Sunday, March 4, 2012

Dulce de leche

Underbart, ljuvligt, supersmarrigt! Ja, orden räcker inte till för att beskriva innehållet i den här konservburken, dulce de leche. Förmodligen är jag den sista inom "bakvärlden" att ha gjort min egen dulce de leche! Har ni testat? Vad brukar ni göra i så fall? Alltid kul att få tips!

Dulce de leche ("Söt av mjölk" betyder det på spanska) är en latinamerikansk söt mjölkbaserad sås med kola och messmörskaraktär som används i desserter ex glass, parfait, paj, tårtfyllning etc.

Såsen framställs vanligen genom att man sjuder en burk med kondenserad mjölk under vatten. I vissa länder finns såsen att köpa färdig.

Ta en burk sötad kondenserad mjölk, plocka bort alla etiketter (så inte kastrullen förstörs) och lägga den oöppnade konservburken i en stor kastrull som fylls med vatten så att burken är helt vattentäckt. Sedan är det bara att koka.

Fyll på med lite vatten då och då om det kokar bort, burken ska alltid vara helt vattentäckt.

Efter två timmar har kolakrämen en lite rinnigare konsistens och efter tre timmar har den samma konsistens som på bilden. Vänta en stund innan du öppnar burken, ställ den gärna i kylen över natten.

Tips! Koka gärna flera burkar åt gången när du ändå är i farten. De kan sparas i tre månader i kylskåpet!

Smarriga recept på vad man kan göra med dulce de leche finns här på bloggen!

Sötad kondenserad mjölk som jag använde mig av.

20 comments:

  1. Har faktist inte provat att göra dulce de leche. Jag har nog inte äns ätit det någon gång. Inte i alla fall vad jag vet eller kommer ihåg. Men jag har förstått att det i alla fall bland mat/bakbloggarna är väldigt populärt. Borde väl snart testa....:-)

    ReplyDelete
  2. Det här är gott! Jag har några recept med dulche de leche, men de finns inte på bloggen ännu :) Kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Javisst var det ljuvlish! Då väntar jag med spänning på dina recept! Själv har jag gjort några i helgen, kram!

      Delete
  3. Jag har bara gjort banoffee pie utav den kokta och cheesecake och limepie med den okokt.

    ReplyDelete
  4. Ja, det är ju bara så gott! Banoffee pie är också mitt bästa tips, men såsen går nu nästan att äta bara som sådan. :)

    ReplyDelete
  5. Ja, bara äta den rakt upp och ner med sked är ju också gott. Men som kolasås är den ju toppen till glass!

    ReplyDelete
  6. Vi har haft en burk stående vääääldigt länge i skafferiet nu, undrar om datumen fortfarande håller? Annars får vi väl köpa en ny burk så vi också kan testa för nu har vi läst så många lovord om smarrigheten.
    Annars tackar vi för tipset om att det kan stå i kylen så länge, funkar det även om burken är öppnad?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ojdå, då får ni nog kanske köpa en ny!

      Om burken är öppnad så håller den nog inte så länge, men någon vecka skulle jag tippa!

      Delete
  7. Jag har bara gjort banoffeepaj av dulce de leche och det är ju bara såååå gott:) Jag skulle tro att den passar utmärkt till glass och kanske även inuti cup cakes?:)

    ReplyDelete
  8. a de här är ju så farligt gott,beroende framkallande.månader i kylen,vet de sjutton om ja skulle klara och ha den mer än 1 vecka.a de är ju för gott hehhe

    ReplyDelete
  9. jag har en burk här hemma och ska försöka mig på det här snart! Livrädd att burken ska gå som en kanonkula genom köket, men gör man bara som man ska så ska det nog gå bra;

    ReplyDelete
  10. Åhh detta goda fenomen ska jag oxå testa. Har en brukt stående och har lixom inte vågat mig på den. Kan ju smälla lixom hihi!!
    Får helt enkelt våga lite =D
    KRAM

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...