Wednesday, February 8, 2012

Pizza och pizzadeg från himmelriket

Vi äter inte pizza ofta i vår familj, framför allt inte köpepizza. Hemmagjord variant däremot kan vi äta någon enstaka gång i månaden/varannan månad. Det låter säkert konstigt för er men i en familj där träning 6 dagar i veckan har varit ledstjärna (historiskt, nu blir det tyvärr inte lika ofta) så har pizza helt enkelt inte varit någon uppskattad (läs god) maträtt.

Förräns nu!

Ojojoj, den här pizzadegen är så in i Norden god! Visst tar den fyra (!) timmar att göra men den är väl värd sin väntan, det kan jag lova er!

Pain de Martins pizzadeg (2 stora pizzor, tar ca 4 h)
10g / 2 tsk färsk jäst
400g / 4 dl kallt vatten
15g / 1 msk olivolja
540g / 9 dl vetemjöl special
9-12g / 1 ½-2 tsk salt

Gör så här:
Blanda ut jästen i vatten och olja, tillsätt sedan mjöl och salt. Rör kort tills allt blandats ordentligt och låt degen vila i 30 minuter.
Vila och vika. Doppa handen i vatten och ta sedan tag i degens kant med ena handen. Dra ut degen en aning och vik in mot mitten. Ta ett nytt tag, dra i degen och vik in mot mitten på nytt. Upprepa tills du kommit varvet runt. Det här momentet gör du totalt 3 gånger med 30 minuters mellanrum. När du sträckt degen tredje och sista gången låter du den jäsa i ungefär 1 timme.

Under tiden kokar du tomatsåsen och fixar toppingen. Sätt ugnen på högsta möjliga värme i god tid innan degen jäst färdigt och sätt samtidigt in en ugnsplåt i mitten av ugnen. (Vi har 275 grader som max på vår ugn.)

Skrapa ut degen på ett ordentligt mjölat bakplåtspapper. Dela den i två delar. Dra ut varje del med hjälp av mjölade händer så att den nästan täcker pappret. Bred ut hälften av tomatsåsen på en botten i taget och strö över ost. (Jag tog lite ost här och sedan mer över toppingen men det är en smaksak!)

Jag hade sedan på färska tomater, rödlök, ananas och champinjoner innan pizzan åkte in i ugnen för att sedan toppa med ruccola och parmesan efter gräddningen.

Dra ned bakplåtspappret med pizzan på en bricka och låt sedan pappret glida av på den varma plåten i ugnen. (Lite trixigt men gör man försiktigt går det bra!) Grädda i ca 15 minuter.


Enkel tomatsås (till 2 pizzor)
1 gul lök, finhackad
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
1 pkt/burk krossade tomater (jag tog 5-6 färska kvisttomater som jag finhackade)
balsamvinäger
honung
salt och peppar
1/2 tsk torkade örter eller färska (jag tog färsk oregano och basilika)

Fräs löken i lite olivolja i en gryta till den mjuknat. Tillsätt tomatkross och kryddor så du får en balans mellan sötman i honungen och syran i vinägern. Låt såsen små puttra så länge du har tid, minst 20-30 minuter. Min puttrade i 40-45 min.

Pizzasallad á la Amy (4 personer)
ca 500 g vitkålshuvud
1 dl paprikasallad från burk eller färsk paprika skuren fint, valfritt (denna gång tog jag inte paprika)

Dressing
2-3 msk rapsolja
1-2 msk ättika (12%)
1-2 tsk strösocker (ibland tar jag det men oftast inte)
salt
grovmalen svartpeppar
1 tsk Italiensk salladskrydda (valfritt)

Gör så här:
Strimla vitkålen fint. Helst ska kålen även stötas för att salladen ska bli riktigt saftig. Blanda med väl avrunnen paprikasallad efter smak.

Gör en dressing av samtliga ovan ingredienser. Vänd ner i salladen. Låt gärna salladen dra över natten.

Receptet på pizzadeg och tomatsås är hämtat från den fina bloggen Remsans bistro, som i sin tur har hämtat receptet från Pain de Martin (surdegsbrödens okrönte mästare!)

16 comments:

  1. Gott! Sen pizzadegen ska jag absolut göra själv en dag.

    Kram Malin

    ReplyDelete
  2. Det tycker jag Malin, du kommer inte att ångra dig det lovar jag!

    ReplyDelete
  3. Wihoo! Bästa pizzadegen. Visst blir den god?! Kul att du testade. Martin kan man lita på.

    ReplyDelete
  4. Åååå...sjukt god låter den här pizza degen. Jag har en elitmotionär till sambo men om jag gör pizzan själv och vi har på prosciutto, pesto och mozzarella och ruccola då gör vi pizza ganska ofta men jag letar efter den perfekta pizzadegen.. Jag brukar grädda mina på en baksten.. det gör en enorm skillnad.. Skall testa din pizzadeg.. tack för att du delar med dig

    ReplyDelete
  5. Haha, hos mig är det tvärtom! Jag äter inte pizza så ofta, men när jag gör det är det ALLTID köpt pizza! Tänker lite så att - om jag ska unna mig kan jag lika gärna löpa hela linan ut - men det här låter som ett sjukt gott sätt att göra egen! Och pizzasallad är det BÄSTA jag vet <3

    ReplyDelete
  6. Pizza som är så gott! Vi äter varje fredag hemlagad pizza i en s.k pizza express maskin, blir som restaurang pizzor :) Din pizza ser mycket god ut! Kram

    ReplyDelete
  7. Åh, det ser jättegod ut! Vi äter heller aldrig köpepizza utan brukar göra egen när vi väl äter det. Ska definitivt prova den här degen!

    ReplyDelete
  8. Ser god ut, nu blev jag sugen..

    ReplyDelete
  9. Såg den även hos Remsan och nu hos dig, så det får bli pizza hos oss någon helg framöver.
    Vitkålssallad är så gott, jag gör ibland en jättebunke, det håller sig så bra i kylen. Jättegott till det mesta, speceillt i den här årstiden då de "vanliga" grönsakerna inte smakar mycket alls...

    ReplyDelete
  10. Det gott med hembakad pizza och imorgon är pizza dag enligt polska matbloggar

    ReplyDelete
  11. ÅH jag måste göra egen pizzasallad någon gång! Det är ju så gott och nyttigt med vitkålen med :D
    Jag har spanat på tyllar av märket Ateco som tydligen ska vara riktigt bra. De finns i stora storlekar på klaraform.se för 36 kr/st. Tycker det var ganska bra pris :)
    Hoppas du får en fin kväll! Kram

    ReplyDelete
  12. oh herregud vad gott,håller med dig,hemmagjort är så gott och så har du ruccola på,yummi

    ReplyDelete
  13. Detta receptet måste jag bara testa, hyllningskören är ju enorm. :) Trevlig helg!

    ReplyDelete
  14. herregud vilken pizza
    det måste jag prova en gång
    kram mamma

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...