Raw blåbärspaj (4 minipajer eller en 1 stor paj som räcker till 4-5 personer)
Botten:
2,5 dl mandlar
2,5 dl valnötter
1 dl kokosnöt, riven (eller kokosflingor)
8 dadlar
1 msk agavesirap
2 tsk kardemumma, finkrossad/pulver
en nypa salt
Mixa mandlar och valnötter i en matberedare. Tillsätt kokos och kör igen. Tillsätt
därefter dadlar, agavesirap, kardemumma och salt. Tryck ut degen i pajform/små pajformar.
Fyll med cashewgrädde (se nedan för recept) och garnera med färska blåbär . Mmmmm!
Fyllning, Cashewgrädde
2 dl cashewnötter
0,5-1 dl vatten
halv vaniljstång, urskrapad eller 1 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 msk agavesirap eller 4 dadlar
Mixa cashewnötter till ett mjöl. Späd med lite vatten i taget och mixa
igen tills du får lagom tjock konsistens. Tillsätt
vaniljstång/vaniljpulver och agavesirap/dadlar. Smaka av och om det
behövs tillsätt mer vanilj.
English
Raw Blueberry Pie (4 small pies or one big for 4-5 persons)
Crust
2,5 dl almonds (1 american cup)
2,5 dl walnuts (1 american cup)
1 dl (about 1/2 american cup) coconut, grated (or coconut flakes)
8 dates
1 tbsp agave nectar
2 tsp cardamom powder
a pinch of salt
Mix the almonds/walnuts in a food processor. Add the coconut and mix again. Then
add the dates, agave syrup, cardamom and salt. Press the dough into pie
plate/mini pie plates. Fill with cashew cream (see below for recipe) and garnish with
fresh blueberries. Mmmmm!
Filling, Cashew Cream
2 dl (a little less than 1 american cup) cashews
0,5-1 dl (1/4-1/2 american cup) water
half a vanilla bean, cut and scrape out the seeds or some drops of vanilla extract if you prefer that
1 tbsp agave syrup or 4 dates
Blend the cashews into a flour. Add a little water at a time and mix
again until you get just the right thickness. Add the vanilla seeds from
the bean and agave syrup/dates. Taste to see if you need to add more
vanilla. |
Jag gjorde rawpaj i somras, med ungefär samma typ av "deg" som du använt här. Degen blev lite för geggig och jag tror att det hade räckt att jag hade haft i lite lite mindre vätska. Fin balansgång det där! Man lär väl sig det om man gör det fler gånger :)
ReplyDeleteÅhh det där ser verkligen jätte gott ut, vacker bild som vanligt! Kardemumma och blåbär låter som en mix av svensk sommar och indiskt matlagning! Mums!
ReplyDeleteSom du vet har jag testat olika versioner av raw bakverk och gillar dem mycket :) Kombon blåbär och kardemumma är så god. Kram!
ReplyDeleteMmm...så gott! Nån gång måste jag också testa rawfood-bakverk! :)
ReplyDeleteKram kram
//Lana
Vi pudrade faktiskt också ner lite kardemumma i vår blåbärspaj i lördags, hur gott som helst var det. Fast vår paj var av ett annat slag dock, och inte med egenhändigt plockade bär... Tror inte våra trakter bjuder på så många blåa bär, men det trodde vi ju iofs inte om lingon heller:)
ReplyDeleteKramar
Blåbär + kardemumma är verkligen mumma! ;)
ReplyDeleteMen så fin och så gott! Blåbär kan vara så gott.
ReplyDeleteKram kram
Jag är ju inte så förtjust i paj, så raw pie har jag aldrig testat. Men blåbär är gott och gärna med kardemumma. Jag har dem gärna i muffins eller som de är till dessert. Torkade blåbär har jag i cookies och det är supergott. Även i musli är torkade blåbär fint.
ReplyDeleteHos oss blev det inga blåbär alls i skogen i år. Kram till dig, fina Amy. Jag längtar tills vi ses nästa gång.
Blåbär och kardemumma i kombination har vi aldrig tänkt oss, men se där... kanske något att testa en dag. Däremot älskar vi kombon banan-kardemumma men äpple-kardemumma delade vårt hushåll i två lag. ;)
ReplyDeleteEn fortsatt fin vecka till dig!
Inte testat än, men låter så gott!
ReplyDeleteHa en fin dag!