Saturday, August 10, 2013

Gröna burgare - Green Burgers

Nej, jag har fortfarande inte testat att äta hela edamamebönor. Jag vet, jag är helt klart sist i världen på detta men så är det. Jag har däremot testat att göra dessa gröna burgare på själva bönorna dvs sojabönan. Sojabönan (100 g) innehåller cirka 12% protein och 17% olja. Det höga oljeinnehållet gör att sojabönan snarare klassas som en oljeväxt än en baljväxt. Sojabönans höga proteinhalt har gjort den till en viktig del av kosten i många asiatiska länder; ofta i form av sojamjölk eller tofu. En riktigt bra proteinkälla för oss som är vegetarianer!
Edamame används som snacks, i soppor, i vegetariska rätter eller som godis. Skalas innan intag.
Edamame is used as a snack, in soups and vegetarian dishes or as a candy. Peel the whole bean before eating the soya beans.

Gröna burgare med edamamebönor (sojabönor) 4 st gröna burgare
250 g edamamebönor/sojabönor, frysta går jättebra om du inte har färska
240 g broccoli
1 stort knippe färsk koriander, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
0,5 tsk malen koriander
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk malda spiskummin
zest och lite pressad citronjuice
1-2 msk olja till stekning
1-1,5 msk majsmjöl + ev till panering
salt och peppar, smaka av med

Koka edamamebönor och broccoli i lättsaltat vatten i ca 5-7 minuter. Låt kallna lite. Blanda ihop samtliga ingredienser till en massa och forma till burgare. Värm upp en stekpanna på medelstark värme och häll på lite rapsolja. Stek biffarna cirka 3-5 minuter på varje sida, de ska få en fin ljusbrun yta. Servera i salladsblad med skivor av tomat och röd lök och gärna med min goda tomatdressing eller mango- och passionsfruktssalsa till. Njut av de goda burgarna!

English
Green burgers with edamame beans (soya beans) 4 green burgers
250 g edamame beans/soya beans, use frozen if yo don't have fresh
240 g broccoli
bunch of fresh cilantro
1 garlic clove, crushed/grated
0,5 tsp coriander powder
0,5 tsp cayenne pepper
0,5 tsp cumin powder
zest of a lemon and some drops of fresh lemon juice
1-2 tbsp oil to fry the burgers in
1-1,5 tbsp corn meal + some for breading if you want
salt and pepper to taste

Boil the edamame beans and broccoli in slightly salted water for 5-7 minutes. Let it cool down a bit. Mix all the ingredients together and form to burgers. Heat a skillet over medium heat and pour in the oil. Fry the patties about 3-5 minutes on each side, they'll get a nice tan surface. Serve in lettuce leaves with tomato, red onion and my tasty tomato dressing or the tropical mango and passionfruit salsa. Enjoy lots!

20 comments:

  1. Åh, jag är beroende av gröna sojabönor! (eller, edamame)
    Den här burgaren ser superfräsch ut. Och så koriander också... Mmm! Kan tänka mig att de är goda med antingen en riktigt rökig barbecuesås, eller någon tropisk salsa också.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Anna, jag la till det där med tropisk salsa efter att jag såg din kommentar :)

      Delete
  2. Snygga biffar! Liknar de gröna biffarna med nötter och broccoli som jag gjorde i våras. Blir så snygg mat av fina grönsaker! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket Sara, ja du har ju också gjort en variant men har för mig att du hade ägg etc i dina? Jag kanske minns fel. :)

      Delete
  3. Härlig färg också och smaken är nog garanterat lika härlig:)

    ReplyDelete
  4. Hejsan! Edamamebönor är mums! Brukar jag ha som snacks. O nu så ska jag testa ditt recept med dom. Fast jag brukar göra bönbiffarna i ugnen. Blir jättebra:-). O förresten så har du en härlig sida. Är ofta här o tittar in! Mycket gott! Mvh Gittan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bönbiffar i ugnen lät spännande! Tusen tack för din fina kommentar Gittan, det värmer :)

      Delete
  5. Till och med jag har lyckats äta hela edemamebönor vilket var mycket mumsigt och rekommenderas! Men dina burgare ser ju minst lika smarriga ut! Och vilken härlig färg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Just rub it in ;) Jag ska testa hela edamamebönor... snart!

      Delete
  6. Hela edamamebönor brukar vi beställa in på japanska restauranger, så himla gott! Senast var förra veckan på Saiko i Malmö. De hade flingsalt och citronsaft på - sååå gott!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, vi brukar koka hela ärtor och göra på det viset. Så gott det blir! :)

      Delete
  7. Så mycket gott du har kockat till, Amy! Vi har ju inte varit så flitiga i kommentarsfälten under semestern, men det gäller att passa på att njuta av det underbara vädret:)

    Edamamebönor är vi helfrälsta i, så gott med bara lite flingsalt på. Vi fortsätter ju med vegetarisk en dag i veckan (minst) och absolut ska vi testa att göra burgare på bönorna!

    Kramar till dej,
    M

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nej, det är lugnt. Har man semester så har man! Jag har ju själv heller inte varit så flitig inne hos er men jag kommer igen. Har läst lite emellanåt men inte kommenterat. Blir liksom inte av när man har semester. Kram på er!

      Delete
  8. De här burgarna låter mycket spännande! :)
    Ha en fin kväll!
    Kramar!
    //Lana

    ReplyDelete
  9. Vad kul att du vart inne o kikat på min blogg :) Jag ska erkänna att det är första gången jag åt indiskt, men lovar det blir fler gånger! Flera från vår afton hade varit inne på din blogg och fått inspiration.
    Kram Sandra

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oj, första gången... men förhoppningsvis inte den sista! :) Så roligt att dina vänner kikat in på min blogg för inspiration. Varmt välkomna tillbaka allihopa, kram!

      Delete
  10. Edamamebönor är bland det godaste som finns - vi blir som tokiga, jag och J, och bara "mölar" i oss som vi säger i Göteborg. Mums så gott. Nu skriver jag upp det på handlingslistan så att jag inte glömmer det... E-D-À-M-À-M-E... Kram!

    ReplyDelete
  11. Mums, biffar helt i min sak. Kram

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...