- och rårisbiffar - Green Burgers
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Det ser så gott ut. Den där listan är lång hos mig också :) Kram
ReplyDeleteOjoj! Har du också en sån lista!? Ja, min betar man inte heller av i första taget. Där finns mycket gott, men än ska man väl hänga med ett tag så att det blir tid till det också, hihi!
ReplyDeleteSommarkram!
Mums, är allt vi kan säga om dessa! Kryddningen gillar vi ju, som bekant, och sättet att servera den faller oss väl i smaken.
ReplyDeleteSå klart att vi förstår att det inte blir så många besök runt om, vi har inte heller haft så mycket av den varan - man vill ju ta tillvara på solen och sommaren när den är här! Tids nog har vi mer tid att spendera framför datorerna inomhus:)
Ha en finfin ledighet, fina Amy
kramar
Känner så väl igen det där. Jösses det finns ju hur mycket gott som helst att prova att laga eller baka. Dina burgare ser verkligen goda ut. Önskar dig en fortsatt fin sommar.
ReplyDeleteHi, hi, känner igen det! Har också en lång lista med recept jag vill prova! :)
ReplyDeleteBiffarna låter jättegott! Och tomatdressingen likaså! Ska skriva av receptet på dressingen genast!
Ha en toppen dag!
Kram
//Lana
Jag har också långa listor. Mest i huvudet. Så när jag ska komma på något gott att äta kan jag aldrig komma på. Brukar bokmärka men min "huvuddator" har ju haft semester. Men nu ska det vara igång igen så dags att börja bokmärka.
ReplyDeleteVi är dåliga på att äta vegetariskt. Bättring! Kan tänka mig att dessa biffar kan funka på min familj.
Ha ha ja det är ju ingen risk att man en dag står där utan recept att laga! Ser förträffliga ut, de där biffarna!
ReplyDeleteJag har ju lite problem med linser och bönor men det kanske ger sig så småningom för jag vill verkligen testa och kunna tycka om såna här nyttiga saker! Men jag säger bara tomatdressingen - den gör jag gärna till allt möjligt!
ReplyDeleteOch visst är det ett himla sjå med att hinna laga allt man vill prova :-)
Ha en fortsatt skön sommar!
Kram!
Det är ju så gott med vegoburgare, jag har kikat på det i några veckor nu men det har inte blivit av än. Snart, snart ;) Då kommer jag nog göra med bönor och quinoa, men den här versionen låter ju inte tokig den heller :)
ReplyDeleteKram!
Låter GALET gott, och bilden är superfin! Bokmärker direkt!
ReplyDeleteJag har oxå flera hundra recept som jag lägger i favoriterna, samma med alla andra recept och mattidningar. Man vill göra så mycket och tänker att det receptet ska jag göra, sen läggs det på hög igen och man glömmer att göra just det receptet eller så vet man inte vilken tidning man hittade det i....!!
ReplyDeleteBiffarna här låter supergoda, jag hoppar nog ärtorna då jag är lite "allergisk" mot ärtor!!
Kram