Monday, October 14, 2013

Raw Blåbärspaj - Raw Blueberry Pie

Blåbär är verkligen höst för mig. Vi brukar traska omkring i skogen vi har runt knuten och plocka blåbär. Visst det blir väl inte sisådär jättemycket men det räcker till familjen. Ibland finns det glada själar i ens närhet som också skänker en sisådär påse eller två. Eller som i det här fallet en stor burk. Tack snälla mamma för de fina blåbären vi fick direkt från skogen! Har inte tidigare testat just kardemumma och blåbär ihop men det blev verkligen en riktigt riktigt bra kombination. Har ni testat att äta raw paj med bär eller frukt någon gång? Berätta gärna!

To me blueberry means autumn. In the autumn we usually walk in the nearby forest and try to pick some blueberries. Sure, it doesn't get so much but it is enough for our family. Sometimes there are nice souls that give us some blueberries in a bag (or two) or in this case a huge jar. Thank you lovely mom for the blueberries we got straight from the forest! I haven't tried the combination of cardamom and blueberries earlier but it was such a tasty combination. Have you ever tried raw pie with berries or fruit? Please tell me!

4 små pajer eller en stor paj... hur som helst är det gott!
4 small pies or one big... it's tasty however you make it!
Raw blåbärspaj (4 minipajer eller en 1 stor paj som räcker till 4-5 personer)
Botten:
2,5 dl mandlar
2,5 dl valnötter
1 dl kokosnöt, riven (eller kokosflingor)
8 dadlar
1 msk agavesirap
2 tsk kardemumma, finkrossad/pulver
en nypa salt

Mixa mandlar och valnötter i en matberedare. Tillsätt kokos och kör igen. Tillsätt därefter dadlar, agavesirap, kardemumma och salt. Tryck ut degen i pajform/små pajformar. Fyll med cashewgrädde (se nedan för recept) och garnera med färska blåbär . Mmmmm!

Fyllning, Cashewgrädde
2 dl cashewnötter
0,5-1 dl vatten
halv vaniljstång, urskrapad eller 1 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 msk agavesirap eller 4 dadlar

Mixa cashewnötter till ett mjöl. Späd med lite vatten i taget och mixa igen tills du får lagom tjock konsistens. Tillsätt vaniljstång/vaniljpulver och agavesirap/dadlar. Smaka av och om det behövs tillsätt mer vanilj.

English
Raw Blueberry Pie (4 small pies or one big for 4-5 persons)
Crust
2,5 dl almonds (1 american cup)
2,5 dl walnuts (1 american cup)
1 dl (about 1/2 american cup) coconut, grated (or coconut flakes)
8 dates
1 tbsp agave nectar
2 tsp cardamom powder
a pinch of salt

Mix the almonds/walnuts in a food processor. Add the coconut and mix again. Then add the dates, agave syrup, cardamom and salt. Press the dough into pie plate/mini pie plates. Fill with cashew cream (see below for recipe) and garnish with fresh blueberries. Mmmmm!

Filling, Cashew Cream
2 dl (a little less than 1 american cup) cashews
0,5-1 dl (1/4-1/2 american cup) water
half a vanilla bean, cut and scrape out the seeds or some drops of vanilla extract if you prefer that
1 tbsp agave syrup or 4 dates

Blend the cashews into a flour. Add a little water at a time and mix again until you get just the right thickness. Add the vanilla seeds from the bean and agave syrup/dates. Taste to see if you need to add more vanilla.

10 comments:

  1. Jag gjorde rawpaj i somras, med ungefär samma typ av "deg" som du använt här. Degen blev lite för geggig och jag tror att det hade räckt att jag hade haft i lite lite mindre vätska. Fin balansgång det där! Man lär väl sig det om man gör det fler gånger :)

    ReplyDelete
  2. Åhh det där ser verkligen jätte gott ut, vacker bild som vanligt! Kardemumma och blåbär låter som en mix av svensk sommar och indiskt matlagning! Mums!

    ReplyDelete
  3. Som du vet har jag testat olika versioner av raw bakverk och gillar dem mycket :) Kombon blåbär och kardemumma är så god. Kram!

    ReplyDelete
  4. Mmm...så gott! Nån gång måste jag också testa rawfood-bakverk! :)
    Kram kram
    //Lana

    ReplyDelete
  5. Vi pudrade faktiskt också ner lite kardemumma i vår blåbärspaj i lördags, hur gott som helst var det. Fast vår paj var av ett annat slag dock, och inte med egenhändigt plockade bär... Tror inte våra trakter bjuder på så många blåa bär, men det trodde vi ju iofs inte om lingon heller:)

    Kramar

    ReplyDelete
  6. Blåbär + kardemumma är verkligen mumma! ;)

    ReplyDelete
  7. Men så fin och så gott! Blåbär kan vara så gott.

    Kram kram

    ReplyDelete
  8. Jag är ju inte så förtjust i paj, så raw pie har jag aldrig testat. Men blåbär är gott och gärna med kardemumma. Jag har dem gärna i muffins eller som de är till dessert. Torkade blåbär har jag i cookies och det är supergott. Även i musli är torkade blåbär fint.

    Hos oss blev det inga blåbär alls i skogen i år. Kram till dig, fina Amy. Jag längtar tills vi ses nästa gång.

    ReplyDelete
  9. Blåbär och kardemumma i kombination har vi aldrig tänkt oss, men se där... kanske något att testa en dag. Däremot älskar vi kombon banan-kardemumma men äpple-kardemumma delade vårt hushåll i två lag. ;)

    En fortsatt fin vecka till dig!

    ReplyDelete
  10. Inte testat än, men låter så gott!
    Ha en fin dag!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...