Dagens inlägg handlar om bockhornsklöverblad (methi ni bhaji) och bockhornsklöverfrön. Båda kan användas i curry (dvs i gryta och i kryddan curry) och från bladen kan man även göra många olika maträtter bl a; thepla (paratha), muthiya (kokt klimp), gotha (stekt klimp) etc. Bladen har en aningen bitter smak, vissa vänjer sig vid den smaken och andra inte. Jag tillhör den sistnämnda kategorin ;) När jag äter methi, oavsett i vilken form, så tänker jag alltid att detta är medicin. Bara ät. För en medicinalväxt eller superväxt är den. Nu låter det som om methi är något riktigt äckligt men så är det inte. Trixet är att blanda i lite besan (kikärtsmjöl), för att minska den bittra smaken av bladen. (Just denna gång hade jag ingen kikärtsmjöl hemma så det fick bli utan). Att odla sin egna methi är relativt enkelt, jag brukar odla i min pallkrage och min härliga mamma odlar methi i sin kolonilott och den växer bra både där och hos mig i pallkragen.Testa själva att köpa frön och odla, rekommenderas! |
Methi, denna mirakelkrydda som är så nyttig. Vad sägs om att den minskar kolesterolet, underlättar matsmältningen, hjälper mot håravfall och mjäll samt stärker håret, hjälper mot dålig andedräkt och kroppsodörer, halsont (bladen dricks som te), lindrar vid svullnad/svedda, hjälper vid viktminskning, balanserar kvinnans hormoner och har även en positiv effekt för ökad bröstmjölksproduktion, motverkar hudproblem såsom akne, torrhet etc. |
Methi bhaji nu shaak 1 liten lök, finhackad 2-3 vitlöksklyftor, finhackade 1 msk olja 0,5 tsk senapsfrön ev 1 krm hing (går bra utan) 1,5 dl krossad tomat ca 1,5 dl vatten 0,5 tsk gurkmeja 0,5 tsk cayenne eller chilipulver 1 tsk korianderpulver 1 tsk sabji masala eller garam masala 5-6 dl färska methiblad litet knippe med färsk koriander, finhackade/klippta salt, smaka av med Hetta upp oljan i en panna och lägg i senapsfrön. När de börjar hoppa omkring och låta läggs ev hing i, därefter lök och vitlök. Stek löken tills den är gyllenbrun. Tillsätt därefter krossade tomater, vatten, kryddor och methibladen. Rör om och låt allt koka ihop i 5-6 minuter på medelvärme. Strö över den färska koriandern, smaka av med salt och servera med basmatiris eller chapati. English Fenugreek leaves curry 1 small onion, finely chopped 2-3 garlic cloves, finely chopped 1 tbsp oil 0.5 tsp mustard seeds 1 pinch of asafoetida (optional) 1.5 cups of crushed tomatoes approx. 1.5 dl water 0.5 tsp turmeric 0.5 tsp cayenne or chili powder 1 tsp coriander powder 1 tsp sabji masala or garam masala 5-6 dl fresh fenugreek leaves small bunch of fresh coriander, finely chopped sal, to taste Put a pan on stove and add oil for tempering. Add mustard seeds. When they start spluttering, add asafoetida, onion and minced garlic. Fry the onion golden and add the crushed tomatoes, water, all the spices and the fenugreek leaves. Mix everything well and let it cook for 5-6 minutes. When it is almost cooked add cilantro, salt to taste and serve it hot with chapati or basmati rice. |
Friday, July 5, 2013
Fenugreek leaves curry - methi bhaji nu shaak
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
När vi bodde i Singapore deltog vi i en indisk matdag och då lärde vi oss bl.a. om denna mirakelkrydda. Vi köpte den som mald hem, och jag använde den lite, men lärde mig inte riktigt att använda den. Borde komma till dig och lära mig :) Kram fina du!
ReplyDeleteUnderbara färger jämt i dina rätter Amy!
ReplyDeleteEn riktigt skön fredag önskar jag dig!
Jösses så många bra egenskaper den har, håravfall... synd herr M inte visste detta tidigare:) Vi har än så länge bara fått tag på frö som Ankis syrrason fått direktimoporterat från Indien till oss och de går nog inte att plantera. På tok för länge sedan vi lagade till nåt indiskt nu, det måste vi ju planera in på nästa veckas meny.
ReplyDeleteEn skön helg hoppas vi att du får, Amy
kramar
Det blir till att börja odla, intressant recept. Den där klimpen blev jag sugen på.
ReplyDeleteDet här låter spännande!
ReplyDeletejag har en currykrydda med de här fröna i! Jättegott! :)
Ha en toppen lördag!
Kramar!
//Lana
Låter som en riktig mirakelväxt som botar det mesta. Kanske man borde satsa på för att bli pigg och rask! Har drabbats av en riktig sommarförkylning, så en kopp te med de där bladen kanske skulle göra susen. Ha en fortsatt fin helg!
ReplyDeleteGud så spännande och säkert galet gott också!
ReplyDeleteKram kram
Vilken mirakelkrydda alltså! Den hjälper mot nästan allt. Jag har aldrig hört talas om den innan.
ReplyDeleteHoppas ni har haft en trevlig dag och att födelsedagsbarnet är nöjd och belåten. Kram vännen
Vissa kryddor är mer än kryddor! Aldrig hört talas om detta, men det låter ju spännande. Undrar om jag lär mig gilla smaken eller är som du ;)
ReplyDeleteJag tror aldrig jag har ätit färsk bockhornsklöver. Jag har däremot sett att det finns med i olika kryddblandningar, men inte sett om den torkade varianten finns löst att köpa. Din rätt ser hur som helst helt galet inbjudande ut!
ReplyDeleteBorgeby kryddor har bockhornsklöverfrö
ReplyDeleteJsN