Friday, October 11, 2013

Årets Kock 2014 - Chef Of The Year 2014 Sweden

Den andra semifinalen i Årets Kock 2014 går av stapeln nu på tisdag den 15:e oktober i Växjö. Inför den här tillställningen bjöds vi, matbloggare samt elever och personal från RyssbyGymnasiets Restaurang&Livsmedelsprogram, in till en heldag hos familjen Nilsson på Pilås Norregård utanför Braås. Det var LRF som bjöd in till detta precis som förra året, för ni minns väl bloggträffen Bonde+Kock=Sant som jag var med på? Detta var ett liknande bloggevent dock inte med samma slags upplägg. Varnar redan nu för ett långt inlägg med många bilder! :)

The semifinal for Chef Of The Year 2014 is this tuesday in the city of Växjö here in south of Sweden. For this event som of us food bloggers in the region got an invitation to the Nilsson's farm at Pilås Norregård outside the city/village of Braås. This will be a long post but hopefully you will enjoy the pictures and also the Salad recipe! :)

Min lunch för dagen var morotsbiffar med stompad höstpotatis med purjolök och färska kryddor. Blandade bönor och sockerärtor till sallad med schalottenlök och en härlig senapsdressing (recept, se nedan). Jodå, de andra fick kött (kryddig gårdsgris) med samma tillbehör som jag fick. Receptet på hela menyn finns här. Men först ska jag naturligtvis berätta hur dagen började!

My lunch for the day was tasty carrot patties, mashed autumn potatoes with leek and fresh herbs. The salad was mixed beans and sugar snaps with shallot and a very tasty mustard dressing (for recipe, look further down). Yes, the others got meat (spicy farm pork) but the same potatoe and salad as I got. But first I have to tell you how the day started!
Bönsallad
1 kg blandade bönor (typ brytbönor, vaxbönor, skärbönor, bondbönor) och sockerärtor
1 schalottenlök, skivad
1/2 msk senap
1/2 msk agavesirap/honung
1/2 msk vinäger
1/2 dl rapsolja

Koka bönor och sockerärtor mjuka i saltat vatten. Gör en dressing på senap agavesirap/honung, vinäger, schalottenlök och olja. Vid serveringen blanda dressingen och bönorna ordentligt.

English
Bean Salad
1 kilogram (kg) mixed beans (for example green beans, wax beans, string beans, broad beans) and sugar snaps
1 shallot, sliced
1/2 tbsp mustard
1/2 tbsp agave nectar/honey
1/2 tbsp vinegar
1/2 dl (1/4 american cup) canola oil

Boil the beans and sugar snaps in salted water until they are soft. Make a dressing of mustard, agave nectar/honey, vinegar, shallots and oil. When serving mix the dressing and the beans thoroughly.

Dagen startade naturligtvis med fika och dagen till ära, Kanelbullens dag, bjöds vi på kanelbullar, hembakat bröd och husfruns goda biscotti.


The day started out with a traditional "fika". Fika is a Swedish phenomenon that means taking a break to drink coffee/tea and something small to eat with it. This day was Swedish Cinnamon Bun Day so the lady of the house had baked some nice buns, bread and yummy biscotti as well.

Bondgården låg på en ljuvlig plats med flera små hus i närheten av huvudhuset. Här har vi Stellas bagarstuga där bl a den berömda ostkakan görs. Efter det här stoppet gick vi på en stor rundvandring på ägorna; gårdens utegrisar, lammen och mjölkkorna i ladugården besöktes. Jag tog faktiskt inte så mycket kort på det men jag tror ni förstår ungefär hur det såg ut. ;)

The farm was at a lovely place with several small cottages nearby the main house. Here we have Stellas bakery cottage where she amongst other things make her famous Swedish Cheese Cake. (No, not cheesecake but Cheese Cake.) After this stop we made a long walk on the land where we saw the pigs, lambs and cows.

-Skynda dig Tomas, viskar Stella. Snart är det lunchdags och vi måste hinna fixa dessa färska kryddor! :)
-Hurry up Tomas, Stella whispers. It's soon time for lunch and we have to get these fresh herbs ready! :)

Hjälper Daniel Räms, Årets Kock 2013 i köket.... (suddig iPhonebild tyvärr)
Helping out Chef Daniel Räms, Swedens Chef of the year 2013 in the kitchen... (blurry iPhone pic sorry).

Lunchen såg ni på första bilden och efterrätten kommer här... det var egentligen två efterrätter då vi även fick smaka på Stellas goda ostkaka. Daniels dessert var äppelkompott med kanelsmulor och kolagrädde (plus hallon), oj oj oj.

You saw the lunch on the first picture and this was the dessert. Stellas Cheese Cake and Daniels cinnamon apple pie with raspberries and caramel whipped cream, oh my.

Matbloggare poserar med Daniel Räms. Från vänster Eva med bloggen Stenvide, Veronica från Nöbble Gård (producerar rapsolja som jag fick smakprov med mig hem) som bloggar på Ekolantbruk, Daniel, Petter med bloggen Husfadern och jag. Jag fick ingen bild på de personer som var från RyssbyGymnasiet, tyvärr.

The bloggers posing with Daniel Räms. Click on above links to get to respective persons blog.

Familjen Nilsson poserar med Daniel Räms.
The Nilsson Family posing with Daniel Räms.

Får ni tillfälle så åk till Växjö på tisdag. Inte bara för den prestigefyllda kocktävlingen utan även för att det är många lokala livsmedelsproducenter på plats med sina råvaror, provsmakning och du har även chans att handla det du provsmakar. Tack LRF för detta fina arrangemang!

Thank you LRF for this arrangement and the invitation!

10 comments:

  1. Kul att få vara med! Maten och efterrätten ser goda ut. Kram och ha en fin helg.

    ReplyDelete
  2. Åh vilken härlig dag ni verkar ha haft! Avis är bara förnamnet!!! Ha en härlig helg Amy!

    ReplyDelete
  3. Vad mysigt det ser ut! Äppeldesserten låter jättegod, inte illa att få mat lagad av Daniel Räms :D

    ReplyDelete
  4. Ser hur mysigt ut som helst. Kram på dig finis! Sofia

    ReplyDelete
  5. Gud så härligt! Och vilka underbara bönor! Jag älskar vaxbönor med smör. Oj så gott! Jag tycker att du borde vara årets vego-kock, Amy! Kram!

    ReplyDelete
  6. Gud vad fränt att få hjälpa en sådan mästerkock i köket:) Och lika vacker är du som vanligt!!

    ReplyDelete
  7. Vilken härlig dag! Kul att kunna hänga på såna här aktiviteter. Hoppas du får en fin vecka efter en förhoppningsvis riktigt härlig hösthelg!

    Kram!

    ReplyDelete
  8. Vilken trevlig upplevelse att åka på en sådan dag! Du var bara några mil hemifrån mitt!
    jag känner Tomas och Stella lite grann och det var kul att se att ni var just där.
    Ha en bra tisdag Amy! Kramar till dig:)

    ReplyDelete
  9. Ser ut att ha varit en fantastiskt fin dag, så kul att få fylla på energin på detta viset!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...